Παυλάκης: Η Όμικρον δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας -Κίνδυνος να νοσήσουν και εμβολιασμένοι

Ο κίνδυνος μόλυνσης με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ύστερα από νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον είναι υπαρκτός, ακόμα και για έναν εμβολιασμένο, τόνισε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως χωρίς την 3η δόση δεν προστατευόμαστε από την παραλλαγή Όμικρον καθώς η ανοσία φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα τσουνάμι λόγω της Όμικρον, και εξήγησε πως ένα τεράστιο συγχρονισμένο κύμα μολύνσεων όπως αυτό, κινδυνεύει να καταλύσει το σύστημα υγείας και την οικονομική ζωή της χώρας.

Δεν έχει σημασία πόσα θα είναι τα κρούσματα, θα γίνουν περισσότερα, αλλά το θέμα είναι, όπως είπε, τι θα αφήσουν πίσω τους. Κατά τον κ. Παυλάκη, «το τσουνάμι δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα αφήσει πολλά πράγματα πίσω του και δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας».

«Τα συστήματα υγείας δεν είναι πουθενά φτιαγμένα για το τσουνάμι, όσες ΜΕΘ κι αν φτιαχτούν δεν φτάνουν, το κλειδί είναι προβλεψή και πρόληψη», είπε με έμφαση.

Για την  χώρα μας εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και Όμικρον.«Είναι πολύ δύσκολο να δούμε σε αυτές τις συνθήκες πότε θα αντικαταστήσει τελείως η Όμικρον την Δέλτα, αν γίνει ποτέ αυτό. Έχουμε μια κατάσταση ανάγκης και κοιτάμε τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι, να εστιάσουμε στην τωρινή κατάσταση» τόνισε.

Πρότεινε δε να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες επαφές : «Το να πηγαίνουν παρέες 5-8 ατόμων στα σπίτια τους, είναι πολύ καλύτερο από συγκεντρώσεις 200 ατόμων» σχολίασε. Ειδικά για τις γιορτές τόνισε ότι «όσες λιγότερες συναντήσεις τόσο καλύτερα. Ματαιώστε τα πάρτι με διψήφιο αριθμό ατόμων, να γίνονται όσο πιο πολλά τεστ. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε τόσο θα αποφύγουμε μολύνσεις.Θα νικήσουμε τον ιό, θα έρθουν καλύτερες συνθήκες και να μην ρίχνουμε λάδι», κατέληξε.

 

 

 

iefimerida.gr

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content