Ο «Αιματοκρήτης» που 37 χρόνια στηρίζει τον άνθρωπο

Ιδρύθηκε το 1985 με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων και από το 2008 με ένα πρότυπο πρόγραμμα αιμοδοσίας, χωρίς τη διατήρηση «τράπεζας αίματος», έχει καταφέρει να προσφέρει περισσότερες από 20 χιλιάδες μονάδες αίματος. Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», ένα νομικά αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και δράσεις σε όλο το νησί, αποτελεί πλέον τον παλαιότερο εν ενεργεία σύλλογο δωρητών οργάνων στη χώρα, έχοντας διαβιβάσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων περισσότερες από 3.500 αιτήσεις δωρητών οργάνων, συμβάλλοντας ώστε η Κρήτη διαχρονικά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προσφοράς μοσχευμάτων.

Ανάμεσα στις σημαντικές παραμέτρους που έχουν οδηγήσει στην επιτυχία του Συνδέσμου όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρός του Ειρήνη Γεργιανάκη, είναι το γεγονός της συνεργασίας με τους φορείς ανά περιοχή, που περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, την εκπαίδευση, τοπικούς συλλόγους αλλά και την ενεργοποίησή τους στη διοργάνωση τακτικών αιμοδοσιών. «Οι τακτικές αιμοδοσίες έχουν επιτύχει να κερδίσουν το ενδιαφέρον ανθρώπων που είτε ήθελαν αλλά συναντούσαν δυσκολίες στο να έχουν πρόσβαση στην αιμοδοσία, αλλά και ανθρώπων που μέσα από αυτές ακριβώς τις δράσεις, ανακάλυψαν τη χαρά της αιμοδοσίας, τη χαρά της προσφοράς» ανέφερε η κ. Γεργιανάκη.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μόνο μέσα στο 2021 κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 3.700 μονάδες αίματος κατακτώντας ακόμη μια πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως τόνισε η κ. Γεγριανάκη που συμπλήρωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2022 έγιναν 800 αιμοδοσίες «χάρις στην πολύτιμη προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών».

 

Οι μονάδες αίματος που συγκεντρώνονται, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου, διατίθενται στα δημόσια νοσοκομεία για τις έκτακτες και πάγιες ανάγκες. «Το σημαντικότερο επίτευγμα της προσπάθειας ήταν η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας στο νησί που χαρακτηριζόταν από κατακερματισμένες αιμοδοσίες, με τους αιμοδότες στο μεγαλύτερο ποσοστό να είναι περιστασιακοί. Στις αιμοδοσίες του “Αιματοκρήτη” έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 10.000 εθελοντές αιμοδότες, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεχίζουν να αιμοδοτούν τακτικά, ενώ πλέον ο σύλλογος είναι από τους μεγαλύτερους σε προσφορά αίματος στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να διαχειρίζεται το αίμα κατά οποιονδήποτε τρόπο. Ο σύλλογος έχει αναπτύξει από ετών καινοτόμο λογισμικό καταγραφής αιμοδοτών οι οποίοι ειδοποιούνται με sms/email στην επόμενη αιμοδοσία και ανανεώνει συνεχώς έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό» πρόσθεσε η κ. Γεργιανάκη.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης” έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις, 8 παγκρήτια συμπόσια με επιφανείς ομιλητές, την 21η Αμφικτιονία (πανελλήνιο συνέδριο συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών ΠΟΣΕΑ) και την 8η πανελλήνια λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών, ενώ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο Ν. Ηρακλείου. Πραγματοποιεί 10-15 αιμοδοσίες μηνιαία, με σταθερή πλέον διπλή αιμοδοσία κάθε Σάββατο στο Δημαρχείο Ηρακλείου και την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια πραγματοποιεί φοιτητικές εθελοντικές αιμοδοσίες. Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται σε όλους σχεδόν τους δήμους του νομού Ηρακλείου καθώς και σε περιοχές των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνου. «Δίδεται έμφαση στην υλοποίηση αιμοδοσιών σε απομακρυσμένα χωριά της ενδοχώρας για να έχουν το δυνατό περισσότεροι πολίτες τη δυνατότητα να αιμοδοτούν κοντά στον τόπο διαμονής τους, ενώ παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.500 εγγραφές για δωρητές μυελού των οστών. Επίσης υλοποιείται καμπάνια για τη δωρεά ομφάλιου αίματος προς δημόσια χρήση στην Κρήτη, ως επίσημα συνεργαζόμενος φορέας αρχικά με τη Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος/ Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και πλέον της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση εγκύων και την παράδοση ασκών (περίπου 370 ασκοί έχουν παραδοθεί σε έγκυες γυναίκες)» εξήγησε η κ. Γεργιανάκη.

Σημαντική ήταν η προσφορά του Συνδέσμου και την περίοδο της πανδημίας. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεργιανάκη, «οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν άμεσα και πιστοποιήθηκαν από την περιφέρεια και το πανεπιστήμιο Κρήτης στην εφαρμογή πρωτοκόλλων Covid-19 που διαμορφώσαμε ανάλογα με τις ανάγκες τις αιμοδοσίας. Υποστηρίξαμε τους σταθμούς που στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και ενισχύσαμε τις εξορμήσεις στην ενδοχώρα. Καταφέραμε να αυξήσουμε την προσέλευση των αιμοδοτών κατά 200% ,προσφέροντας 2.600 μονάδες αίματος το 2020, με στοχευμένη καμπάνια για να αντιμετωπιστεί ο αρχικός δισταγμός των αιμοδοτών να προσέλθουν. Νέο υλικό με έμφαση στην διαδικτυακή επικοινωνία με τους αιμοδότες. Σύγχρονα μέσα (infographics, social media, τηλε-ενημερώσεις κτλ.) χρησιμοποιήθηκαν για να διαχειριστούμε την κρίση που προκάλεσε η Covid-19 στο χώρο της αιμοδοσίας και να μπορέσουμε να ενημερώνουμε έγκαιρα τους αιμοδότες σε κάθε φάση των επιδημικών κυμάτων και του εμβολιασμού».

Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την πρόεδρο του «Αιματοκρήτη» είναι ότι μέσα από τις δράσεις που έγιναν, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στη διάρκεια της πανδημίας παρέμεινε αυτάρκης σε αίμα και τροφοδότησε και εκτός Κρήτης νοσοκομεία, την ώρα που οι μειώσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας άγγιξαν και το 50%.

«Το να έχεις αυτάρκεια σε φιάλες αίματος, ειδικά σε μια περιοχή που το καλοκαίρι λόγω τουρισμού απαιτεί πολύ περισσότερες μονάδες, δείχνει την επαφή που έχουμε μια χτίσει με τους αιμοδότες και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση» ανέφερε η κ. Γεργιανάκη η οποία πρόσθεσε ότι ο «Αιματοκρήτης» συμμετείχε σε ερευνητικό πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελετώντας το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων Covid-19, ώστε να διερευνηθεί η ασφάλεια των αιμοδοτών και αναδείχθηκε το πρώτο σε δραστηριότητα κέντρο εγγραφής δωρητών μυελού οστών στην χώρα – ως συνεργαζόμενος φορέας με το «Όραμα Ελπίδας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας- «αλλάζοντας τον τρόπο των δειγματοληψιών από σίελο σε αίμα, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των δωρητών».

 

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως αναγνώριση του έργου που προσφέρει στην κοινωνία της Κρήτης στα πλαίσια του διαγωνισμού Νησίδες Ποιότητας που διοργανώθηκε από την «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία», ενώ για την εθελοντική του δράση έχει τιμηθεί δύο φορές από το Δήμο Ηρακλείου, την αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αλλά και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

«Ο στόχος είναι να βρισκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο και καθώς τα χρόνια περνούν, η κουλτούρα της αιμοδοσίας να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Για το λόγο αυτό οι δράσεις μας σε σχολεία και πανεπιστήμια είναι από αυτές που νιώθουμε ότι συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Βοηθούν στο να δημιουργηθεί η κουλτούρα του αιμοδότη, που πολύ συνειδητά θα συμμετέχει, έχοντας επιλέξει να στηρίζει με αυτό το μοναδικό τρόπο, τον συνάνθρωπο» κατέληξε η κ. Γεργιανάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content