Ν. Χαρδαλιάς: Ο Δήμος Ηρακλείου βγαίνει από το “βαθύ κόκκινο” – Τι ειπώθηκε για μετακινήσεις και αγορά

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Ηρακλείου βγαίνει από το “βαθύ κόκκινο”. Όμως, τα Χανιά και τα Ανώγεια παραμένουν.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης τις περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» και εκείνες που εντάχθηκαν στη λίστα των ιδιαίτερα επιβαρυμένων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: 

«Στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται από αύριο το πρωί οι περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, ο δήμος Σερρών, ο δήμος Κόνιτσας, ο δήμος Σκύρου, ο δήμος Αστυπάλαιας, οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης, ο δήμος Λέρου.

Βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο οι δήμοι Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Μετσόβου.

 

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς οι εξής περιοχές:

– η Περιφέρεια Αττικής

– οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

– οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

– η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

– η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

– ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

– ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,

– ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,

– ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

– ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, στις οποίες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμών. Τόνισε, δε, πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει συντονισμένα και με κανόνες. Πρόσθεσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε είναι πιθανό να αρθούν οι ελευθερίες που δόθηκαν.

Σε σχετική ερώτηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα καταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι με τη χρήση του sms στο 13032 και ραντεβού σε συγκεκριμένο κατάστημα, και οπωσδήποτε εντός της περιφερειακής ενότητας και μέσα στον χρονικό περιορισμό των τριών ωρών, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούντε σε άλλους δήμους για ψώνια.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε: 

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο. Στην Ελλάδα βλέπουμε μία σχετική σταθεροποίηση, σε υψηλά όμως επίπεδα. Είχαμε συνολικά 19.000 κρούσματα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά, στο 6,8%.

Συνολικά έχουμε πάνω από 27.000 κρούσματα στην επικράτεια με τα μισά στην Αττική. Ενώ παρατηρούμε σχετική σταθεροποίηση στη Νότια Ελλάδα, βλέπουμε σημαντική αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στη θεσσαλονίκη έχουμε δει αύξηση 28%, με πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα. Είδαμε επίσης αύξηση σε νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με Covid. Υπάρχει ξεκάθαρη μείωση των νοσηλευομένων άνω των 70, αλλά και στις ηλικίες από 60 και πάνω, στις οποίες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Από αύριο θα μπορούμε να μεταφερθούμε σε άλλους δήμους. Θα πρέπει, όμως, να επιλέξουμε χώρους ανοιχτούς, χωρίς συνωστισμό και να θυμηθούμε τις κοινωνικές μας φούσκες. Τους ανθρώπους που βλέπουμε συχνά και όχι φίλους που έχουμε να δούμε πολλούς μήνες.

Το ατομικό τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο για τους ασυμπτωματικούς. Τα άτομα με συμπτώματα, ή με σαφή επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Σε ερώτηση για την πολιτική της Γερμανίας περί αντικατάστασης της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι εξετάστηκε και συζητήθηκε το θέμα από την Επιτροπή και αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνεχίσει ως έχει, δηλαδή η δεύτερη δόση για τα AstraZeneca να γίνει κανονικά.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως αυξάνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ αυξητική τάση έχουν και οι θάνατοι.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός παρουσίασε σημαντική αύξηση και το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ο ρυθμός επιβάρυνσης, ωστόσο, στις εισαγωγές ΜΕΘ, παρουσίασε επιβράδυνση.

Αύξηση είχαμε και στον μέσο όρο των θανάτων, ο οποίος κυμάνθηκε περίπου στους 70 ανά ημέρα. Στην Αττική είχαμε μικρή επιβάρυνση, ενώ μεγαλύτερη είχαμε στη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση στην επίπτωση των ηλικιών 18-39 παρέμεινε, αλλά σε σταθερά νούμερα.

Αναφορικά με τα self test, αν βγούμε θετικοί, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα δωμάτιο απομόνωσης και να μην χρησιμοποιούμε την κουζίνα. Στο μπάνιο, να χρησιμοποιούμε τα δικά μας αντικείμενα. Το φαγητό πρέπει να το φέρνουν οι αρνητικοί και να το αφήνουν έξω από την πόρτα».

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ