Μητσοτάκης στη Γαύδο: Τα μηνύματα στην Τουρκία, οι ρακές και οι σέλφις με κατοίκους

Σε μια συμβολική επίσκεψη -την πρώτη πρωθυπουργού εδώ και 26 χρόνια- στην ακριτική Γαύδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στη Γαύδο για τον εορτασμό των Θεοφανίων, όπου παρακολούθησε την τελετή αγιασμού των υδάτων.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

Παράλληλα, κάλεσε τα γειτονικά κράτη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα τη Λιβύη, «να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες».

Εξάλλου, έστειλε μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας και τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης.

Επίσκεψη στο στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, ενώ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κυρία Χριστίνη, εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός στη διαδρομή πήρε στο αυτοκίνητό του μαζί, το εγγόνι της και έναν φίλο του.

Ηλικιωμένη σε Μητσοτάκη: Κυβερνάς καλά, αν έλειπες, θα γινόταν ο πόλεμος

Κατά την άφιξή του τον πλησίασε μία ηλικιωμένη, τον αγκάλιασε και τον ευχαρίστησε που πήγε στο νησί.

«Χάρηκα, παιδί μου, που ήρθες. Είσαι καλός κυβερνήτης και κυβερνάς καλά την Ελλάδα. Αν έλειπες θα γινόταν ο πόλεμος. Να είσαι καλά παιδί μου», είπε η ηλικιωμένη γυναίκα στον πρωθυπουργό.

Μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κυρία Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,
Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία εδώ, μαζί σας, στη Γαύδο στο νοτιότερο σημείο όχι απλά της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της ηπείρου μας, της Ευρώπης.
Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να στείλω δύο μηνύματα: Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσήλωση της κυβέρνησής μας στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας. Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας.

 

Έχουμε υποχρέωση για πράξεις που θα βελτιώσουν τη ζωή στη Γαύδο

»Ξέρω, κυρία Δήμαρχε, ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ στη Γαύδο. Και οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το Δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο.

Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει

»Αναφερθήκατε, και σωστά, στην ανάγκη διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς του νησιού. Και έχετε απολύτως δίκιο. Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στο νησί σας και οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η οποία εδώ είναι παρούσα εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρέπει και αυτή να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβεται το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάσσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας θα είμαστε αρωγοί και μέσω της κεντρικής Κυβέρνησης και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και μέσα από το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον. Διότι ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Χανιώτης, θεωρώ ότι έχω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στη Γαύδο, να σκύψω πάνω στα προβλήματά σας και να σας βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, να κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη εδώ στο νησί σας.

Το δεύτερο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω εδώ από τη Γαύδο, είναι ευρύτερο. Βρισκόμαστε, όπως είπα, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

»Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας.

Ευχές Περιφερειάρχη από την Γαύδο για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε στην Γαύδο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων και  της τέλεσης του αγιασμού  των υδάτων. Σε δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης για τον σημερινό εορτασμό, ανέφερε:

«Η Εορτή των Θεοφανείων, με τον αγιασμό των υδάτων στην Γαύδο, στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης, σηματοδοτεί την ελπίδα, τη δύναμη της δημιουργίας και της υπεράσπισης των αρχών και των αξιών της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της συνεργασίας.

Το Φως της Ορθοδοξίας εύχομαι να φωτίζει τον κόσμο και την πορεία όλων μας.

Χρόνια Πολλά, Καλή και Δημιουργική Χρονιά στους κατοίκους της Γαύδου μας, σε όλους τους Κρητικούς.»

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content