Μετακίνηση εκτός δήμου: Πότε επιτρέπεται και με ποια SMS στο 13033

Από την Πέμπτη 4 Μαρτίου και την επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων lockdown σε όλη τη χώρα άλλαξαν ριζικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις των πολιτών.

 

Πλέον, οι πολίτες δεν μπορούν να στείλουν SMS με αριθμό 6 στο 13033 και να μεταφερθούν με αυτοκίνητο σε γειτονικό δήμο για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ενώ δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες εκτός δήμου, παρά μόνο εάν βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις μετακινήσεις με κωδικό 6 στο 13033 ισχύου οι παρακάτω τροποποιήσεις:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με πόδια και για γιατρό

 

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6 δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο, απλώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχημα για να μετακινηθούν στον προορισμό τους.  Όπως ξεκαθάρισε στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρής Χρονόπουλος, μπορεί κάποιος να περπατήσει και 10 και 20 και 30 χιλιόμετρα και να βρεθεί από την μία άκρη της Αττικής στην άλλη. Αντίθετα δεν μπορεί να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να μετακινηθεί εκτός δήμου για να επισκεφτεί τον γιατρό του αρκεί να έχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα βεβαιώνει το ραντεβού του. Επίσης δεν ισχύει η απαγόρευση για μετακίνηση προς συνεργείο αυτοκινήτων που βρίσκεται εκτός δήμου.

Τι ισχύει για τράπεζες και  σούπερ μάρκετ

Πλέον οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν το κατάστημα ή η τράπεζα που θέλουν να επισκεφτούν βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου τους ή εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους. Εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει τότε δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη μετακίνηση.

Οπως ξεκαθάρισε ο Θοδωρής Χρονόπουλος, το sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ οι πολίτες δεν μπορούν να μεταβούν σε κατάστημα εκτός δήμου. Οσον αφορά σε τράπεζες, αν ο πολίτης συνεργάζεται με υποκατάστημα τράπεζας που δεν βρίσκεται εντός του δήμου του δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί δια ζώσης παρά μόνο ηλεκτρονικά.

Πηγή: ethnos.gr
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content