Μετά από πολλές περιπέτειες πουλήθηκε σε πλειστηριασμό το πλοίο Olympus

Ένα από τα πλέον συναρπαστικά «θρίλερ» της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έφτασε στο τέλος του την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Αφορούσε το πλοίο Olympus, με την πιο μακρά «καριέρα» στη σχετική λίστα, καθώς συμπλήρωσε 14 μήνες σε αυτήν.

Στις 15 Φεβρουαρίου, λοιπόν, που χτύπησε για μια ακόμη φορά το σφυρί, με επισπεύδουσα την εταιρεία Σεκαβίν Α.Ε, και με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει στα1.755.000 δολάρια, βρέθηκε ο «μνηστήρας» που δίνοντας 100 δολάρια παραπάνω, έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του.

Το «δρομολόγιο» του Olympus

Το συγκεκριμένο πλοίο μετράει κοντά μισό αιώνα στις θάλασσες καθώς ναυπηγήθηκε το 1976 από την «Kawasaki Shipbuilding Corporation KOBE» στην Ιαπωνία. Έχει μήκος 133,34 μέτρα, πλάτος 23,50 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ είναι εφοδιασμένο με δύο μηχανές Internal Combustion Engines ισχύος 12531 KW.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές εκθέσεις, διαθέτει 80 καμπίνες επιβατών και 30 καμπίνες πληρώματος καθώς και δύο γκαράζ αυτοκινήτων χωρητικότητας 140 ΙΧ αυτοκινήτων και 50 φορτηγών.

Στα ελληνικά νερά

Στη συνέχεια αγοράστηκε από την Med Link Lines, μετονομάστηκε σε «Maria G» και μεταφέρθηκε στο Πέραμα για τις απαραίτητες μετασκευές, ενώ μετά δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Brindisi.

Την Άνοιξη του 2004 αγοράστηκε από την Endavor Lines, μετονομάστηκε σε «Έλλη Τ.» και ναυλώθηκε στη Maritime Way για 2 έτη, συνεχίζοντας τα δρομολόγια του στην γραμμή του Brindisi.

Με την ολοκλήρωση της ναύλωσης το Μάιο του 2006, ταξίδεψε μέχρι την Tuzla της Τουρκίας, πραγματοποιώντας εργασίες μετασκευής στους εσωτερικούς χώρους του και επιστρέφοντας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Endavor Lines συνέχισε τα δρομολόγια στη γραμμή του Brindisi, αλλά επιπλέον και για τα λιμάνια της Σάμης και της Κέρκυρας.

Το πλοίο από τα τέλη του 2011 μέχρι και το καλοκαίρι του 2012 βγήκε εκτός δρομολογίων, παραμένοντας ανενεργό αρχικά στο παλιό λιμάνι της Πάτρας κι έπειτα στοΝέο Μόλο Δραπετσώνας.Το καλοκαίρι του 2012αγοράστηκε από την Cretan Ferries και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο, παραμένοντας σε αυτή μέχρι τις 23/9/2012 οπότε και παροπλίστηκε για ακόμη μία φορά, λόγω μηχανικής βλάβης. Τον Ιούνιο του 2018αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από την Sea Speed Ferries, η οποία ξεκίνησε άμεσα εργασίες επισκευής προκειμένου να το επαναφέρει στην ενεργό δράση με το νέο του όνομα «Olympus», δρομολογώντας το στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυμνο.

Ωστόσο στο νέο «παρθενικό» του ταξίδι υπήρξε μια μικρή πρόσκρουση στο λιμάνι της Σαντορίνης, με συνέπεια η εταιρεία να το αποσύρει προσωρινά. Μετά τις απαραίτητες επισκευές, το πλοίο δρομολογήθηκε ξανά από τον Δεκέμβριο του 2019 πιάνοντας χωρίς προβλήματα στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

Τον Ιούνιο του 2020 το «Olympus» προσέκρουσε στο λιμάνι του Ρεθύμνου λόγω των έντονων ανέμων κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης χωρίς ωστόσο περαιτέρω συνέπειες.

Τα διαδοχικά σφυριά και η ανατροπές στην τιμή

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 αναρτήθηκε ο πλειστηριασμός σε βάρος της Sea Speed Lines με επισπεύδουσα την εταιρεία πετρελαιοειδών Revoil. Το ποσό της οφειλής για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ήταν 132.790,34 ευρώ«πλέον τόκων και εξόδων και μέχρις ολοσχερούς εξοφλήσεως», όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Στα «βάρη» του περιλαμβανόταν, όμως και υποθήκη σε «άνω των 100 μετοχών» υπέρ της εταιρείας Sekavin S.A εγγραφείσα στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς και η αναγκαστική κατάσχεση από τη Revoil που καταχωρήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021.
Στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο, υπήρξαν δύο ανακοπές και συγκεκριμένα η πρώτη της Sea Speed Lines κατά της επισπεύδουσας Revoil και η δεύτερη της Sekavin S.A., με κοινό αίτημα τη διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης ως προς την τιμή εκτίμησης της αξίας του πλοίου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στις 17 Ιανουαρίου 2022 αποφάσισε τον επταπλασιασμό, σχεδόν, της εκτιμώμενης αξίας, από τις 600.000 ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ, και την αντίστοιχη αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς από τις 400.000 ευρώ στα 2,66 εκατ. ευρώ (στα 2/3 της τιμής εκτίμησης). Παράλληλα, ο πλειστηριασμός μετατέθηκε από τις 26 Ιανουαρίου για τις 23 Φεβρουαρίου 2022, αλλά ανεστάλη.

Ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις 12 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα αυτή τη φορά την Sekavin και με τιμή εκκίνησης 1,35 εκατ. ευρώ. Το σφυρί και πάλι ανεστάλη και κατόπιν ανακοπής της Sea Speed Lines, στις 6 Οκτωβρίου 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε ότι η αξία του ανέρχεται σε 4.050 εκατ. δολ., ορίζοντας την τιμή εκκίνησης για το νέο πλειστηριασμό που έγινε στις 9 Νοεμβρίου, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών, στα 2,7 εκατ. δολ.
Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός με την ίδια τιμή εκκίνησης, που και αυτός κατέληξε άγονος.

Έτσι, στις 11 Ιανουαρίου που χτύπησε ξανά το σφυρί η τιμή «κουρεύτηκε» κατά 20%, στα 2,16 εκατ. δολάρια, ενώ ενδιαφέρθηκε μια εταιρεία που δήλωσε συμμετοχή. Όμως δεν κατέβαλε την εγγύηση, ούτε προσκόμισε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί.
Στη συνέχεια, προσδιορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 15 Φεβρουαρίου, όπου η τιμή πρώτης προσφοράς μειώθηκε περαιτέρω στα 1.755.000 δολάρια, οπότε και υπήρξε κατακύρωση στα 1.755.100 δολάρια.

 

 

newmoney.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content