Μέχρι τον Ιούνιο υπογραφή συμβάσεων για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν το 2019  οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ όπως ανέφερε προ ολίγου η διοίκηση της εταιρείας σε conference call που είχε με δημοσιογράφους με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περασμένης χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconnector Γ. Μάργαρης ανέφερε ότι εντός του Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί δανειακή σύμβαση με τράπεζα για τη χρηματοδότηση της επένδυσης της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Η δανειοδότηση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 400 εκατ. έως 500 εκατ. ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό του 1 δισ. ευρώ του έργου. Το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ της Αριάδνης αλλά και από τα 300 έως 400 εκατ. ευρώ που είναι η αναμενόμενη επιδότηση από το ΕΣΠΑ για το έργο.

Ωστόσο η πιθανή είσοδος νέων εταίρων στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερους δείκτες μόχλευσης με δεδομένο ότι οι νέοι εταίροι θα αναλάβουν μέρος του κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη υπάρχουν παλαιοί και νέοι ενδιαφερόμενοι εταιρείες διαχείρισης δικτύων της ΕΕ, η κινεζική State Grid καθώς και μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις που αφορούσαν στη διευθέτηση ρυθμιστικών ζητημάτων και τεχνικών ζητημάτων για το πως πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την είσοδο επενδυτών μειοψηφίας. Αντίθετα το ίδιο το έργο προχωράει και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους του έργου (καλώδια και υποσταθμοί).

Για τη διαδικασία της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι τόσο ο χρόνος όσο και το ποσοστό που θα διατεθεί ανήκουν στην ευχέρεια του Υπουργείου Ενέργειας.

 

 

εnergypress.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ