Με μια τροπολογία ο Γ. Σταθάκης “επιλύει” το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης

Ουσιαστικά αφήνει την Κρήτη στο έλεος των ενεργειακών ελλείψεων που θα προκύψουν...

Στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προχώρησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, προκειμένου να παρατείνει τη λειτουργία ουσιαστικά όλων των ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη, παρά την απαγόρευση που θέτει από το 2020 και 2021 το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες ρυπογόνες μονάδες καύσης.

Στην πραγματικότητα, η τροπολογία Σταθάκη δεν είναι τίποτε άλλο από “στάχτη στα μάτια” του Κρητικού λαού, ο οποίος θα έχει μετά από μερικούς μήνες το πρόβλημα, δεδομένου ότι, πέραν της τροπολογίας, η σημερινή κυβέρμηση δεν έχει κάνει τίποτε άλλο για να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια στην Κρήτη, από την 1.1.2020 και μετά.

Έτσι, στην ουσία, ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταθέτουν την αντιμετώπιση του προβλήματος στην επόμενη κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου…

Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με το γεγονός των προβλημάτων επάρκειας ισχύος που θα προκύψουν μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του νησιού με την Πελοπόννησο το 2022 και την Αττική το 2023. Η ΔΕΗ επίσης για να κρατήσει ανοικτές τις μονάδες στο νησί πρέπει να είναι θεσμικά καλυμμένη.

Η Κομισιόν το απαγορεύει…

Υπενθυμίζεται δε, ότι σε απάντηση που είχε δώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο αρμόδιος Επίτροπος Κανιέτε στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου απάντησε αρνητικά στη χορήγηση εξαίρεσης λειτουργίας των τριών ΑΗΣ του νησιού, θεωρώντας πως η μεταβατική περίοδος για τη συμμόρφωση στον κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. λήγει στο τέλος του 2019.
Αναλυτικά, στην Κρήτη υπάρχουν τρεις σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το πετρέλαιο και η συνολική τους ισχύς ανέρχεται στα 728 MW. Πρόκειται για τον Αθερινόλακκο στο Λασίθι ισχύος 195 MW, τα Ληνοπεράματα Ηρακλείου ισχύος 243 MW και τον σταθμό Χανίων 290 MW.
Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα είναι στα 630 MW και το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Οι κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται από το 2020 και 2021 πετούν εκτός λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων.
Ο προγραμματισμός θέλει τα Λινοπεράματα να πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όταν θα ηλεκτριστεί το μικρό καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης ισχύος 150 με 180 MW. Δηλαδή το 2022.
Το 2020 -2021 οι υπόλοιπες μονάδες, όλος ο ΑΗΣ  Χανίων και η μισή ισχύς του ΑΗΣ Αθερινόλακκου θα πρέπει να αποσυρθούν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το ΥΠΕΝ θα παρατείνει τη λειτουργία τους μέχρι και την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content