Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία – Με γενναίες μεταρρυθμίσεις

«Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3.Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

«Από τον Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων»

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για έξι μήνες σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων (φούρνους, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία). Το μέτρο αγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εισπραχθεί από την φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο ελληνικών διυλιστηρίων. Θα τεθεί μηνιαίο όριο κατ’ άτομο στα 220 ευρώ, με αύξηση 100 ευρώ για κάθε μέλος μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με εισόδημα 24.000 ευρώ ανα ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα – Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα

«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις.  «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.
Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία.
«Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε.
Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».

Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος.
Τόνισε ενδεικτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. «Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν», είπε.
Ανέφερε ότι πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δύο φορές δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους από την οποία ωφελήθηκε το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού αλλά και τα αναχώματα της Πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής που δεν ήταν και λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, προσέθεσε.

Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλυπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ».
Και προσέθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη».

 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Λυπάμαι που ο κ.Τσίπρας δεν ήταν στην αίθουσα να ακούσει τον ΥΠΟΙΚ που απάντησε και έδωσε στοιχεία για την κυβέρνηση ΝΔ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
κ.Τσίπρα μου έκανε εντύπωση πως αν προκηρύξω εκλογές τώρα, όπως μου ζητάτε. Αν πράγματι θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό πως θέλετε μία ευκαιρία, μιλήσατε 65 λεπτά, αλλά μιλήσατε 3 λεπτά για το τι θα κάνατε αν σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός
Ήσασταν, είστε και θα είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος
Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2022 και το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021 και είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω πως το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022.
Ανάπτυξη στην οικονομία και φροντίδα στην κοινωνία.
Στη διεθνή ύφεση λοιπόν, εμείς απαντάμε με ανάπτυξη
Οι εξαγωγές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως και οι επενδύσεις
Τον τόπο μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί
Κύριοι της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ ανεργία σήμερα στην Ελλάδα κάτω από 12%, στην Ισπανία 13%.
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7%
Μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέος στην Ευρώπη από όλη την Ευρώπη η Ελλάδα. Η Ισπανία πού βρίσκεται εδώ; Χρήσιμη η σύγκριση
Το 2022 θα είναι και το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα, από του χρόνου η οικονομία μας γυρίζει σε πλεονάσματα
Ελάφρυνση από φόρους και στήριξη από την εισαγόμενη ακρίβεια
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων, ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%, όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν
Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους
Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής 15,1 δισ εκατ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις
Οι Ελληνες γνωρίζουν πως το κράτος στέκεται δίπλα τους
Να μην θυμίσω ποιες ήταν οι προβλέψεις σας για το πετρέλαιο θέρμανσης
Γνωρίζω καλά ότι η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα
Αλλά εδώ και 15 μήνες από τότε που ο πόλεμος στην Ουκρανία η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της οικονομίας και της κοινωνίας. Πιστεύω πως οι πολίτες το αναγνωρίζουν
Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν
Σας ρωτώ, υπήρξε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οποία εισέπραξε κέρδη από παραγωγούς ενέργειας; Πείτε μου μία
Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε και δουλεύει σε πείσμα όσων λέγατε
Στο Πάτρα-Πύργος οι εργασίες είναι 2 μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα
Επειδή φωνασκείτε, επί των ημερών σας κ.Σπίρτζη έγιναν πολλά εκτός από το να παίρνει δουλείες ο εκλεκτός σας κ.Καλογρίτσας, για να κάνει τα παιχνίδια σας και να ελέγχει τα κανάλια
Πώς το είπατε κ.Τσίπρα, όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν
Οπως πέτυχε στην Κρήτη να κατασκευαστεί ο βόρειος άξονας
Οπως πέτυχε το γεγονός ότι ο Πειραιάς συνδέεται πλέον με το αεροδρόμιο
και όπως γνωρίζουν οι Θεσσαλονικείς τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης
Σήμερα δεν είναι η ώρα πλήρους απολογισμού του κυβερνητικού έργου, όσα είπα ήταν κάποιες πτυχές του κυβερνητικού έργου
Οι πολίτες ξέρουν πως ζούσαν και πως ζουν
Οι πολίτες θυμούνται καλά και τα capital controls, του συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τις τράπεζες και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης
Οταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά
Αναρωτιέμαι αν όντως η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2014 γιατί τάξατε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ήσασταν αδαής ή ήσασταν ψεύτης. Η ιστορία έδωσε την απάντηση
Για πρώτη φορά στην παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί
Στην Υγεία δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
Η αμυντική θωράκιση της χώρας και οι επιλογές στο μεταναστευτικό, στην πολιτική προστασία και στην αστυνόμευση σε περιβάλλον αξιοπρέπειας
Εγκαιρη απονομή συντάξεων, πόσο αξιοπρεπές ήταν όταν τους αφήνατε 2-3 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους
Το αυτονόητο κάναμε.

Από το νέο έτος το Μάιο νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις
Για το ενεργειακό κόστος θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες
Ο,τι και να λέμε εσείς και εμείς οι πολίτες παίρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και βλέπουν το ποσό της επιδότησης
Αυτές οι επιδοτήσεις θα εξακολουθήσουν. Αλλα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επίδομα θέρμανσης
Θα στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά
Μία πρωτοβουλία που θωρακίζει το πρώτο σημείο που χτυπά η ακρίβεια, αυτό της κατανάλωσης για βασικά αγαθά και δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τον πολίτη
Εκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων
από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυριών από τα σούπερ μάρκετ και τις αγορές τροφίμων.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content