Κρίσιμη Σύνοδος σήμερα στις Βρυξέλλες – Τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης

Με δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου στην ατζέντα της, όπως είναι η προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομίων μέσω των κονδυλίων που θα μοιραστούν την επόμενη επταετία καθώς και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Και από πολλές πλευρές χαρακτηρίζεται ως μείζονος σημασίαςτόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςαναμένεται να δώσει διπλή σκληρή μάχη, διεκδικώντας, αφενός, κοινοτικά κονδύλια ύψους 60 δισ. ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 28 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και, αφετέρου, συμφωνία σε κατάλογο με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

 

Κυρίαρχο θέμα της Συνόδου είναι η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προβλέπεται να προικοδοτηθεί με το ποσό των 750 δισ. ευρώ, καθώς και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία.

 

.Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, για το σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό, αναμένεται να καθοριστεί η κατεύθυνση του ευρώ και των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών και ομολόγων τους επόμενους μήνες. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θεωρήθηκε κάτι επαναστατικό, που οδηγεί την ΕΕ πιο κοντά σε μία δημοσιονομική ένωση -με την πρόβλεψη για κοινή ανάληψη χρέους και τη διάθεση των χρημάτων με τη μορφή κυρίως επιχορηγήσεων αντί δανείων- και ενίσχυσε πολύ την εμπιστοσύνη στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικεί 32 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει μέρος των χρημάτων που θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων στην χώρα μας να κατευθυνθούν στην μείωση της φορολογίας.

Οδηγός για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα τέλη Απριλίου όταν είχε ανακοινωθεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει έναν αναλυτικό οδηγό, με τις απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Next Generation EU.

Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα εξηγεί μεταξύ άλλων την πρόταση για τα 750 δισ. ευρώ που κατατέθηκε χθες και το πού ακριβώς θα διοχετευθούν τα κονδύλια, ενώ παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες της ΕΕ, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονταν πριν την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και κατά την τρέχουσα κρίση.

Ο οδηγός της Κομισιόν για το ΠΔΠ και το Next Gen EU

Τι πρότεινε η Επιτροπή;

Η Επιτροπή πρότεινε χθες έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, για την εκκίνηση της βιώσιμης ανάκαμψης και για την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι προτάσεις βασίζονται:

Σε ένα έκτακτο μέσο Next Generation EU ύψους 750 δισ. EUR για την τόνωση της οικονομικής ικανότητας παρέμβασης του προϋπολογισμού της ΕΕ με κεφάλαια που θα αντλούνται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διοχετευθούν μέσα από προγράμματα της ΕΕ για τη στήριξη των άμεσων μέτρων που χρειάζονται για να προστατευθούν τα μέσα βιοπορισμού, να ορθοποδήσει ξανά η οικονομία και να προωθηθεί η βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Σε ένα ενισχυμένο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 ώστε να διοχετευθούν ταχέως επενδύσεις εκεί που χρειάζονται περισσότερο, να ενισχυθεί η ενιαία αγορά, να ενταθεί η συνεργασία σε τομείς όπως η υγεία και η διαχείριση κρίσεων, και να αποκτήσει η Ένωση έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ανθεκτικής οικονομίας.
Μαζί με τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για εργαζομένους, επιχειρήσεις και κράτη, τα οποία ανέρχονται σε συνολικό πακέτο ύψους 540 δισ. EUR και εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Απριλίου 2020, τα εν λόγω έκτακτα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ θα ανέλθουν σε περισσότερα από 1 290 δισ. EUR στοχευμένης και εμπροσθοβαρούς στήριξης για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr – Πρώτο Θέμα

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content