Καθηγητής κατάφερε να πάρει σύνταξη εργαζόμενος πάντα ως αναπληρωτής…

Καθηγητής κατάφερε να πάρει σύνταξη ολοκληρώνοντας τον εργασιακό του βίο από τη θέση του αναπληρωτή. Η περίπτωση του εκπαιδευτικού αποτελεί ακριβές παράδειγμα της στρεβλής λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης. Χιλιάδες καθηγητές κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σε θέσεις αναπληρωτών ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, για να καλύψουν τα –εγνωσμένα σε γενικές γραμμές ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά– κενά σε γυμνάσια και λύκεια. Ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα, λόγω των μηδενικών διορισμών τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των αναπληρωτών (σε σχέση με τους μόνιμους καθηγητές) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2011 ήταν 8% και σήμερα κυμαίνεται περί το 13%.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, υπάρχουν καθηγητές που έπειτα από πολύχρονη θητεία στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. φροντιστήρια) προσλήφθηκαν για πρώτη φορά σε ηλικία πέριξ των 50 ετών σε θέση αναπληρωτή στη δημόσια εκπαίδευση. Κατόπιν, μετά κάποια χρόνια σε θέση αναπληρωτή και υπολογίζοντας τα ασφαλιστικά ένσημα από όλο τον εργασιακό τους βίο, οι καθηγητές θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, πέρυσι καταγράφηκε και η πρώτη συνταξιοδότηση αναπληρωτή, στην περιοχή της Κέρκυρας.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σε συνέδριο στα Γιαννιτσά, οργανωμένο από τον τοπικό Σύλλογο Διδασκάλων και την ΕΛΜΕ Β΄Πέλλας, από το 2010 έως σήμερα αποχώρησαν με σύνταξη περίπου 21.000 καθηγητές και οι θέσεις καλύφθηκαν με αναπληρωτές. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές, περιπλανώμενοι στις εσχατιές της χώρας, είναι αυξημένες δαπάνες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση λόγω τουρισμού. Την ίδια στιγμή, πολλοί διατηρούν και ένα σπίτι εκτός από αυτό της μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν προσληφθεί και συνεχίζουν να εργάζονται όντας σε μεγάλη ηλικία».

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content