Καταδικάζουν την Κρήτη σε ενεργειακή ανεπάρκεια – Σπασμωδικές κινήσεις της ΡΑΕ – Ο ρόλος του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων

Του Κώστα Τριγώνη

Με σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) στο μάλλον αναπόφευκτο ενδεχόμενο να μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη μετά το τέλος του 2019, οπότε υποχρεωτικά, λόγω κοινοτικών αποφάσεων, τερματίζεται οριστικά η λειτουργία των παλαιών, ρυπογόνων παραγωγικών μονάδων που λειτουργούν στα Ληνοπεράματα.

Ετσι, η ΡΑΕ αποφάσισε, σύμφωνα με το energia.gr,  να παρατείνει τη λειτουργία των αεριοστροβιλικών μονάδων του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο μέχρι τα τέλη του 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το energia.gr, “η απόφαση αφορά τις δύο εγκατεστημένες αεριοστροβιλικές Μονάδες, ισχύος 27,95 MW, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού διασφάλισης επάρκειας ισχύος στο Ηλεκτρικό Σύστημα της Κρήτης”.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ στο σκεπτικό της απόφασης, η ασφάλεια εφοδιασμού της νήσου Κρήτης, ιδίως μετά το έτος 2020, έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα και αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία της νήσου με ηλεκτρική ενέργεια.Παράλληλα, τονίζεται ότι η εγκατεστημένη καθαρή ισχύς των θερμικών μονάδων στην Κρήτη ανέρχεται σήμερα σε 660 MW, ενώ η ζήτηση της νήσου κατά τα επόμενα έτη αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.

Τί σημαίνουν όλα αυτά

Εμεις, που παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απορία μας για την ευκολία με την οποία αποφάσεις όπως αυτή της ΡΑΕ, εμφανίζονται σαν να “λύνουν” το πρόβλημα της ενεργειακής ανεπάρκειας που θα εμφανίσει η Κρήτη μετά την 1.1.2020.

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο. Οι πληροφορίες μας, μέσα από τη ΔΕΗ, αναφέρουν ότι από τις αρχές του 2020, η Κρήτη θα έχει ενεργειακό έλλειμμα που θα φθάνει από 250 έως 300 μεγαβάτ.

Επιπλέον: Ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, με όλες του τις μηχανές, παλιές και νέες, μπορεί και παράγει σήμερα ενέργεια 250 μεγαβάτ, ως εξής:

  • 100 μεγαβάτ παράγουν οι ατμοηλεκτρικές μονάδες
  • 50 μεγαβάτ παράγουν οι μηχανές ντίζελ
  • 100 μεγαβάτ παράγουν οι αεριοστρόβιλοι (που δεν είναι δυο, όπως αναφέρει το energia.gr, αλλά πέντε).

Δεν ξέρουμε τί σχεδιασμούς έχει (αν έχει!) η ΡΑΕ, αλλά δυστυχώς δεν μας λέει όλη την αλήθεια. Το πρόβλημα του ενεργειακού ελλείμματος είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι το εμφανίζει.

Ακόμα και τα περί ενοικίασης πλωτών μονάδων παραγωγής από ξένες χώρες, είναι ακόμα στο στάδιο των ερευνών, δεν έχει καταλήξει η ΡΑΕ σε αποφάσεις.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως, που μας προκαλεί δέος, είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για τη “μεγάλη” διασύνδεση, που ουσιαστικά είναι ακόμα στον αέρα, λόγω της γνωστής διαμάχης μεταξύ Euroasia Interconnector και της “Αριάδνης” του ΑΔΜΗΕ και του κ. Σταθάκη.

  • (Εδώ πρέπει να θέσουμε άλλη μια, πολύ σοβαρή παράμετρο, που κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει: Βρισκόμαστε εν όψει πολιτικής αλλαγής! Το πιθανότερο είναι ότι μετά από δυο – τρεις μήνες, θα υπάρχει άλλη κυβέρνηση κι άλλος, πλην του κ. Σταθάκη, υπουργός, των οποίων η ενεργειακή πολιτική δεν γνωρίζει κανείς πού θα περιστρέφεται!)

Ακόμα κι αν αποφασισθεί οριστικά να κάνει το έργο η “Αριάδνη”, όχι ως PCI (χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν δηλαδή), αλλά ως εθνικό (προφανώς με χρηματοδότηση των Κινέζων), έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ, και θα καθυστερήσουμε ακόμα περισσότερο. Οπότε, αυτά που εξακολουθούν να λένε, ότι δηλαδή το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2022, μοιάζουν πλέον σαν παραμύθια της Χαλιμάς! Άρα, το ενεργειακό έλλειμμα που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη από 1.1.2020, θα παραταθεί πολύ πέραν του 2022…

Ο ρόλος του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα προαναφερόμενα προβλήματα, μοιραία θα παρατείνουν το ρόλο, αλλά και την παραμονή του ΑΗΣ στα Ληνοπεράματα, τουλάχιστον για όσο χρόνο απαιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της “μεγάλης” διασύνδεσης στην Κορακιά, όπου σημειωτέον, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΕ, ούτε καν οι αναγκαίες μικρές ή μεγάλες απαλλοτριώσεις.

Υπάρχει λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τη σημερινή πολιτική του κ. Σταθάκη, και μέχρι αυτή να ανατραπεί από τις επερχόμενες εξελίξεις, το ενδεχόμενο να σχεδιάζεται (κάτω από το τραπέζι) η εγκατάσταση κι άλλων αεριοστροβίλων.

Το μέγα ερώτημα είναι: Πού σκοπεύουν να τους εγκαταστήσουν; Μήπως μέσα στον υπερκορεσμένο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου;

Το σωστό θα ήταν, αφού χωροταξικά η Κορακιά, στα χαρτιά, έχει ορισθεί ως “ενεργειακό κέντρο”, να εγκατασταθούν στην Κορακιά, ή στον Αθερινόλακκο. Αλλά, πότε γίνεται το σωστό, σ’ αυτό τον τόπο;

Σ’ αυτούς που έχουν στο νου τους σήμερα την αμαρτωλή σκέψη να φορτώσουν τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων και με νέους αεριοστροβίλους, υπενθυμίζουμε μια πολύ βασική παρατήρηση που ισχύει σε όλο τον πλανήτη: Από παντού φεύγουν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν από κοντά στις πόλεις. Εδώ, στα Ληνοπεράματα, μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή, δίπλα στο Γάζι και τη Ροδιά, στις παρυφές της πόλης του Ηρακλείου, θα εγκαταστήσουμε καινούργιες;

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content