Ίσως πάμε για τρίτη δόση εμβολίου το Σεπτέμβριο -Ποιοι θα το κάνουν, αν το εγκρίνει ο ΕΜΑ

Μετά το Ισραήλ και η Γερμανία ανακοίνωσε πως εξετάζουν την χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου, η οποία θα επικεντρώνει σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η Ελλάδα αναμένει ωστόσο την τοποθέτηση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση.

Μιλώντας για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε πως την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως έχουν ανάγκη μεταμοσχευμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι και ηλικιωμένοι που έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.

«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», συμπλήρωσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έχει σημειώσει άλλωστε για το θέμα στο παρελθόν πως «οι ανοσοκατεσταλμένοι ή τα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας» τα οποία «έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με κάποιον που είναι 40 ετών, άρα σας δίνω πάνω-κάτω και τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε όσον αφορά την τρίτη δόση».

Ετοιμοι επιχειρησιακά για την χορήγηση τρίτης δόσης

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε ως επιχείρηση «Ελευθερία» την τρίτη δόση. Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τοποθέτησε χρονικά μια τέτοια εξέλιξη στο τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content