Εν αναμονή αποφάσεων σήμερα για το lockdown

Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων είναι η σημερινή καθώς όπως όλα δείχνουν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων πρόκειται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στην Αττική σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα αλλά και να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία.

Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).

Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προς τα μέσα αυτής που διανύουμε έγινε κατανοητό με τον πιο σαφή τρόπο πως οι φωνές που μιλούσαν για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αρχής γενομένης από την η Μαρτίου θα έπρεπε να περιμένουν. Η «αδράνεια» της Μήδειας λειτούργησε σαν μία ψευδεπίγραφη εικόνα βάσει της οποίας εφαρμόστηκε λόγω της κακοκαιρίας ένας αυστηρότερος εγκλεισμός των πολιτών, με την πραγματικότητα ωστόσο να αποδεικνύει τελικά πως απλώς οι πολίτες καθυστέρησαν να κάνουν τελικά τεστ. 

 

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Κρήτη

«Από την αρχή της πανδημίας, η Κρήτη αυτή τη στιγμή διανύει την κρισιμότερη περίοδο», τόνισε μεταξύ άλλων χθες, στονΤηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής κλινικής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων.

«Από την μια έχουμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, και από την άλλη η επέλαση των μεταλλαγμένων στελεχών είναι ραγδαία και αφορά όλη την Κρήτη. Φυσικά, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν», σημείωσε ο κ.  Σουρβίνος.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής θύμισε ότι το πρώτο μεταλλαγμένο κρούσμα στο νησί, βρέθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, μέχρι και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων περιλαμβάνει ύποπτα ή επιβεβαιωμένα μεταλλαγμένα δείγματα.

«Έχει υπάρξει ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης και τα κρούσματα περιλαμβάνουν τόσο ανήλικα παιδιά και βρέφη, όσο και υπερήλικες ανθρώπους, δικαιολογώντας έτσι και τον τίτλο της αυξημένης μεταδοτικότητας. Δεν κάνει διακρίσεις».

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί στην Κρήτη δείγμα θετικό στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Τι θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα συνεδριάσει σήμερα θα λάβει υπόψιν της τρία πράγματα. Την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική, την γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που λίγο πολύ διαμορφώνουν ένα αχαρτογράφητο τοπίο και φυσικά την κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας. 

Κατά τα φαινόμενα η εισήγηση και τελικώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 15 Μαρτίου. Κυβερνητικές πηγές αρνούνταν κατηγορηματικά να κάνουν κάποια πρόβλεψη παραπέμποντας στις αποφάσεις της επιτροπής. «Γνωρίζουμε πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη και περιμένουμε την εισήγησή τους έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις»σημείωναν.

Την ίδια ώρα, αν και πλέον συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, στο τραπέζι είναι ακόμα το σενάριο για παράταση μίας μόνο εβδομάδας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανασίου Εξαδάκτυλου ο οποίος  το βράδυ της Πέμπτης, διαφώνησε με την άποψη ορισμένων συναδέλφων του οι οποίοι σημείωναν πως μία εβδομάδα δεν φτάνει, λέγοντας πως είναι από αυτούς που πιστεύουν στην αποδοτικότητα του lockdown και πως μία εβδομάδα ακόμη θα ήταν αρκετή για να σχηματιστεί μία εικόνα σταθεροποίησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε την αγορά συντομότερα.

Σε κάθε περίπτωση σε λίγες ώρες όλοι θα γνωρίζουμε την πραγματικότητα που θα ζούμε και από την ερχόμενη εβδομάδα σε μία συνολική προσπάθεια αυτό το lockdown να είναι και το τελευταίο, όπως έχουν εκφράζει ως ελπίδα αρκετοί από τους ειδικούς.

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ