Εμβόλια mRNA: Πόσα περιστατικά μυοκαρδίτιδας έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα σε ανθρώπους που έχουν κάνει εμβόλια mRNA αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/06) το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών και καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3», η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι περίπου 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα έχουν αναγερθεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Σημείωσε ακόμη ότι τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους, ενώ αυτά που έχουν καταγραφεί κυρίως στο Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τέλος, κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σημειώνεται ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Ειδικών, Μαρία Τσόλια.

Η κ. Τσόλια σημείωσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content