Αύριο Παρασκευή είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα του καλοκαιριού για πυρκαγιές

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για αύριο Παρασκευή, καθώς με βάση τα προγνωστικά είναι η πλέον επικίνδυνη ημέρα του φετινού καλοκαιριού για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ήδη, σε 17 περιφερειακές ενότητας σε όλη την επικράτεια προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ένταση των βορείων ανέμων αλλά και τους πολλούς νομούςπου θα αφορά δείχνουν τον υψηλό βαθμό κινδύνου για την Παρασκευή.

Στην Αττική, μία από τις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Ωστόσο βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε όλη τη χώρα οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν τοπικά σε 7 μποφόρ στα πελάγη.

Χαρδαλιάς: Απευθύνω έκκληση προς όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί

Μήνυμα για την αυριανή ημέρα απηύθυνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν «κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια».

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, αύριο, 4 Σεπτεμβρίου, μεγάλο μέρος της χώρας μας θα βρίσκεται σε συνθήκες ευνοϊκές για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αύριο είναι η πιο δύσκολη ημέρα του φετινού καλοκαιριού, με δείκτη επικινδυνότητας 4 σε 17 Νομούς της επικράτειας. Για το λόγο αυτό, απευθύνω έκκληση προς όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια», ήταν το μήνυμα του κ. Χαρδαλιά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του έχει τεθεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της όποιας επικίνδυνης κατάστασης εκδηλωθεί. 

«Συστηματικές περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου σε όλες τις περιοχές που κινδυνεύουν. Αλλά, επαναλαμβάνω, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη εγρήγορση από όλους μας. Κάνω έκκληση για επιφυλακή όλων μας», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

kindynos_pyrkagias_paraskevi

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους , ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ