Άλλη μια απεχθής εκμετάλλευση της επετείου του Πολυτεχνείου από την αντιπολίτευση

Ο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, μετά την πτώση του καθεστώτος της δικτατορίας το 1974, πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 17η Νοεμβρίου. Φέτος, εν όψει της πανδημίας και ειδικά του δεύτερου κύκλου της που ξεκίνησε τον περασμένο Φθινόπωρο, η Κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γνωστοποίησε ότι λόγω της «άνθισης» του COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κ.λπ.).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο άκουσμα αυτό, ενώ παράλληλα τέθηκε νομικό ζήτημα ως προς την συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης απαγόρευσης. Από νομικής σκοπιάς τα ηνία για το επίμαχο θέμα τα πήρε στα χέρια της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ενώ οι λοιπές δικαστικές Ενώσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει θέσει, πιθανά επειδή το επίμαχο θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις.

 

Ιδού τί αναφέρει το άρθρο του Συντάγματος

Σήμερα που όλοι κόπτονται για το Σύνταγμα (το οποίο ελάχιστοι έχουν διαβάσει), η ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ προσέφυγε σ’ αυτό και παρουσιάζει το πλήρες κείμενο του Άρθρου 11 που αναφέρει:

 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης του εορτασμού και των σχετικών συναθροίσεων, υποστηρίζοντας ότι παραβράζεται το άρθρο 11 του Συντάγματος για τις υπαίθριες συναθροίσεις και για το λόγο αυτό ζητεί την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Όμως, μαχόμενοι δικηγόροι σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΔΕ, επισήμαιναν με νόημα, ότι η συγκεκριμένη δικαστική Ένωση, όπως και άλλες, δεν έχουν παύσει να ζητούν, με μαχητικότητα, να «παγώσει» η λειτουργία των δικαστηρίων σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, για το επίμαχο αυτό θέμα η ΕΔΕ ήρθε για ακόμα μια φορά τους τελευταίους μήνες, σε ευθεία αντιπαράθεση με τον δικηγορικό κόσμο, ο οποίος ζητούσε την μη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Επιπρόσθετα, οι μαχόμενοι δικηγόροι τόνιζαν ότι η ΕΔΕ δεν επέδειξε τον ίδιο συνταγματικό ζήλο, όταν από την Κυβέρνηση απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις και οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Δεν παρέλειπαν οι ίδιοι δικηγόροι, να υπενθυμίσουν ότι η δικαστική εξουσία είναι ένας εκ των τριών πυλώνων της Δημοκρατίας και καλό θα είναι οι δικαστικές Ενώσεις, να κρατούν αποστάσεις από τα δρώμενα των άλλων εξουσιών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αλιβιζάτος, από την μία μέμφεται την ΕΔΕ και από την άλλη εκφράζει την «έκπληξή του» για την ευκολία με την οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την απαγόρευση των συναθροίσεων εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Ενδεικτικά, ο Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρει ότι «τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου», προσθέτοντας: «Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Μανιτάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι το Σύνταγμα σε προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας και αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων.

Πάντως, σήμερα αναμένεται να λάβει θέση και επίσημα το συνδικαλιστικό όργανο του δικηγορικού κόσμου.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content