Άγιος Ιωσήφ, ο “εξόριστος” Άγιος της Κρήτης που κατέληξε στη Ζάκυνθο

Ένας Κρητικός, ο άγιος Ιωσήφ, που η μνήμη του εορτάζεται σήμερα 22 Ιανουαρίου, βρίσκεται εδώ και περίπου πέντε αιώνες, μακριά από το νησί όπου γεννήθηκε. Λέγεται μάλιστα ότι  το σκήνωμά του, κατά την ανακομιδή του, εδώ και 500 και πλέον χρόνια, βρέθηκε ακέραιο και ευωδιαστό, να θεραπεύει ασθενείς.

Το λείψανό του δεν σώζεται στη Μονή του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ηρακλείου, όπου διδάχθηκε τον λόγο του Θεού, μόνασε και τάφηκε το 1511, αλλά στον ενοριακό ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου.

Πώς βρέθηκε τόσο μακριά από την Κρήτη, γέννημα και θρέμμα της οποίας ήταν ο άγιος;

Ένας ευλαβής ιερέας, που πίστευε στην αγιότητα του Ιωσήφ, ο αείμνηστος π. Αντώνιος Αρμάκης, πήρε την πρωτοβουλία, όταν το 1669 οι Τούρκοι κατέλαβαν το Ηράκλειο, να μεταφέρει το λείψανο του αγίου, προκειμένου να μη βεβηλωθεί και να διασωθεί, στη Ζάκυνθο.

Έφτασε εκεί, με πολύ προφύλαξη, στις 29 Αυγούστου του 1669 και κατέθεσε το λείψανο στη Μονή του αγίου Ιωάννου του Μαντινειού στα Ξηροβούνια, απ’ όπου μετά από 246 χρόνια, το 1915, μεταφέρθηκε στο ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου.

Εκεί σπεύδουν πολλοί πιστοί να τον προσκυνήσουν και να ζητήσουν λύση στα προβλήματά τους.

Ο βίος του αγίου Ιωσήφ μας διδάσκει να μην έχουμε αίσθημα αυτοϊκανοποίησης, επιμένοντας σε μια επιφανειακή πίστη, αλλά να στηριζόμαστε στην ουσία και όχι στον τύπο.

 

 

Στοιχεία από “Ρομφαία”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content