“Έφυγε” ο επιφανής αντιστασιακός δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης

Λίγο πριν τα μεσάνυκτα απόψε, “έφυγε” από τη ζωή ο γνωστός αντιστασιακός Ηρακλειώτης δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης, σε ηλικία 72 ετών. Τον τελευταίο καιρό είχαν επιδεινωθεί πολύ τα προβλήματα υγείας που από χρόνια αντιμετώπιζε και τελικά, παρά τις προσπάθειες των οικείων του και ειδικά της συζύγου του, δεν απέφυγε το μοιραίο.

Ο θάνατος του Δημήτρη Ξυριτάκη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, ενώ παράλληλα κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας, στο οποίο ο ίδιος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως επιφανής δικηγόρος, με στέρεες νομικές γνώσεις, ως πολιτικός με δυναμικές προοδευτικές θέσεις που ανέκαθεν αντιπάλεψε το λαϊκισμό, αλλά και ως δημοκρατικός πολίτης που από την πρώτη μέρα κήρυξης της δικτατορίας, το 1967, όρθωσε το ανάστημά του και στάθηκε απέναντι στο στρατοκρατικό καθεστώς, γενναίος και ανυποχώρητος.

Την σύζυγό του Κατερίνα και τους δυο γιούς του, η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” συλλυπείται θερμά. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 11:00.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης και η προσφορά του

Διαβάζουμε στο f/b μεταμεσονύκτιες ώρες στη σελίδα του Δικηγόρου Δημήτρη Ξυριτάκη :

21 Ιουνίου 2018 ώρα 23.50
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΒΕΣΗ ΦΑΝΟΥ

Καταλαβαίνει κανείς και από τις αναρτήσεις των φίλων του που πρόλαβαν να ενημερωθούν, πως κάτι άσκημο σημαίνει η ανάρτηση αυτή, που συνοδεύεται με τις σχετικές μαύρες κορδέλες και το κεράκι.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης πέρασε πλέον αποχαιρέτησε τους δικούς του και τον κόσμο που αγάπησε κι υπηρέτησε μέχρι τέλους!! 

Η σύζυγος του Κατερίνα Αποστολάκη γράφει η ίδια στο βιογραφικό του:

O Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946. Τα παιδικά του όμως χρόνια τα πέρασε στο χωριό της μάνας του, τα Καλέσσα όπου παρέμεινε οικογενειακώς μέχρι το 1958, οπότε επανήλθε στο Ηράκλειο για να εγγραφεί στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Είχε την τύχη να μαθητεύσει σε καλούς δασκάλους (Δημήτρη Πλάκα, Κωνσταντίνο Στεφανάκη κ.λ.π), ώστε να εισαχθεί αργότερα (1964) από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.
Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (γραμματέας Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής και σύμβουλος στο Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών και εκδότης του περιοδικού «ΞΑΣΤΕΡΙΑ»)
Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για αντιδικτατορική δράση και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Χανίων σε φυλάκιση 3 1/2 ετών, ποινή που εξέτισε στις φυλακές Χανίων, Ηρακλείου και Αίγινας. Κατά τη φυλάκισή του είχε την τύχη να γνωρισθεί με εξέχοντες έλληνες διανοούμενους δίπλα στους οποίους πέρασε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο παιδείας. Στη φυλακή μετέφρασε από τα αγγλικά το δοκίμιο του Χέρμπερτ Μαρκούζε «Προς την απελευθέρωση» που εκδόθηκε το 1970 από τον εκδοτικό οίκο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» με το ψευδώνυμο Νικηφόρος Αιγινίτης.
Από το 1975 δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές.
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη (Μάιος 1976) ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.Σ.ΔΗ.Ν). Με την ιδιότητα αυτή, του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΔΗΝ μετείχε στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΗΚ, μαχόμενος για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της. Κατά το διάστημα αυτό έγινε επανειλημμένα στόχος των ακροδεξιών στοιχείων στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την απόπειρα δολοφονίας του από την φασιστική οργάνωση «Νέα Τάξη», που τοποθέτησε ωρολογιακή βόμβα στο αυτοκίνητό του (Φεβρουάριος 1977).
Το 1978 εκλέχθηκε πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων.
Από το 1975 δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές. Παράλληλα με τη δικηγορία έχει αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση κ.λ.π. Το 1986 διεκδίκησε το αξίωμα του δημάρχου Ηρακλείου ως επικεφαλής συνδυασμού που απέσπασε το 23% των δημοτικών ψήφων, ενώ κατά την τετραετία 1995-1999 υπήρξε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την παραβατικότητα στην Κρήτη (οπλοφορία, ζωοκλοπή) και ειδικά με την Βεντέτα στην Κρήτη.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” του Δήμου Ηρακλείου για τα έτη 1997-1998, «Αντώνιος Μιχελιδάκης, ο βίος, η πολιτεία και το έργο ενός λησμονημένου ευπατρίδη», έκδοση Δήμου Γαζίου 2001, «Συγνώμη Αναστάση», εκδόσεις ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ 2005, «Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης,» έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007, Νικόλαος Κρασαδάκης», εκδόσεις ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ 2008 και «Λόγω τιμής, Ιστορίες Κρητικής Βεντέτας» , εκδόσεις Μελάνι, 2011.
Έχουμε δύο γιους, τον Απόστολο, δικηγόρο και μουσικό (μέλος του ηρακλειώτικου συγκροτήματος «ΑΡΜΟΣ» και τον Λευτέρη- Μιχάλη, επίσης δικηγόρο.

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης, με την πολυσχιδή του δράση, ως δικηγόρος, ως πολίτης που αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε στον δημόσιο βίο, σε κρίσιμες εποχές του τόπου μας,  τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, και του χαρισματικού Κρητικού. 

Στέλεχος της «Δύναμης Πολιτών», οραματίστηκε μαζί μας, μια νέα εποχή για το Ηράκλειο, αντάξια της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής του διαδρομής. 

Η απώλεια του ακριβού φίλου και συνοδοιπόρου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς. 

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Κατερίνα, και στα παιδιά του Απόστολο και Λευτέρη.

Kαι ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνήλθε εκτάκτως, έπειτα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του δικηγόρου, πρώην δημοτικού συμβούλου, και αντιστασιακού Δημήτρη Ξυριτάκη, και αποφάσισε ομόφωνα, τιμώντας την μνήμη του, όπως:

1) Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίασή του

2) Εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος

3) Παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία

4) Δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Ηρακλείου

5) Επιδοθεί το Ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του και

6) Αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

Συλλυπητήρια Λευτέρη Αυγενάκη 

«Θλίψη προκαλεί σε όλους μας ο θάνατος του διακεκριμένου Ηρακλειώτη νομικού Δημήτρη Ξυριτάκη.

Θρηνούμε τον χαμό ενός εξαίρετου επιστήμονα και επαγγελματία, αλλά κι ενός αγωνιστή ο οποίος πιστός στις αρχές και τις αξίες τις Δημοκρατίας, έδωσε μάχες κατά της δικτατορίας τιμώντας την Πατρίδα μας. 

Θα τον θυμόμαστε για το αγωνιστικό και δημιουργικό του πνεύμα και την αστείρευτη θέλησή του για προσφορά.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Συλληπτήρια Σωκράτη Βαρδάκη 

«Η απώλεια του Δημήτρη Ξυριτάκη, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό, για τους οικείους του, το δικηγορικό σύλλογο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης. 

Εξαίρετος νομικός, φωτεινή προσωπικότητα, ενεργός πολίτης με όραμα και εντιμότητα, αφήνει πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη, αγώνων για τη δημοκρατία και την ισονομία. 

Εκφράζω τα θερμά μου συλληπτήρια στη σύζυγό του Κατερίνα, καθώς και στους γιους του Απόστολο, Μιχάλη-Λευτέρη.»

Συλλυπητήρια Μανώλη  Κεφαλογιάννη

«Ο Δημήτρης Ξυριτάκης υπήρξε ένας πραγματικός αγωνιστής της Αξιοπρέπειας και της Ευπρέπειας. Που τις υπηρέτησε με ασίγαστο πάθος.

Όπως υπηρέτησε πιστά και αδιάλειπτα, τη Δημοκρατία και τη Νομική Επιστήμη.

Πορεύθηκε στη ζωή του, με ευθύνη και σεμνότητα.

Η απώλεια του Δημήτρη μας γεμίζει με θλίψη. Οι παρακαταθήκες του, μας προσφέρουν ελπίδα.

Τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια.»

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη 

Ξεχωριστή πνευματική μορφή του Ηρακλείου, ο Δημήτρης Ξυριτάκης υπηρέτησε υποδειγματικά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.​ Aντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών, ξεχώρισε ως νομικός αλλά και για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Υπήρξε ένας πραγματικά χρήσιμος άνθρωπος για τον τόπο.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Νίκος Ηγουμενίδης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

Συλλυπητήρια Γιάννη Κουράκη                

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διακεκριμένου νομικού επιστήμονα και αγωνιστή της Δημοκρατίας  Δημήτρη Ξυριτάκη. Μαχητής της Δημοκρατίας από τα πρώιμα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε δυναμικά κ με πάθος, εναντίον της Δικτατορίας των συνταγματαρχών και υπέστη διωγμούς κ φυλακίσεις που δεν έκαμψαν ποτέ το Δημοκρατικό του φρόνημα . 

Ως ενεργός πολίτης δραστηριοποιήθηκε έντονα στη προσπάθεια  αναβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε αρκετά χρόνια από διάφορες θέσεις.

Άνθρωπος των Γραμμάτων συνέγραψε βιβλία και μελέτες ιστορικού και νομικού περιεχομένου και τιμήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». 

Η απουσία του από τη ζωή της πόλης αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κ δυσαναπλήρωτο κενό. 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

Συλλυπητήρια από το Μαλεβίζι

Με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του επιφανούς Καλεσσανού δικηγόρου και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου Δημήτρη Ξυριτάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου συνεκλήθη εκτάκτως και αποφάσισε:

1) Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση.

2) Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια της Δημοτικής Αρχής και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένειά του.

3) Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τη νεκρώσιμη ακολουθία.

4) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

5) Να ονομαστεί ανώνυμη δημοτική οδός του Δήμου Μαλεβιζίου σε «Οδός Δημητρίου Ξυριτάκη».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Χάσαμε σήμερα έναν καταπληκτικό άνθρωπο, εξαίρετο νομικό και προσωπικό, καλό μου φίλο. Τον Δημήτρη Ξυριτάκη. Έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, με πλούσια αντιστασιακή δράση, σημαντική συνεισφορά στα κοινά, ανήσυχο πνεύμα και κριτική σκέψη. Η απώλεια, είναι μεγάλη και σημαντική.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι η μνήμη του να είναι αιώνια».

Σε ανακοίνωσή του, το Τοπικό Συμβούλιο Καλεσσών, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως, αποφάσισε:

1) Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια του Τοπικού Συμβουλίου Καλεσσών  στην οικογένειά του εκλιπόντος.

2) Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Συμβούλιο τη νεκρώσιμη ακολουθία.

3) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

4) Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση.

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Ξεχωριστή πνευματική μορφή του Ηρακλείου, ο Δημήτρης Ξυριτάκης υπηρέτησε υποδειγματικά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.​ Aντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών, ξεχώρισε ως νομικός αλλά και για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Υπήρξε ένας πραγματικά χρήσιμος άνθρωπος για τον τόπο.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης με το στενό φίλο και συνάδελφό του Μανώλη Παπαϊωάννου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content