Δεν είναι ακριβές αυτό που είπε χθες ο κ. Τσίπρας για μη περικοπή των συντάξεων!

Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής, ανακοίνωσε, χωρίς όμως να πεί λεπτομέρειες, ότι η Ε.Ε. “ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις”.

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Σημειωτέον ότι, πέραν από τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα στην τελετή του υπουργείου Οικονομικών, προς το παρόν δεν προκύπτει από πουθενά αλλού ότι όντως η Ε.Ε. ενέκρινε την μη περικοπή των συντάξεων!

Μάλλον βιάστηκε ο κ. Τσίπρας!

 

Πάντως, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, πέραν των όσων είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των χωρών, που πήραν χθες το «ραβασάκι» από την Κομισιόν, για το σχέδιο Προϋπολογισμού που έστειλαν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες άναψαν πράσινο φως στις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τις συντάξεις.

Στις 15 του μήνα, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, τα κράτη – μέλη έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.  Κάπως έτσι ξεκίνησε κι επισήμως η κόντρα των Βρυξελλών με τη Ρώμη, καθώς ο ιταλικός Προϋπολογισμός ξεφεύγει από τα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αυτή η προκαταρκτική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κομισιόν έστειλε επιστολές σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις επί της αρχής, για εξώφθαλμες αποκλίσεις από τις γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, καλείται να δώσει διευκρινίσες για την πρόβλεψη αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ ανάλογο είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή…

Σημαίνει αυτό ότι έγινε δεκτός ο σχεδιασμός για τις συντάξεις; Όχι.

Η Ελλάδα, όντας σε διαδικασία «ενισχυμένης εποπτείας», ήταν και παραμένει σε στενή συνεργασία με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, προκειμένου οι κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού να μην αποκλίνουν από τους εξαιρετικά απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου, το ότι δεν πήραμε επιστολή δεν συνιστά είδηση.

Είδηση θα ήταν να μας ζητήσουν διευκρινίσεις επί της αρχής (στην πραγματικότητα διορθώσεις) π.χ. για την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών, χωρίς να μπουν στην ουσία των αριθμών.

Ειδικά, δε, ως προς το επίμαχο θέμα των συντάξεων, υπάρχει ακόμα δρόμος. Γι’ αυτό, εξάλλου, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να «χτενίσουν» τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού, για να δουν αν παραμένει η διαφορά εκτίμησης για το υπερπλεόνασμα (περίπου 300 εκατ. Ευρώ), η οποία θα κρίνει αν περνάει ως έχει το ελληνικό σχέδιο ή πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Συμπερασματικά, προφανής η επιθυμία του Πρωθυπουργού να τελειώνει με το «καυτό» θέμα των συντάξεων μια ώρα αρχύτερα, αλλά η ετυμηγορία των Ευρωπαίων δεν ήρθε ακόμα…

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content