Σημαντική συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Ρώσο Πατριάρχη στο Φανάρι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι επισκέφθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας και η συνοδεία του έτυχε θερμής υποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος είχαν συνομιλίες για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικης Εκκλησίας που κράτησαν δύο ώρες και ήταν μόνο κατ’ ιδίαν, και με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών, Γαλλίας Εμμανουήλ και Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος.

Πάντως, η συνάντηση έληξε χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Μόσχας πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα και οι πηγές περί του ζητήματος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας μεταξύ άλλων πρότεινε στο Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ξεκινήσει διάλογος περί του ζητήματος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άκουσε με πολύ προσοχή τα αιτήματα του Πατριάρχη Κυρίλλου, παρόλο αυτά τον ενημέρωσε ότι το θέμα προχωράει εδώ και πολύ καιρό.

“Ευχαρίστως αλλά η Αυτοκεφαλία είναι ειλημμένη απόφαση για εμάς και προχωράμε” – ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα προέκυψε από το αίτημα της Ουκρανίας (πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας το υποστήριξε) να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου»

Λακωνικός μετά τη συνάντηση ο Κύριλλος

Λακωνικός ήταν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο ”Κεμάλ Ατατούρκ” της Κωνσταντινούπολης.

Ο Πατράρχης Κύριλλος ανέφερε ότι η συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, παρόλο αυτά αρνήθηκε ευγενικά να αποκαλύψει λεπτομέρειες από τις συνομιλίες.

”Συζητήσαμε ζητήματα που μας απασχολούν αλλά επειδή ήταν μια αδελφική συνάντηση χωρίς ατζέντα και συντονισμό δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ο κ. Κύριλλος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε κάτι μυστικό στην συνάντηση, αλλά ούτε κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

”Η συνομιλία ήταν πολύ καλή και έγινε υπό την επίγνωση της ευθύνης για την κατάσταση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, αλλά και για την κατάσταση των ψυχών των ανθρώπων εκείνων που βρίσκονται υπό την δική μας ευθύνη” πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.

Σε γενικές γραμμές ο Πατριάρχης Μόσχας ελπίζει ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος για το καλό του κόσμου, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνεργασία και αλληλεγγύη.

 

Publiée par Ecumenical Patriarchate sur Vendredi 31 août 2018

 

Ρομφαία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content