Έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή παράδοσης- παραλαβής  στο υπουργείο Εξωτερικών. Προηγήθηκε η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου.

Τί είπε ο Ν. Κοτζιάς

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτήρισε αθλιότητες τα περί αδιαφάνειας στη διαχείριση των απόρρητων κονδυλίων.

Ο κ. Κοτζιάς προχώρησε σε εκτενή περιγραφή των πεπραγμένων του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή όπως είπε που του έκανε να μετρηθεί τα προβλήματα της Εξωτερικής Πολιτικής.

«Κύριε πρωθυπουργέ η χώρα κάτω από την ηγεσίας σας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την ανυποληψία. Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση έκανε μια δημοκρατική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, έχοντας στρατηγική και συγκροτώντας συμμαχίες», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Σκοπίων μίλησε για «ένα βήμα μπροστά» και ευχαρίστησε δημοσίως τους κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της χθεσινής ψηφοφορίας.

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», σχολίασε επίσης ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τη μέχρι τώρα πορεία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι αποκρούστηκαν τα όσα λέγονταν περί διεθνούς διπλωματίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των απόρρητων κονδυλίων ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε διαφανή την όλη διαδικασία και αναφερόμενος στις σχετικές καταγγελίες μίλησε για «αθλιότητες που πιστοποιούν ότι σε μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια, κάνοντας λόγο για «σημαντική πολιτική επέκταση της κυριαρχίας της χώρας για πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο», και σημείωσε ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα.
Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα Διαπόντια μέχρι τα Αντικύθηρα, και περιέγραψε τα βήματα που όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί – να κλείσουν οι κόλποι, να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτό να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια.

Η ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Τσίπρας που είπε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στηνηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης. Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Δδιότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορείνα παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται,όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα όσα έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στο Κυπριακό είπε: «Κατάφερε να άρει από πάω της τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού. Δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει πρωτ’ απ’ όλα κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και βεβαίως αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και κύρια ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων στρατευμάτων».

Για τα Βαλκάνια είπε ότι «μπορέσαμε να προχωρήσουμε μετά πό 27 χρόνια στην επίλυση ενός ζητήματος με τους βόρειους γείτονές μας σε σχέση με την ονομασία τους και την ονομασία τους, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δημοκρατία της Μακεδονίας η συνταγματική τους ονομασία, που την αναγνωρίζουν 140 χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ,Ρωσία, Κίνα που σήμερα καταφέραμε να αλλάξουμε τη συνταγματική της ονομασία».

«Αποδεικνύεται σήμερα ότι αυτή η εθνική γραμμή που έχει σχεδιαστεί από το Βουκουρέστι το 2008, σήμερα γίνεται πράξη και θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν το επιθυμούν».

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική και συμβολική για την εξωτερική μας πολιτική, μετά και τη χθεσινή απόφαση της βουλής της γειτονικής χώρας».

Μετά την τελετή παράδοσης, οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το βιντεο της τελετής ορκωμοσίας του κ. Τσίπρα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content