Προειδοποίηση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για τη διασύνδεση Κορακιάς – Αττικής

Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να χάσει την κοινοτική χρηματοδότηση για το σημαντικότερο έργο υποδομής σήμερα, όσον αφορά το δίκτυο, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, που είναι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για δεύτερη φορά για το έργο της Κρήτης δίνοντας βάρος ακριβώς στην χρηματοδότηση του έργου με την μορφή του PCI, την ώρα που σοβεί ανοιχτή κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ΑΔΜΗΕ για τις προϋποθέσεις ένταξης του έργου στα κοινοτικά κονδύλια.

Υπενθυμίζεται πως ο ορισμός της κοινής επιτροπής με την εκπροσώπηση του Euroasia αποτελεί τη βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν για να εφαρμοσθεί το σχέδιο που πρότεινε κατά την ευρεία σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας (24/09), ώστε το καλώδιο Κρήτη – Αττική να κατασκευασθεί από τον ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Παραδοχή Σταθάκη 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η διασύνδεση μπορεί τελικά να υλοποιηθεί ως εθνικό έργο, απαντώντας: «Το PCI αδειοδοτήθηκε από τις διαχειριστικές αρχές με βάση το MoU (σ.σ. μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia), δεν υπάρχει χωρίς αυτό».

Μία θέση που μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση παραδοχή πως υφίσταται αυτό το ενδεχόμενο.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η διασύνδεση Κρήτη – Αττική θα προστεθεί στην «ενεργειακή ατζέντα» αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content