Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θέτει εκτός δημοσίου τους κληρικούς

Σε σκλήρυνση της στάσης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου, πέρασε το Μαξίμου, αναλαμβάνοντας να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα προχωρά στην έξοδο 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται βέβαιο πως θα οξύνει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμμένο κλίμα και ενδέχεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού οι ιερείς είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Την ώρα που στο διαδίκτυο κυριαρχούσε η εικόνα ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου τελείωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε πως «το μισθολογικό των κληρικών είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση στη βάση των όσων παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχαν την 6η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αφενός ξεχνά την υποχρέωση που προέκυπτε από το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου ότι θα ισχύσει μόνο αν ισχύσουν όλα τα σημεία του, αφετέρου αναμένεται να επιχειρήσει να διαχωρίσει την εκκλησία σε ακραίους και  μη, προκειμένου να μην αδειάσει επισήμως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, αλλά και να μη χρεωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο.

Το μόνο βέβαιο απο τις εξελίξεις αυτές είναι ότι, στη μεν εκκλησία διαμορφώνονται πλέον συνθήκες ιερού πολεμου και βαθέως διχασμού, ενώ η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά καλείται να διαχειρισθεί ένα θέμα που η ίδια άνοιξε με τυμπανοκρουσίες και πλέον εξελίσσεται σαν “καυτή πατάτα”, αφού το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ιεραρχία και τους κληρικούς.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τις 10.000 προσλήψεις στις θέσεις που «ανοίγουν» στο δημόσιο με την έξοδο των ιερέων από το μισθολόγιό του.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content