Δηλώσεις και ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοινώσεις και δηλώσεις φορέων και προσωπικοτήτων δίδονται στη δημοσιότητα, με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

Σαράντα πέντε χρόνια έχουν παρέλθει από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, την μεγάλη αντιστασιακή πράξη του Νοεμβρίου του 1973, που υπήρξε μια πρώτη αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι στο οποίο είχε βυθιστεί η Ελλάδα από το δικτατορικό καθεστώς των Συνταγματαρχών. Το μεγάλο αυτό γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας μας, στάθηκε και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ένα πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας κι επαγρύπνησης για τον ελληνικό λαό.

          Στα χρόνια μας, όπου πολλές αξίες δοκιμάζονται και αμφισβητούνται: η αυταπάρνηση, ο πατριωτισμός, η εναντίωση των νέων του 1973 στην αυθαίρετη εξουσία των επίορκων Συνταγματαρχών, παραμένουν ορόσημο στην συλλογική μας Μνήμη.

         Τιμούμε τους φοιτητές και τους πολίτες που συμμετείχαν στον Αντιδικτατορικό αγώνα, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν σε δύσκολους καιρούς, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, και την Παιδεία. Το θαρραλέο παράδειγμά τους αποτελεί για μας ορίζοντα ευθύνης, αξιοπρέπειας, και υψηλών ιδανικών στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Δήλωση Μανώλη Χριστοδουλάκη Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής :

Οι αγώνες για τη δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να γίνουν ένα ιστορικό παρελθόν. Τιμάμε το Πολυτεχνείο αναλαμβάνοντας το δικό μας χρέος και τη δική μας ευθύνη σήμερα. Να διασφαλίσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας, να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι θέμα μόνιμου αγώνα.

Δήλωση Παύλου Χρηστίδη Εκπρόσωπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής:

Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει σε όλους μας πως η Δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι πάντα δεδομένη.

Σε μια εποχή που ακροδεξιά, νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, είμαστε και θα είμαστε όλοι παρόντες, προασπίζοντας τις αξίες, τα ιδανικά και τους αγώνες των φοιτητών απέναντι στη Χούντα, που αποτελούν πυξίδα για τη νέα γενιά του σήμερα.

Δήλωση του γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση της νεολαίας της Ελλάδας ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα και στο φασισμό, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Το Πολυτεχνείο εκτός από διαχρονικό σύμβολο αντίστασης, υπενθυμίζει ότι  ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής, αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη συμμετοχής των νέων στα κοινά και υπαγορεύει το καθήκον όλων μας να κρατήσουμε άσβεστη την μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Στόχος μας σήμερα είναι μακριά από διχαστικές λογικές, να ξαναενώσουμε το έθνος και την κοινωνία με βάση την εθνική συνεννόηση και να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία μας, από ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές που επιδιώκουν να γυρίσουν τη χώρα μας στις πιο σκοτεινές στιγμές της».

Μήνυμα του Δημάρχου Χερσονήσου Γιαν. Μαστοράκη

45 χρόνια πέρασαν από την 17η Νοέμβρη 1973 και ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας. Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής  πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του  λαού και της νεολαίας μας. 

Η ημέρα της 17ης Νοέμβρη 1973 άλλαξε τις τύχες της χώρας μας, η οποία για μια επταετία βρισκόταν στην απόλυτη κυριαρχία των στρατοκρατών. Ήταν η στιγμή της Αντίστασης και της Πάλης για τις στοιχειώδεις ελευθερίες των πολιτών, για τα ατομικά δικαιώματα καθώς και του αγώνα για δημοκρατική παιδεία. Και οι νέοι μπήκαν μπροστά! Γιατί αυτοί είχαν “αρετήν και τόλμην, όπως θα έλεγε ο εθνικός μας ποιητής, πάθος και θάρρος για να τα βάλουν με το φασιστικό καθεστώς. Χρειάστηκε η θυσία τους για να λυτρωθεί αυτός το τόπος και γι’ αυτό έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανές τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που αγωνίστηκαν να μας κληροδοτήσουν. 

Αυτό το μήνυμα πρέπει άλλωστε να περάσουμε κι εμείς στα παιδιά μας, όπως συνοψίζεται μέσα από αυτούς τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη:

 “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκαιο……”

Δήλωση Ηλία Λυγερού με αφορμή την 45η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ημέρα μνήμης η σημερινή. Τιμούμε τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. 

Το Πολυτεχνείο ήταν και παραμένει το σύμβολο της αντίστασης της νεολαίας μας στο στρατιωτικό – φασιστικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών.

Τιμούμε τους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για το μεγάλο αγαθό της διεκδίκησης των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. 

Στις σημερινές συνθήκες ο λαός μας είναι βαθιά πληγωμένος από τις πολιτικές της λιτότητας και την αποσύνθεση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, όμως πρέπει να πάρουμε δύναμη από τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και να  διεκδικήσουμε, από το δικό μας μετερίζι, την ανασυγκρότηση της χώρας μας .

Είναι πολύτιμο εργαλείο η διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης για να κατακτήσουμε την διεύρυνση της Δημοκρατίας και να συνδέσουμε το όραμα της ανάπτυξης με τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων που υπερασπίστηκαν ιδανικά και αξίες, τα οποία έχουν καταγραφεί στην συνείδηση του δημοκρατικού λαού της πατρίδας μας.

Το Πολυτεχνείο διατηρεί την διαχρονική του αξία και είναι ένας φωτεινός φάρος στον δρόμο προς την ελευθερία και την πρόοδο. 

Ποτέ ξανά φασισμός.

To Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην φασιστική, απριλιανή δικτατορία. 

Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες, οι ηρωικές εξάρσεις του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και τα βασανιστήρια αποτελούν οδηγό για τα δικά μας αγωνιστικά βήματα.

Οι άγριες θυσίες που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο λαό δεν έχουν σταματημό! Τα νέα μέτρα που σιγοβράζουν μέσω της 3ης αξιολόγησης και του νέου προϋπολογισμού έρχονται να πατήσουν πάνω στα προηγούμενα. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα θεμελιωθεί πάνω στην άγρια εκμετάλλευση, με τη φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, με το χτύπημα στην απεργία και στους εργατικούς αγώνες, με την καταλήστευση άλλων λαών.

Τώρα, η συγκυβέρνηση λανσάρει το νέο της παραμύθι, περί «δίκαιης ανάπτυξης», δηλαδή ότι από την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών τάχα θα βγουν κερδισμένοι κι οι εργαζόμενοι. Κρύβουν ότι η «ανάπτυξή» τους απαιτεί φτηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς κρατικές παροχές υγείας – ασφάλισης. Για να γίνουμε φτηνότεροι μειώνουν και το «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής κρατικών κι εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας & πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών, για την αύξηση των πληρωμών σε εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα, για την εφαρμογή των «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου και τα αιματοβαμμένα συνθήματα στην πύλη του δίνουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, στο φασισμό που πρέπει να απαντηθεί σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Αποτελεί χρέος στη μνήμη όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον να καταδικάσουν και ν’ απομονώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που υπερασπίζεται και εξυμνεί τη στρατιωτική δικτατορία και βρωμίζει την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας.

Με πίστη στο δίκιο μας, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Τα οράματα και τα ιδανικά για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι ο δρόμος για να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας που θα βάλουν στη ζωή αυτά τα οράματα και τα ιδανικά. Έτσι τιμούμε τους νεκρούς μας και δικαιώνουμε τους αγώνες τους.

Η Διοίκηση του σωματείου καλεί τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης, να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις. 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content