Στερνό αντίο σήμερα στο Θεόδωρο Βασιλάκη – Δηλώσεις και ψηφίσματα για τη μεγάλη απώλεια

Μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει πανελληνίως, η απώλεια του μεγάλου ηρακλειώτη επιχειρηματία Θεόδωρου Βασιλάκη, ιδρυτή και δημιουργού της ΑΕGEAN. που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Δεκάδες φορείς εκδίδουν διαρκώς συλλυπητήρια ψηφίσματα, ενώ πλήθος επωνύμων κάνουν δηλώσεις και στέλνουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η κηδεία του Θεόδωρου Βασιλάκη θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί, οι όποιες δωρεές στη μνήμη του, αντί στεφάνων, να κατατεθούν υπέρ του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.

Δηλώσεις και ψηφίσματα

«Ο θάνατος του Θόδωρου Βασιλάκη με λύπησε πολύ. Εκτός από σπουδαίος επιχειρηματίας ήταν εξαίρετος άνθρωπος. Αυτοδημιούργητος, καινοτόμος, άψογος εργοδότης. Η Aegean είναι σήμερα πυλώνας του τουρισμού μας. Στη σύζυγο και τους γιους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε ένας δραστήριος επιχειρηματίας και επιφανής οικονομικός παράγοντας του τόπου, η εμβέλεια του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Για την απώλειά του εκφράζω βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Ο ιδρυτής και Πρόεδρος της AEGEAN ήταν από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και συνέδεσε το όνομά του με την προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο μέσω της αεροπορικής εταιρείας του αλλά και με σειρά πρωτοβουλιών σε πολλούς τομείς. Άνθρωπος χαμηλών τόνων διακρινόταν για το ήθος, την εργατικότητα, την επιμονή στην εκπλήρωση των στόχων του», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη: «Απέραντη θλίψη γεμίζει όλους μας η απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη. «Μία πτήση προς την αιωνιότητα». Ένας αυτοδημιούργητος Κρητικός επιχειρηματίας και πάντα Άνθρωπος που με τη μακρόχρονη επαγγελματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε με πίστη το όραμά του. Προσέφερε πολλά και στην Ελλάδα και στο κοινωνικό της σύνολο. Υπήρξε πάντα δίκαιος, ανιδιοτελής και ηθικός. Το θετικό του επιχειρηματικό αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο. Είμαι βέβαιος ότι από τους ουρανούς που κατέκτησε θα ατενίζει με βαθιά ικανοποίηση τις δημιουργίες του. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του που λάτρευε και τον λάτρεψε. Στη γυναίκα του Εμμανουέλα, στους γιούς του Γιώργο και Ευτύχη τους άξιους συνεχιστές του, στα εγγόνια του.»

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε και ο Βουλευτή Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου: «Έφυγε από κοντά μας, μια εμβληματική προσωπικότητα, που έβαλε την σφραγίδα της στο χώρο του επιχειρείν ενώ η πορεία και το όραμα του θα αποτελούν πρότυπο εις το διηνεκές. Ο Θ. Βασιλάκης διακρινόταν για το ταλέντο, το ήθος και την αξιοπρέπεια του και ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος με πλούσια κοινωνική προσφορά. Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά και τους οικείους του».

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο βουλευτής  Σπύρος Δανέλλης  αναφέρει τα εξής: “‘Ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε υπόδειγμα οραματιστή και δημιουργικού επιχειρηματία. Μοναδικού ήθους και κοινωνικής ευαισθησίας.  Θα τον θυμόμαστε πάντα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του όπως και στην επιχειρηματική του οικογένεια”. 

«Ο Θεόδωρος Βασιλάκης συνέβαλε τα μέγιστα στην διατήρηση της εμπορικής και επιβατικής αεροπορίας. Ευχόμαστε η οικογένεια του να συνεχίσει το μεγάλο και σπουδαίο έργο του« αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας γίνεται φτωχότερος με τον θάνατο του Θεόδωρου Βασιλάκη και η Κρήτη χάνει ένα γνήσιο τέκνο της. Ο θάνατος του Θεόδωρου Βασιλάκη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, στην Aegean, αλλά και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του, γνωρίζοντας έναν πρωτοπόρο επιχειρηματία, έναν ακούραστο άνθρωπο. Ο Κρητικός επιχειρηματίας τα χρόνια που πέρασαν “πέταξε ψηλά”, κατακτώντας την πρώτη θέση τους ουρανούς της Ευρώπης.
Εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά του, σε όλη την οικογένεια της Aegean”.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη έγραψε στο Twitter: «Εμβληματική επιχειρηματική προσωπικότητα, πρωτοπόρος του ελληνικού τουρισμού, εξαιρετικός άνθρωπος και καλός φίλος, ο Θεόδωρος Βασιλάκης δεν είναι πια κοντά μας. Θα μας λείψει! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Για την απώλεια του Θ. Βασιλάκη, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Θεόδωρου Βασιλάκη. Ενός γνήσιου Μαλεβιζιώτη, με καταγωγή από την Τύλισο, ο οποίος ήταν πάντα δίπλα στον τόπο καταγωγής του και τους συνανθρώπους του. Οι επαγγελματικές του επιτυχίες, η διορατικότητα και η όρεξη για δημιουργία του αείμνηστου Θεόδωρου Βασιλάκη, καθώς και η απλότητα του χαρακτήρα του, είναι γνωστές σε όλους. Όπως επίσης γνωστό είναι το αίσθημα κοινωνικής συνυπευθυνότητας που τον χαρακτήριζε. Είναι μεγάλη απώλεια για την κοινωνία μας, τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, αλλά και την πατρίδα μας γενικότερα, ο χαμός ενός τόσο άξιου, μετρημένου και ικανού ανθρώπου. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής και εμού προσωπικώς”.

Σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασ. Λαμπρινός αναφέρει: “Ο  Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Με αφετηρία την γενέτειρά του, το Ηράκλειο, κατόρθωσε, με ακαταπόνητη εργασία κι εμπνευσμένη πορεία, από το 1961 έως σήμερα, να δημιουργήσει σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες στήριξαν ουσιαστικά την ανάπτυξη της χώρας μας – κορυφαίο επίτευγμά του η παρουσία της AEGEAN, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας του τόπου μας. Με την εργατικότητα, το καινοτόμο πνεύμα, την συνέπεια, το ήθος, και  την μετριοπάθεια που τον διέκριναν,  ανέδειξε στην Ελλάδα και διεθνώς, τα προτερήματα του χαρισματικού Κρητικού. Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του”.

O Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης δήλωσε: “Με θλίψη και συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη, ενός εξαιρετικού ανθρώπου και σπουδαίου επιχειρηματία. Η Ελλάδα έχασε ένα μεγάλο έλληνα, μια χαρισματική προσωπικότητα που “απογείωσε” τον ελληνικό τουρισμό και συνάμα μας έκανε περήφανους διεθνώς για το ήθος και την άοκνη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Στην οικογένειά του επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης  δήλωσε τα εξής:  “Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Προέδρου της AEGEAN, εξαίρετου ανθρώπου και άξιου επιχειρηματία, Θεόδωρου Βασιλάκη, ο οποίος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα από το Ηράκλειο. Η επιχειρηματική κοινότητα και σύσσωμη η κοινωνία της Κρήτης χάνει ένα σπουδαίο τέκνο της, άοκνο στυλοβάτη της εθνικής οικονομία, πρωτεργάτη της ανάπτυξης,  διακεκριμένο στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο. Το ήθος και η εργατικότητά του τον ανέδειξαν επάξια σε υψηλά αξιώματα και η συνεισφορά του σε πολλούς τομείς υπήρξε ουσιαστική και πολύτιμη. Παρακαλώ δεχθείτε  τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου”.

Ο Πρόεδρος Νικόλας Σπετσίδης, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου εκφράζουν την οδύνη τους για τον χαμό του επίτιμου μέλους του Ρ.Ο.Η. Θεόδωρου Βασιλάκη, “ενός εξαίρετου ανθρώπου, άριστου οικογενειάρχη και καταξιωμένου επιχειρηματία, που για πολλές δεκαετίες κράτησε ψηλά την Ελληνική επιχειρηματικότητα, ενώ υποστήριζε έμπρακτα τις κοινωνικές δράσεις προσφορά του Ομίλου μας. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Ηρακλειωτών της Αθήνας «ΚΝΩΣΟΣ» στην είδηση του θανάτου του διακεκριμένου συμπατριώτη μας, Θεοδώρου Βασιλάκη, που εκπροσώπησε επάξια το επιχειρηματικό πνεύμα, που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την πόλη μας, συνέλθον εκτάκτως σήμερα 18 Μαΐου 2018 και αποφάσισε:

1)  Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος 

2)  Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου να παραστεί στην κηδεία.

3)  Να οργανώσει ειδική εκδήλωση στη μνήμη του.

 

Τη σύζυγο και τα δυο παιδιά του Θεοδώρου Βασιλάκη, η ”ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” συλλυπείται θερμώς.

 

Ανακοίνωση της AEGEAN

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η AEGEAN, αναφέρονται τα εξής:

«To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της AEGEAN εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν».

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 17 Μαΐου, σε ηλικία 78 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια, αντί στεφάνων, παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, στον λογαριασμό: ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787′.

Ποιός ήταν ο Θεοδ. Βασιλάκης

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο (Τύλισος). Από μικρός ήταν πολύ εργατικός και φιλομαθής ενώ δεν έχανε ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί ακόμη και μετά το σχολείο. Έτσι, πολλά ήταν τα μεσημέρια εκείνα που μετά το σχολείο πήγαινε στα αμπέλια για να βοηθήσει, να δει και να μάθει. Μεγαλώνοντας, φεύγει από την χώρα και πηγαίνει στις ΗΠΑ για σπουδές το 1958 και επιστρέφει στη γενέτειρα Κρήτη για να εργαστεί στις διανομές των καυσίμων της εταιρίας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου.

Εκεί, αποκτά την απαραίτητη εμπειρία και όταν αργότερα η πολυεθνική Texaco εξαγοράζει την εταιρία «Ρέστης», ο Βασιλάκης αναλαμβάνει το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας, παράλληλα, ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων.

Ωστόσο, άνθρωπος ανήσυχος και εργατικός, αντιλαμβάνεται νωρίς την πραγματική πηγή πλούτου της Ελλάδας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Οι τουρίστες κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι την Κρήτη και ο Βασιλάκης διαπιστώνει, πως αναζητούν να νοικιάσουν αυτοκίνητα για να γυρίσουν το νησί. Έτσι, αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί και σε αυτό τον κλάδο, συνάπτοντας συμβόλαιο αντιπροσώπευσης στην Κρήτη της εταιρίας ενοικιάσεων αυτοκινήτου Hertz Ιnternational.

Τα χρόνια περνούν, ο τουρισμός ανεβαίνει. Ο Βασιλάκης, 12 χρόνια αργότερα, αγοράζει από τους Αμερικανούς την Hertz Hellas και τη μετονομάζει σε Autohellas. Μια κίνηση που ούτε καν την περίμενε, όταν ξεκίνησε την εταιρία με 6 Volkswagen Beetle και την έκανε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου.

Σήμερα, κάτω από την επιχειρηματική «ομπρέλα» του κ. Βασιλάκη βρίσκονται οι ΒΑΚΑΡ ΑΒΕΕ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των αυτοκινήτων Saab και Seat αντίστοιχα, η ΒΕΛΜΑΡ ΑΒΕΕ, επίσημος διανομέας των αυτοκινήτων Ford, Volvo, Seat και Opel, η Autotechnica S.A., αντιπροσωπεία των εταιριών Hertz, Audi και Seat στη Βουλγαρία, και φυσικά η εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz Autohellas ΑΤΕΕM, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο εθνικό franchise του ομίλου παγκοσμίως.

Μάλιστα, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας συμμετέχει μετοχικά σε 11 ακόμα εταιρίες, όπως η Πειραιώς Best Leasing ΑΤΕΕ και η Multifin Α.Ε.εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Η δημιουργία της Aegean

Η οικογένεια Βασιλάκη πιστεύει πως ο τουρισμός είναι το μέλλον της χώρας. Έτσι, κοιτάζει ψηλά και στρέφεται στις αεροπορικές γραμμές θέλοντας να δημιουργήσει μια αεροπορική εταιρία με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και έμφαση στην ασφάλεια των πτήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που  εξετάζουν την αγορά μιας ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, της Aegean Aviation, που είχε δημιουργηθεί το 1987 από τα αδέρφια Αντώνιος και Νικόλαος Σιμιγδαλάς. Η εταιρία, που είχε λάβει άδεια πτήσης από την ΥΠΑ το 1992, εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Βασιλάκη (που πλέον είχε στην κατοχή του τα εμπορικά σήματα Autohellas, Technocar, VACAR και μετατρέπεται σε ιδιωτική αεροπορική εταιρία που εκτελεί πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 1999, ιδρύεται η Aegean Airlines και λίγο αργότερα, τον Μάιο, η εταιρία ξεκινά πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Την ίδια χρονιά, δρομολογούνται και πτήσεις σε Ρόδο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Κέρκυρα με την παραλαβή του τρίτου αεροσκάφους της εταιρίας. Όμως η οικογένεια Βασιλάκη, δεν σταματά εδώ. Το Δεκέμβριο του 1999, η Aegean εξαγοράζει την Air Greece και αυξάνει τον στόλο της στα 7 αεροσκάφη.  Το 2000, εγκαινιάζει τις γραμμές Μυτιλήνη και Σαντορίνη ενώ προσθέτει δύο ακόμη αεροσκάφη, φθάνοντας τα 9 συνολικά. Το 2001, η Aegean υπογράφει συνεργασία με την Cronus Airlines, που προβλέπει πτήσεις κοινών κωδικών, με την Aegean να ρίχνει βάρος στις πτήσεις εσωτερικού και την Cronus στις πτήσεις εξωτερικού και τις ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ). Στις 28 Οκτωβρίου 2001, η Cronus ενσωματώθηκε πλήρες στην Aegean και τα δρομολόγια εκτελούνταν πλέον με την κοινή (μεταβατική) ονομασία AEGEANCronus Airlines.

Η Aegean Airlines, δεν σταματά να καινοτομεί. Το 2003, εγκαινιάζει στην ελληνική αγορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κράτηση θέσης μέσω Internet. Το 2005 προχωρά στην αγορά αεροσκαφών Airbus Α320 και Α321 και παραλαμβάνει 3 από αυτά το 2007. Ταυτόχρονα, ήδη από το 2005,συνεργάζεται με την γερμανική Lufthansa και έτσι πολλές πτήσεις της A3 και της LH εκτελούνται με κοινούς κωδικούς, όπως και με την TAP Portugal και την Brussels Airlines.

Mε τη σύζυγο και τους δυο γιούς του

H εξαγορά της Ολυμπιακής και οι αντιδράσεις

Τον Μάρτιο του 2009 υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του πτητικού έργου της Ολυμπιακής, της τεχνικής βάσης, αλλά και της εταιρείας Πάνθεον, ύψους 90, 20 και 60 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Η πρόταση εξαγοράς τελικά δεν έγινε δεκτή, με την Ολυμπιακή να καταλήγει στον όμιλο MIG. Η Aegean ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου 2009 την υπογραφή συμφωνίας για την είσοδό της στην διεθνή αεροπορική συμμαχία Star Alliance. Οι διαδικασίες ένταξης ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε η Aegean είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content