Έβαλαν προσωρινά κάτω από το χαλί το πρόβλημα με τις έκτακτες κρίσεις στην ΕΛΑΣ

Εληξε (υποτίθεται) ο συναγερμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την ένταση που ανέκυψε ανάμεσα στις κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα, με αιχμή τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση εξομαλύνθηκε με παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκρίθηκε η Σολομώντεια λύση με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή οι κρίσεις να προχωρήσουν με πρόσωπα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν τα ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας στο βαθμό τους και χαίρουν της αποδοχής όλων των πλευρών.

Πέραν αυτού πάντως, οι αστυνομικοί αλλά και η κοινή γνώμη, περιμένουν να δουν τί θα γίνει στην πράξη, και ποιοί αξιωματικοί θα “πληρώσουν” τελικά τα κομματικά τερτίπια της πολιτικής ηγεσίας τους…

Όσο για την παρέμβαση του πρωθυπουργού, θεωρείται ότι “απλώς έβαλαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί”. Θα το επαναφέρουν αμέσως μόλις κοπάσει ο θόρυβος που έχει προκληθεί…

Το παρασκήνιο για τις αλλαγές

Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αστυνομίας έχει προκαλέσει  το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Την ίδια στιγμή, το θέμα προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και στην υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα.

Διάχυτη η πεποίθηση μεταξύ των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του σώματος ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση στελεχών που αποτελούσαν επιλογές της προηγούμενης διοίκησης και η αντικατάστασή τους από αξιωματικούς που θα βρίσκονται εγγύτερα στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι: «γιατί βιάζονται να κάνουν τώρα έκτακτες κρίσεις όταν οι τακτικές είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε δύο μήνες».

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροέδρων της με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αξιωματικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, προκειμένου η ηγεσία της αστυνομίας να μην καταστεί παράρτημα της Κουμουνδούρου».

Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις γύρω από το ενδεχόμενο διενέργειας ή μη έκτακτων κρίσεων ξεκίνησαν αμέσως μετά την παραίτηση των κ. Νίκου Τόσκα και Κωνσταντίνου Τσουβάλα από το τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας αντοιστοίχως, στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Τον κ. Τσουβάλα διαδέχθηκε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός του σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει σε ευρύ κύκλο συνομιλητών του τη βούλησή του να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., κόντρα στη θέση που εξέφραζαν την ίδια περίοδο αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τασσόμενοι υπέρ της αναπλήρωσης της θέσης του υπαρχηγού βάσει διαδικασιών που προέβλεπε η υφιστάμενη νομοθεσία.

 

Στο διάστημα που ακολούθησε, η θέση του υπαρχηγού παρέμεινε κενή και επιπλέον το παρασκήνιο λέει ότι η νέα υπουργός Ολγα Γεροβασίλη ύστερα από περιστατικά όπως οι καταδρομικές επιθέσεις στην πρεσβεία του Ιράν και το Α.Τ. Ομόνοιας δεχόταν εισηγήσεις ή ακόμα και πιέσεις από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει τον δρόμο των έκτακτων κρίσεων, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο σχήμα «δεν τραβάει».

Ετσι, συνέταξε και υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση έκτακτων κρίσεων σε περίπτωση αλλαγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Αύγουστο. Αξιωματούχοι της Κατεχάκη που ρωτήθηκαν σχετικά εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσαν ότι οι έκτακτες κρίσεις θα ξεκινήσουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, και θα φθάσουν μέχρι τους πρώτους στην επετηρίδα αστυνομικούς διευθυντές. Οι υπόλοιποι αξιωματικοί θα κριθούν στην τακτική διαδικασία του Ιανουαρίου.

 

Πηγή:  kathimerini.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content