Ο ανάγλυφος χάρτης της Κρήτης του Ανδρ. Αλεξανδρίδη

(Από το αρχείο της εφημερίδας Η ΔΡΑΣΙΣ 21 και 22.5.1936)

Παλιοί Ηρακλειώτες ίσως θυμούνται τον Ανδρόγειο Αλεξανδρίδη, ο οποίος είχε πολλά καλλιτεχνικά τάλαντα και φιλοτέχνησε, μεταξύ άλλων, και ανάγλυφους χάρτες της Κρήτης. Για το έργο του αυτό, ο Επιθεωρητής των Ταχυδρομείων Κρήτης έστειλε για δημοσίευση στην ΔΡΑΣΗ την ενδιαφέρουσα επιστολή που ακολουθεί.

Ο Ανδρόγειος Αλεξανδρίδης, γιος του ζωγράφου Αντωνίου Αλεξανδρίδη και θείος του επίσης ζωγράφου Αλέκου Αλεξανδρίδη, γεννήθηκε το 1886 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1911. Μετά την επιστροφή του, διορίστηκε ως καθηγητής τεχνικών σε σχολείο στα Χανιά (1917-1920) και κατόπιν δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία στο Ηράκλειο και στο Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης έως τον θάνατό του.


Το 1935 ίδρυσε Σχολή Οικοκυρικών με βοηθό τη σύζυγό του Κούλα Σταμαθιουδάκη. Επίσης, εξέδωσε βιβλία και φυλλάδια καλλιτεχνίας, τα οποία εντάχθηκαν στην εκπαίδευση και φιλοτέχνησε ανάγλυφους χάρτες της Κρήτης, της Ελλάδας και των 4 Ηπείρων, έργα για τα οποία έλαβε χρυσό βραβείο και τα οποία, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας εντάχθηκαν στα σχολεία, σε δημόσια καταστήματα και σε τράπεζες. Πέθανε το 1968 στο Ηράκλειο, αφήνοντας πίσω του αρκετούς μαθητές.

.

Δραστηριότητες του Γενικού Διοικητή Κρήτης

.

Πώς χρησιμοποιούνταν τότε τα τηλέφωνα

.

Και τότε υπήρχαν προβλήματα με τα ρακοκάζανα

.

Καθορίστηκε ο χρόνος υπηρεσίας των Αγροφυλάκων

.

Και μια διαφήμιση της εποχής

.

(Επιλογή κειμένων – Επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ)

Από το αρχείο της εφημερίδας “Η ΔΡΑΣΙΣ”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content