Παρέμβαση Γιάννη Κεφαλογιάννη σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

Ζοζέπ Μπορέλ προς Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση απειλών που δέχονται τα κράτη-μέλη»

 

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξειδικεύσει και να  υιοθετήσει μέτρα εφαρμογής του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ε.Ε., για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στο πλαίσιο της  Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) που διεξάγεται το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης των δομών και διαδικασιών της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας καθώς και τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ

 Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ο Έλληνας Βουλευτής, «η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει με την Τουρκία το ίδιο λάθος που έκανε με τη Ρωσία, αναφέροντας ότι «πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Ένωσης η εφαρμογή  του άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε προς τον κ. Μπορέλ και τα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, ότι  «η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με την απειλή των συνεπειών ενός ακραίου αναθεωρητισμού από την Τουρκία, ο οποίος εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, όπως η  εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών»- διαπίστωση με την οποία συμφώνησε απολύτως ο κ. Μπορέλ.  

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι  «είναι επιτακτική ανάγκη να εδραιώσουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή της προσφάτως εγκριθείσας «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ που θα μας επιτρέψει να υπερασπιστούμε κατά τρόπο αυτόνομο τις κοινές μας αξίες και αρχές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content