Λιβύη: Εξετάζουμε αγωγό με Ελλάδα και Αίγυπτο – Με πόλεμο απειλεί ο Χαφτάρ

Βόμβα μεγατόνων ρίχνει ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, κάνοντας λόγο για δύο αγωγούς φυσικού αερίου προς Ελλάδα και Αίγυπτο, τη στιγμή που ο Χαλίφα Χαφτάρ επιτίθεται στην Τουρκία και απειλεί με πόλεμο.

 

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης σχεδιάζει ν’ αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά την προσεχή πενταετία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της εταιρείας Φαρχάτ Μπενγκντάρα (φωτογραφία, επάνω, από Anadolu).

Αγωγοί με Ελλάδα και Αίγυπτο

Σε συνέντευξή του στο SkyNews Arabia, στο περιθώριο βιομηχανικού συνεδρίου στο Αμπου Ντάμπι, ο Μπενγκντάρα είπε επίσης ότι αναμένει τα έσοδα από την παραγωγή φέτος να φτάσουν τα 35 με 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε πως η NOC δεν αναμένει καμία διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου διότι «υπάρχει κατανόηση ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός για πολιτικά κέρδη».

Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Ντουμπάι CNBC Arabiya, ανέφερε ότι εξετάζεται η δημιουργία δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου. Ο ένας θα κατευθύνεται στην αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα και ο άλλος στην Ελλάδα.

Είπε, επίσης, ότι οι αγωγοί αυτοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον υπάρχοντα προς Ιταλία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να ζητήσει την ένταξή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη είναι τα ιδρυτικά μέλη) εκτός της Τουρκίας.

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η NOC πρόκειται να υπογράψει με την ιταλική Eni επενδύσεις της τάξης των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα σε πεδία στη Μεσόγειο και τη δυτική Λιβύη.

Απειλές Χαφτάρ

Μετά από ένα μήνα σιωπής, ο ανώτατος διοικητής, στρατάρχης Χαλίφα Αμπού αλ Καμίμ Χαφτάρ, πήρε θέση για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Αγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Ντμπεϊμπά, και επιτέθηκε στην Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως αποικιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθυστερημένη, άδικη, μισητή και κατάπτυστη.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αλ Τζούφρα, τόνισε ότι στην περιοχή γράφτηκαν αξιόλογα κεφάλαια ενάντια στον αποικιακό, οπισθοδρομικό, άδικο και μισητό Οθωμανό, με καραβάνια μαρτύρων.

Και πρόσθεσε: «Θα πολεμήσουμε αυτούς που έβαλαν τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους τους στη γη μας, άπληστοι για τον πλούτο μας, εκμεταλλευόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που περνά η χώρα μας, για να συνάψουν συμφωνίες ντροπής με προδότες και πράκτορες, που πούλησαν την πατρίδα και την τιμή τους για την εξουσία και τα χρήματα.

»Οι γιοι μου κι’ εγώ λαχταράμε περισσότερο τον θάνατο παρά τη ζωή, προκειμένου η αγαπημένη μας Λιβύη να παραμείνει ελεύθερη και περήφανη και για να προστατεύσει τα σύνορά της, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την ψυχή και το αίμα μας, αυτή η γη είναι η ζωή μας.

Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται περισσότερο

Ο επικεφαλής, εξάλλου, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Χαλέντ αλ Ακούρι, υποστήριξε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι εναντίον της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, λέγοντας ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Λιβύη από ορισμένους Λίβυους.

in.gr

Πηγή: SkyNews Arabia, CNBC Arabiya, @libyalive218, echedoros-a.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content