Λιέγη: Εκλεψαν το ελληνικό μνημείο πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αγνωστοι λεηλάτησαν στην Λιέγη του Βελγίου το ελληνικό μνημείο, 114 αρχαιοελληνικών αθηναϊκών κρανών, που είχαν τοποθετηθεί το 1986 με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο κτίριο που ανεγέρθηκε προς τιμήν των πεσόντων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για ένα από τα επτά μνημεία που τοποθετήθηκαν δεκαετίες αργότερα στον περίβολο του κτιρίου, στη μνήμη των θυμάτων του A’ Παγκοσμίου πολέμου, από ισάριθμες χώρες των Συμμάχων. Η Ελλάδα είχε τοποθετήσει εκεί 114 ρέπλικες αθηναϊκών κρανών, οι οποίες συμβόλιζαν παράλληλα και τα άρθρα του ελληνικού Συντάγματος.


Το επιβλητικό μνημείο για τη συμβολή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Λιέγη

«70 χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών, η θυσία όλων των πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να θριαμβεύσει η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ομόνοια μεταξύ των λαών, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» αναγράφεται στην πλακέτα πλάι στο ελληνικό μνημείο.

Η δεύτερη φορά κλοπής περικεφαλαίων από τη Λιέγη

Σύμφωνα με βελγικό δημοσίευμα δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι λεηλατούν το ελληνικό μνημείο της Λιέγης. Την άνοιξη του 2020, περίπου 12 κράνη είχαν κλαπεί από το σημείο, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιτήδειοι δεν άφησαν κανένα. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως κάθε ένα από τα χάλκινα κράνη ζυγίζει περίπου 15 κιλά!


Οι ρεπλίκες αθηναϊκών κρανών στη Λιέγη, που ζύγιζαν 15 κιλά η καθεμιά

Το περιστατικό συνέβη το Σαββατοκύριακο με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Λιέγη, Ρομπέρ Λαφινέρ να σχολιάζει: «Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο αναπαριστά έναν σωρό από χάλκινες ρεπλίκες κρανών αθηναϊκού τύπου. Στο σύνολό τους υπήρχαν εκεί 114 κράνη, που τοποθετήθηκαν εκεί με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τότε, πρόξενου της Ελλάδας στη Λιέγη».

Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1988 από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Όπως σημειώνει ο κ. Λαφινέρ το μνημείο εγκαινιάστηκε επισήμως στις 11 Νοεμβρίου του 1988. «Σήμερα το μνημείο έχει καταστραφεί πλήρως. Δεν υπάρχει. Είναι ακόμη πιο λυπηρό καθώς εν όψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, το 1821, στις 25 Μαρτίου, εθνική επέτειο για την Ελλάδα, είχε προγραμματιστεί τελετή εορτασμού στο μνημείο αυτό. Καθώς το μνημείο δεν υπάρχει πια, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία».


Η τελετή εγκαινίων του ελληνικού μνημείου στη Λιέγη το 1988

Το 1923, η Διεθνής Ομοσπονδία Παλαίμαχων εκδήλωσε την επιθυμία δημιουργίας ενός μνημείου αφιερωμένου στους στρατιώτες των συμμάχων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύο χρόνια αργότερα, στη Ρώμη, η Ομοσπονδία αποφάσισε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Λιέγη, η πόλη σύμβολο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Λιέγη επελέγη ως η πόλη που χτυπήθηκε πρώτη και πιο έντονα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για σύμβολο αναγνώρισης σε διεθνές επίπεδο του ρόλου της Λιέγης στην παγκόσμια σύρραξη.

Οι εργασίες ανέγερσης του μνημείου ξεκίνησαν το 1928 και διεκόπησαν, λόγω έλλειψης πόρων το 1935. Τελικά, το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουλίου 1937. Ο ρόλος της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχε αναγνωριστεί όπως θα άρμοζε στον αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών, καθώς οι διεργασίες της Ομοσπονδίας ξεκίνησαν όσο η χώρα μας προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής. Μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, το 1986 με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με αφορμή το μνημείο αυτό στην πόλη της Λιέγης αναγνωρίστηκε -επιτέλους -ο ρόλος της χώρας μας στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content