Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Σλοβακία

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος στη Σλοβακία, καθώς επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονο φιλελεύθερη δικηγόρος συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφκοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ που ήταν ο υποψήφιος που στήριζε το κυβερνών κόμμα Smer-SD. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Κάποιοι αναλυτές συγκρίνουν την Τσαπούτοβα με τον Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις. Ως πρόεδρος της Σλοβακίας δεν θα κυβερνά, αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς, είναι αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και διαθέτει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.

Ο Σέφκοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και τηλεφώνησε στην αντίπαλό του να τη συγχαρεί. «Της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η Τσαπούτοβα είπε σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική νίκη της ως οιωνό αλλαγής στη Σλοβακία.

Η επικράτηση της 45χρονης εξηγείται από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι, επισημαίνουν αναλυτές Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Ηγήθηκε του αγώνα ενάντια σε μεγάλη ανοικτή χωματερή

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα γεννήθηκε στη Μπρατισλάβα στις 21 Ιουνίου 1973, όμως τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη γειτονική πόλη Πεζινόκ.

Αφού σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο του Κομένιους της Μπρατισλάβα άρχισε να εργάζεται στην Via Iuris, μία σλοβακική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων.

Ηγήθηκε με επιτυχία μίας εκστρατείας για να εμποδιστεί η δημιουργία μιας μεγάλης ανοικτής χωματερής στο Πεζινόκ, σε μια έκταση ίση με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Επί 14 χρόνια οι κάτοικοι της πόλης μάχονταν κατά της κατασκευής της χωματερής αυτής. Η Τσαπούτοβα κατάφερε να οργανώσει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών μετά την Επανάσταση του Βελούδου το 1989 που οδήγησε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

Το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας δικαίωσε τους κατοίκους του Πεζινόκ, ακυρώνοντας την άδεια κατασκευής της χωματερής.

Η υπόθεση αυτή ώθησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει κανονισμούς που προβλέπουν τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης στις περιπτώσεις πολεοδομικών έργων που μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον. «Η ιστορία μιας μικρής σλοβακικής πόλης είχε σημαντική, διεθνή επιρροή», δήλωσε αργότερα ικανοποιημένη η Τσαπούτοβα.

Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Goldman για το περιβάλλον, ένα είδος Νόμπελ για τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος.

Μέλος της οργάνωσης Environmental Law Alliance Worldwide η Τσαπούτοβα αγαπά επίσης τη ζωγραφική, το μπάσκετ, την κολύμβηση και τους περιπάτους. Μιλά καλά αγγλικά και έχει δηλώσει ότι λυπάται που ξέχασε τα ρωσικά της, τα οποία θα ήθελε κάποια στιγμή να βελτιώσει.

Είναι χωρισμένη με δύο κόρες στην εφηβεία, ενώ ο νυν σύντροφός της είναι μουσικός και φωτογράφος.

 

iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content