Ένας Κρητικός τιμήθηκε με το βραβείο “Friedrich von Thiersch” της ΑΧΕΠΑ Μονάχου

Το Σάββατο, 14.01.2023, στο πλαίσιο φιλανθρωπικού δείπνου στο Μόναχο της Γερμανίας έλαβε χώρα η απονομή των βραβείων “Friedrich von Thiersch” για το έτος 2023 από το τοπικό παράρτημα της ομογενειακής οργάνωσης AΧEΠA. Τα βραβεία, τα οποία φέρουν το όνομα του μεγάλου Γερμανού κλασσικού φιλολόγου και φιλέλληνα Friedrich von Thiersch, απονέμονται σε προσωπικότητες που με τη δράση και το έργο τους συμβάλλουν στην προβολή του Ελληνισμού στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο πρώην υπουργός παιδείας της Βαυαρίας και βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου, Δρ. Ludwig Spaenle, για τη φιλελληνική του δράση, ο πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις Δημόσιες Σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης, για την κοινωνική του προσφορά και ο διακεκριμένος παιδαγωγός και ανθρωπολόγος, Καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, για την προσφορά του στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Κατά την τελετή απονομής, ο πρόεδρος της AΧEΠA Μονάχου, κ. Χρήστος Καφάσης, εξήρε την προσφορά και το χαρακτήρα του καταγόμενου από το Βραχάσι Λασιθίου, Καθηγητή Φθενάκη. Ως ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους και πρωτεργάτης πλήθους μεταρρυθμίσεων στη γερμανική εκπαιδευτική πολιτική, ο Βασίλειος Φθενάκης επηρέασε με τις καινοτόμες μελέτες του τη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, ενώ έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση για την ενίσχυση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον τέως πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και μέλος του Δ.Σ. της ΑΧΕΠΑ Μονάχου, κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή, ο καθηγητής Φθενάκης έκανε μία ιστορική αναδρομή στην παρουσία και την προσφορά των Ελλήνων στο Μόναχο, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας για τα Ελληνόπουλα ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος προσανατολισμένου στις μελλοντικές ανάγκες, ενώ επεσήμανε την απουσία των Ελλήνων από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να καλυφθεί αυτό το κενό από τη νεότερη γενιά.

Στο τέλος της τελετής ανακοινώθηκε από το Γερμανό πολιτικό, Δρ. Ludwig Spaenle, κοινή πρωτοβουλία των τριών κατόχων του βραβείου “Friedrich von Thiersch”, προκειμένου να προχωρήσει η αδελφοποίηση των δήμων του Μονάχου και της Αθήνας, καθώς τις δύο πόλεις συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί ήδη από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. 

 

pastedGraphic.png

Το βραβείο “Friedrich von Thiersch”

pastedGraphic_1.png

Η βράβευση του Καθηγητή Δρ. Βασιλείου Φθενάκη

Photos: Νικόλαος Σκριτλής από το bavariagr.de

 

Χρήστος Καφάσης

Πρόεδρος AΧΕΠΑ Μονάχου

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content