Εκρηξη βόμβας σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο με νεκρούς και τραυματίες

Τοποθετημένη σε έναν τοίχο ήταν η βόμβα που εξερράγη το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στο νότιο Κάιρο, σκοτώνοντας δύο Βιετναμέζους τουρίστες και έναν Αιγύπτιο ξεναγό.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που από το σημείο περνούσε ένα τουριστικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε συνολικά 14 Βιετναμέζους τουρίστες. Οι τραυματίες ήταν αρχικά δέκα ωστόσο στη συνέχεια ένας από αυτούς υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

«Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη ενώ περνούσε το λεωφορείο που μετέφερε 14 Βιετναμέζους τουρίστες», στην οδό Μαριουτίγια, περίπου στις 18.15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε χαρακτηριστικά  η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που προσέγγισε την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ανέφερε ότι είδε κατεστραμμένη τη μία πλευρά του λεωφορείου, ενώ τα τζάμια του είχαν σπάσει.

Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παρέμεναν στο σημείο, σε ένα στενό σοκάκι κοντά στον περιφερειακό δρόμο, σε μικρή απόσταση από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί στενά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών να βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο και στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη αντίστοιχα.

Όπως γράφει η «Egypt Today», «ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός κ. Μαντμπούλι τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πραγματική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο». Και προσέθεσε «η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει σθεναρά οποιονδήποτε προσπαθεί να παραβιάσει την ασφάλεια της χώρας».

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή και με την πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αίγυπτο για να την ενημερώνει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ενδελεχή έρευνα για την επίθεση, έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου Ναμπίλ Σαντίκ.

Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ «καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση», όπως γράφει η «Egypt Today», στο ρεπορτάζ της οποίας προστίθενται οι δηλώσεις του ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με όλες τις διδασκαλίες των θρησκειών. Και επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της Αιγύπτου θα σταθούν ισχυρά αντιμέτωποι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και εκκλησιών της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο νότιο Σινά, στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Kαθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content