Al Jazeera: Εμπλοκή Κύπριων πολιτικών σε σχέδιο πώλησης διαβατηρίων σε εγκληματίες

Κύπριοι πολιτικοί εμπλέκονται σε σχέδιο που επιτρέπει σε εγκληματίες να αγοράσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, μέσω επενδύσεων, αναφέρει το Al Jazeera, που έδωσε στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ που έκαναν δημοσιογράφοι του με κρυφές κάμερες.

Άνθρωποι στις υψηλότερες πολιτικές βαθμίδες της Κύπρου είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν καταδικασμένους εγκληματίες να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, χορηγώντας τους πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και μετακινήσεις χωρίς βίζα, αναφέρει το Al Jazeera.   Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνη, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο.

Η δημοσίευση του ρεπορτάζ με τις κρυφές κάμερες έρχεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση των Cyprus Paper από την ερευνητική ομάδα του Al Jazeera. Επρόκειτο για διαρροή 1.400 εγγράφων που δείχνουν ότι «η Κύπρος τακτικά απέτυχε να τηρήσει τους νόμους της και επέτρεψε σε καταδικασμένους εγκληματίες και φυγάδες να αποκτήσουν την υπηκοότητά της».

Έπειτα από εκείνη την έρευνα, η Κύπρος υπεραμύνθηκε του προγράμματος, λέγοντας ότι έχουν γίνει αρκετά λάθη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η αυστηροποίηση των νόμων και οι έλεγχοι για τους υποψηφίους είναι επαρκείς προκειμένου να μην αποκτούν διαβατήριο εγκληματίες.

Η Κύπρος, μέσω του επενδυτικού προγράμματος, χορηγεί διαβατήριο σε όποιον επενδύσει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα, συχνά σε ακίνητα. Από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, η Κύπρος έχει βγάλει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και είναι νόμιμο, αρκετές φορές η ΕΕ και ΜΚΟ κατά της διαφθοράς έχουν επικρίνει το πρόγραμμα, λέγοντας ότι διευκολύνει το ξέπλυμα κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera

Στο σημερινό δημοσίευμα, το Al Jazeera παρουσίασε έναν Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος στην Κίνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Κινέζου επιχειρηματία, με το όνομα Billy, ενημέρωσε κατ’ επανάληψη πως ο Κινέζος επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί, κάτι που θα τον απέτρεπε να αποκτήσει διαβατήριο. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Al Jazeera, του ειπώθηκε πως θα πρέπει να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, και η καταδίκη δεν θα ήταν θέμα όσο υπήρχαν αρκετά λεφτά.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συναντήσεις που είχε ο λεγόμενος Billy με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη  και είχε αποκτήσει την στήριξη του. Μάλιστα υποστηρίζει το δημοσίευμα πως ειπώθηκε στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους πως όσο το περισσότερα λεφτά υπήρχαν για επένδυση τόσο πιο εύκολα θα δίνονταν το διαβατήριο.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στις αντιδράσεις τόσο του Προέδρου της Βουλής, όσο και του Χριστάκη Τζιοβάνη και για τις καταγγελίες που έγιναν αργότερα στην ΜΟΚΑΣ καθώς οι κινήσεις των δημοσιογράφων τους προξένησαν την υποψία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την δημοσίευση του ρεπορτάζ από το Al Jazeera, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παρέθεσε διάσκεψη Τύπου σχετικά και είπε πως και με παρότρυνση του ιδίου προχώρησε σε καταγγελία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε επίσης ότι η στάση του Al Jazeera και το γεγονός ότι ενώ γνωρίζει πως έγινε καταγγελία στην αρχή για την περίπτωση του υποτιθέμενου επενδυτή καταδεικνύει τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζει ο σταθμός και ότι έχει άλλο στόχο και σε καμία περίπτωση δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία.

Επίσης ο όμιλος Giovani σε δική τους ανακοίνωση ανέφερε πως είναι προσπάθεια παγίδευσης και σκηνοθετημένη προπαγάνδα η ενέργεια του Al Jazeera αναφορικά με τις αποκαλύψεις σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Τονίζουν ακόμα ότι  “Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες”.

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι  

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Al Jazeera, o Πιττάτζης είπε πως από την αρχή κατάλαβε ότι αυτό που προτεινόταν περιελάμβανε ξέπλυμα χρήματος και εγκληματικές δραστηριότητες και πως ό,τι έκανε στη συνέχεια ισοδυναμεί με «ψάρεμα για περισσότερες λεπτομέρειες».

Ακόμη, ανέφερε ότι μερικές ημέρες αφότου έφυγαν από την Κύπρο οι δημοσιογράφοι και δεν του έδωσαν αντίγραφο του διαβατηρίου του υποψηφίου, ανέφερε την υπόθεση στην αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

Οι Τζιοβάνη και Αντωνίου απάντησαν ότι μοιράστηκαν με τον Πιττατζή τις υποψίες τους για τον υποψήφιο. Ακόμη είπαν ότι οι επαφές τους με τους «μυστικούς» δημοσιογράφους είχαν ως στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών, προκειμένου να στηρίξουν μια αναφορά προς τις αρχές, χωρίς να προκαλέσουν υποψίες.

Τέλος, ο Συλλούρης απάντησε ότι δεν παρείχε καμία υπηρεσία στον υποψήφιο και παρέπεμψε στην αναφορά που έκανε ο Πιττάτζης στην αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

 

 

 

 

lifo.gr – Philenews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content