Λ. Αυγενάκης: «Συνεχίζουμε την ορθοπεταλιά μας»!

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αναγγελία της αναβίωσης του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, (3 Νοεμβρίου 2021 στο ΟΑΚΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα η απολογιστική Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, όπου ανακοινώθηκαν τα εξόχως εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμά της!

Στην κεντρική αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Σταδίου παραβρέθηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, που «έχτισε» το περυσινό οικοδόμημα της αναβίωσης του Γύρου έπειτα από μία δεκαετία, τα στελέχη που εργάστηκαν επί σειρά μηνών για την ολοένα και αρτιότερη διοργάνωσή του, εκπρόσωποι φορέων, χορηγών, καθώς και των Περιφερειών και των Δήμων που φιλοξένησαν τα 5 ετάπ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, εμπνευστής και βασικός συντελεστής της υλοποίησης του ονείρου της αναβίωσης του Γύρου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, τουριστικά, κοινωνικά, εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας από τη διοργάνωση, και ήταν σαφές το μήνυμά του για την συνέχεια: «Η Ελλάδα έκανε μία ποδηλατική επανάσταση. Βάλαμε τα θεμέλια και χτίζουμε τον επόμενο στόχο. Συνεχίζουμε την ορθοπεταλιά μας».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε:

• το ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα της υλοποίησης του Γύρου,

• τη στήριξη του Πρωθυπουργού και των υπόλοιπων υπουργών της Κυβέρνησης

• τα εθνικά οφέλη από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, φιλοσοφία και πολιτική που συστηματικά εφαρμόζεται τα τελευταία 3,5 χρόνια και η χώρα αποκτά εκ νέου τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι,

• την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών αλλά και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκονται πάντα στο πλευρό τέτοιων αξιόλογων δράσεων,

• τη συνεπή λογοδοσία για κάθε ευρώ που δαπανάται για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που διεκδικεί και αναλαμβάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές και τίποτα πιο αποτελεσματικό για τη διαρκή αυτοβελτίωσή μας, από την αποτίμηση και τον απολογισμό του έργου μας. Να συζητάμε για το αποτύπωμα των αγώνων που διοργανώνουμε, να σκιαγραφούμε το μέλλον τους, αλλά και να μιλάμε αναλυτικά για τα κόστη των διοργανώσεων και για τα οφέλη τους.

Η διαφάνεια και η λογοδοσία, άλλωστε, αποτελούν ύψιστη υποχρέωση στη δημόσια σφαίρα και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι σε αυτές τις Αρχές.

Το δικό μας όραμα, ήταν η επαναφορά του Ποδηλατικού Γύρου να είναι μεγαλειώδης. Όμως, καθώς δαπανώνται δημόσια χρήματα, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η απόδοση κάθε ευρώ που δαπανάται.
Πόσο δηλαδή αυτό υπεραποδίδει ή υποαποδίδει τη δαπάνη τους.
Και στόχος μας ήταν και παραμένει να δώσουμε υπεραξία στο κάθε ευρώ.
Διότι αυτό ακριβώς είναι το μέτρο της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση.
Γνωρίζαμε τις ανηφοριές και τα «κακοτράχαλα» μονοπάτια, αλλά οπλιστήκαμε με θάρρος και ζήλο για να δώσουμε και αυτόν τον αγώνα μας.

Στόχος ήταν να κερδίσουμε ένα ακόμα στοίχημα.
Η Ελλάδα άξιζε έναν Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο, στα πρότυπα των μεγάλων Γύρων που όλοι θαυμάζουμε.

Η χώρα των χρωμάτων και των εναλλαγών, του γαλάζιου ουρανού, του χρυσαφένιου ήλιου δεν γινόταν να απουσιάζει από τον χάρτη της αγωνιστικής ποδηλασίας. Δεν γινόταν να μην είχε την ευκαιρία να διαλαλεί -μέσα από τη διεθνή τηλεοπτική προβολή- τις σπουδαίες ομορφιές της!

Στην προσπάθειά μας αυτή, βρήκαμε συμμάχους.

O EOT οραματίστηκε το μέλλον μαζί μας.

Η ΔΕΗ και εταιρείες με μεγάλη δυναμική στον χώρο τους, όπως ο Κωτσόβολος και η Betsson, αλλά και η Τράπεζα Αττικής, η Garmin, τα Πλαστικά Θράκης, η X-TREME STORES, ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, τα Νερά ΟΛΥΜΠΟΣ, η JEEP και βέβαια OI τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αγκάλιασαν το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.

Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στη ζεστασιά με την οποία υποδέχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες τον ποδηλατικό γύρο και τις παράλληλες δραστηριότητες που διεξήχθησαν. Ήταν κάτι που σχολιάστηκε πολύ θετικά από τα διεθνή μέσα και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών, τους αγαπητούς φίλους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, για την συνεργασία και το αγκάλιασμα αυτής της προσπάθειας.

Αποτελεί κοινή πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο πως μεγάλα αθλητικά event, με τα οποία επιτυγχάνονται οι υψηλοί στόχοι προβολής της χώρας στο εξωτερικό και ανάπτυξης των οικονομιών, μπορούν να γίνουν μονό με τη στήριξη του Κράτους.
Και το λέω αυτό, διότι η συμμετοχή φορέων της Πολιτείας, δεν αποτελεί επιχορήγηση, αλλά αντιθέτως, επένδυση.

Με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε κάθε εγχείρημά μας, όσο παράτολμο και αν φαίνεται, στόχος μας είναι να διεκδικούμε το παραπάνω, το περισσότερο, ώσπου να φτάσουμε στο τέλειο, που είναι ο σκοπός μας.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση.
Στόχος να φτάσει να συναγωνίζεται τους μεγαλύτερους Γύρους του κόσμου.
Θα δείτε και μόνοι σας ότι τα αποτελέσματα της Έρευνας είναι εντυπωσιακά.

Για εμάς οι διοργανώσεις αυτές είναι ευκαιρία να αναδείξουμε αξίες όπως ο εθελοντισμός, ο αλτρουϊσμός, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη.
Ο αθλητισμός γίνεται όχημα προαγωγής της κοινωνίας, μέσο συνοχής της και αέναης βελτίωσής της. Ο αθλητισμός γίνεται πολιτισμός».

Εδώ ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού.

• Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Συντονιστής Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, Γιώργος Λεβεντάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Κωνσταντίνος Χαλιορής (Διευθυντής Συντονιστής ΟΑΚΑ): «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» και στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Για ακόμα μία φορά, η «οικογένεια» του ΟΑΚΑ είμαστε υπερήφανοι γιατί το Ολυμπιακό Στάδιο έβαλε και αυτό το λιθαράκι του για την αναβίωση και τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού αγώνα».

Γιώργος Λεβεντάκης (πρόεδρος της Cycling Greece): «Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από άλλες παρόμοιες μεγάλες ποδηλατικές διοργανώσεις του εξωτερικού και αυτό το εισπράξαμε από τα χιλιάδες διθυραμβικά σχόλια που είχαμε. Ως πρόεδρος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι μας στήριξαν».

Βασίλης Διαμαντόπουλος: «Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, ψυγαγωγίας και άθλησης γίνεται επιτακτική ανάγκη και με την ενεργειακή κριση. Η αναβίωση του ΔΕΗ ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας έδωσε μεγάλη ώθηση στο άθλημα που όλοι αγαπάμε και δημόσια θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμου, Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και ολους όσοι εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης»

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content