Λ. Αυγενάκης: Με το βλέμμα στο επόμενο πέταλι μας, πάμε την Ελλάδα ψηλά

Από τις 2 έως και τις 6 Μαΐου, με έναν πρόλογο και τέσσερα ετάπ (που φέτος καλύπτουν και την Πελοπόννησο), συνεχίζει ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας το όμορφο «ταξίδι» του στα διεθνή μονοπάτια της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, που ξεκίνησε πέρυσι μετά από απουσία 10 ετών, και μάλιστα αναβαθμισμένος σε 2,1 στο καλεντάρι της UCI, εντάσσει φέτος νέες διαδρομές και αναφέρεται πως κάθε χρόνο θα περιλαμβάνει ένα νέο κομμάτι της Ελλάδας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο άνθρωπος που υλοποίησε την αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου, και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, υποδέχτηκαν στο ΔΕΗ ΑΗΣ Φαλήρου τους συντελεστές του Αγώνα, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. φετινά ετάπ (διαδρομές), αλλά και τους χορηγούς της διοργάνωσης, καθώς και πλήθος φίλων του ποδηλάτου.

Οι δημοσιογράφοι Εύη Φραγκάκη και Τάκης Πουρναράκης συντόνισαν την εκδήλωση στην οποία αποκαλύφθηκαν τα φετινά… μυστικά της.

Πέντε αγωνιστικές ημέρες, 660,6 χλμ (7.174 υψομετρικά), τρεις Περιφέρειες (Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), 13 Δήμοι και συνολικά 23 πόλεις και κωμοπόλεις, 20 ομάδες (6 ProTour, 11 Continental και 3 Εθνικές), 120 αθλητές.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Αφουγκραστήκαμε ένα αίτημα της αθλητικής κοινότητας, συνεργαστήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες για να δημιουργήσουμε και δεν τρομάξαμε από τις τεράστιες αναφορές του.

Πήγαμε πιο ψηλά, πιο δυνατά. Αντιληφθήκαμε τις σύγχρονες προκλήσεις και νιώσαμε ότι το ποδήλατο δεν εκπροσωπεί απλά ένα ακόμη άθλημα.

Το ποδήλατο είναι η συντροφιά του αναβάτη, είτε αυτός είναι αθλητής είτε είναι απλός πολίτης. Μπορεί να είναι μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας, άθλησης αλλά και τρόπος να ταξιδεύει το μυαλό.

Η ρόδα του είναι ένα κινητοσκόπιο, σαν αυτά που έδωσαν τις πρώτες εικόνες στο σινεμά. Μας ταξιδεύει, μας περνάει από μέρη και τα εξερευνά, μας θυμίζει ιστορίες.

Αυτή η ιδιαίτερή του πλευρά, η δυνατότητά του να μας γνωρίζει τόπους, να μας αφήνει μυρωδιές, ήταν και εκείνη που έδειξε το άθλημα της ποδηλασίας και ειδικά της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου, σε μία συναρπαστική δραστηριότητα άθλησης και ψυχαγωγίας, στην οποία διεθνώς επενδύουν εκατοντάδες χώρες.

Η Ελλάδα, η χώρα των αντιθέσεων, των χρωμάτων, των συνδυασμών και των ανεξίτηλων ιστορικών στιγμών έχει πλέον τον δικό της μεγάλο Γύρο. Εργαζόμαστε όλοι σκληρά γι’ αυτό και στοχεύουμε να τον πάμε ακόμα ψηλότερα, και να τον κάνουμε ακόμα πιο δυνατό.

Οι φετινές διαδρομές αναδεικνύουν την «αιώνια» Ελλάδα, εκείνη που τραγουδήθηκε στο έπη του Ομήρου και ακούστηκε στα πέρατα της Γης.

Τι να πρωτοπώ;

Για τον Ψηλορείτη που στέκει αγέρωχος στη μάνα Κρήτη;

Την Κνωσσό με το Παλάτι του Μίνωα και τη Γόρτυνα, κέντρα του Μινωϊκού πολιτισμού;

Το Ιδαίον Άντρο, τόπος γέννησης του μυθικού Θεού Δία;

Τις Μυκήνες του θρυλικού βασιλιά Αγαμέμνονα, το λίκνο του Μυκηναϊκού πολιτισμού;

Την αρχαία Τίρυνθα με τα κυκλώματα τείχη;

Τον επιβλητικό Ταΰγετο, ομπρέλα του Μεσσηνιακού κόλπου;

Τα ενετικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης;

Την ακαταμάχητη Πύλο και τον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου σφραγίστηκε η επικράτηση της ελληνικής Επανάστασης του 1821;

Τον λόφο του Εγκλιανού και το παλάτι του βασιλιά Νέστορα;

Την Αρχαία Ολυμπία, το κέντρο του Ολυμπισμού;

Κι όλ’ αυτά είναι μερικά μόνο από τα ενδεικτικά σημεία του φετινού Γύρου.

Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις μπερδεύονται στις φετινές διαδρομές και κάθε πέρασμα έχει τη δική του ιστορία.

Και όλα αυτά δεμένα με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ταγμένα στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος δεν είναι απλό ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Είναι μια αφήγηση, ένα ταξίδι στην ιστορία, μια περιήγηση στην Ελλάδα, μια ποδηλατοβόλτα, που με οδηγεί την πλούσια ιστορία της χώρας μας, μας ταξιδεύει στο παρελθόν για να αναστοχαστεί το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον.

Είναι όμως και μία αθλητική αποκέντρωση, μία επένδυση για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Η προβολή από την τηλεοπτική μετάδοση είναι ανεκτίμητη και πολυδιάσταση, καθώς η εικόνα πηγαίνει σε νοικοκυριά στον πλανήτη καθιστώντας τις τοπικές κοινωνίες και την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς με άμεσα οικονομικά.

Πολύ σύντομα, θα υπενθυμίσω τα πραγματικά πρωτόγνωρα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το αντικείμενο του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου το 2022.

• η διοργάνωση κόστισε 2,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 44% καλύφθηκε από χορηγίες, ιδιωτικούς φορείς και διαφημίσεις.

• Η συνολική υπεραξία της μιντιακής προβολής εκτιμήθηκε στα 8,2 εκατ. ευρώ.

• το 95% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν καλύτερα το ποδήλατο και να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό,

• το 94% του κοινού δήλωσε ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ενεργά τον επόμενο αγώνα το 2023,

• το 98% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και μας αναβάθμισε στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη,

• το 72,4% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας τόνωσε οικονομικά τις περιοχές από τις οποίες πέρασε και βοήθησε τις τοπικές οικονομίες,

• το 95% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας έστειλε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία και ότι βοήθησε να αναδειχθούν τα θετικά πρότυπα, αρχές και αξίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών

• το 93,7% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας ενίσχυσε σημαντικά την περιβαλλοντική συνείδηση ​​των πολιτών

Με το βλέμμα στο επόμενο βήμα μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε κάθε εγχείρημά μας, όσο παράτολμο και αν φαίνεται, στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε το παραπάνω, το περισσότερο, να φτάσουμε στο τέλειο, που είναι ο σκοπός μας.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση.

Στόχος να φτάσει να συναγωνιστεί τους μεγαλύτερους Γύρους του κόσμου.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content