Viva Branson, Viva Bezos … και τα Διαστημικά Ταξίδια !

Με το ΜΑΤΙ του Επωχούμενου Παρατηρητή

Δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο … από μιαν άποψη! Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο γνωστός εκκεντρικός επιχειρηματίας της Virgin, όσο και ο Τζεφ Μπέζος, της Amazon, που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επανέλαβαν, με άλλους όρους, το κατόρθωμα της NASA, εξήντα χρόνια αργότερα. Τότε, στις 5 Μαίου του 1961, ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ, πραγματοποίησε μια υποτροχιακή πτήση (suborbital flight) επιτυχώς. Η διάρκειά της ήταν 15 λεπτά. Η κάψουλα με τον αστροναύτη εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Mercury 7, διέγραψε μια καμπύλη τροχιά, έφτασε σε ύψος 162 χλμ. και στην επιστροφή, η κάψουλα, με τον αστροναύτη, έπεσε με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό ωκεανό, απ’ όπου και περισυνελέγη. Τόσο ο Σέπαρντ, όσο και οι σημερινοί … ταξιδιώτες, δεν είχαν κανένα έλεγχο στην πτήση. Ήταν, απλώς, επιβάτες. Τότε, γιατί ήταν άγνωστο ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις του ανθρώπου στο διάστημα, τώρα, γιατί οι επιβάτες δεν ήταν αστροναύτες και οι πτήσεις που έγιναν άνοιγαν το δρόμο του διαστημικού τουρισμού. Ως γνωστό, το «διάστημα» θεωρείται ότι αρχίζει στο ύψος των 100 χλμ.

Χαρακτηριστική έχει μείνει η «προσευχή του Σέπαρντ»… Μέσα στην ένταση της στιγμής και κατά την είσοδό του στην κάψουλα, λέγεται ότι είπε: «Dear Lord, please, don’t let me fuck up», δηλ. περίπου: «Κύριε, σε παρακαλώ, μη μ’ αφήσεις να τα …θαλασσώσω». Όμως, το «θαλασσώσω» στη γλώσσα του Σέπαρντ, ήταν ασυμβίβαστο με το όνομα του Θεού, μέσα στην πρόταση. Γι’ αυτό, οι αρμόδιοι επί της επικοινωνίας με τα ΜΜΕ, το διαμόρφωσαν σε: «Don’t fuck up, Shepard» … ότι δηλ. ο αστροναύτης απευθυνόταν στον εαυτό του. 

…και όλα αυτά, με τις «υποτροχιακές πτήσεις» των αμερικανών, όταν ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο του 1961, οι σοβιετικοί (σήμερα Ρώσοι) είχαν στείλει στο διάστημα τον πρώτο τους κοσμοναύτη, το Γιούρι Γκαγκάριν. Αυτός ολοκλήρωσε μια πλήρη περιφορά, γύρω από τη Γη, σε 1 ώρα και 48 λεπτά και … ελλείψει θάλασσας, πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση, με αλεξίπτωτο, εγκαταλείποντας την κάψουλα στα 7.000 μ. Λέγεται, μάλιστα, ότι προσγειώθηκε σε ένα αγρό, όπου μια αγρότισσα με την εγγονή της, έβοσκαν τη γελάδα τους. Στη θέα του Γκαγκάριν, με το μεγάλο άσπρο κράνος, την πορτοκαλί στολή και το αλεξίπτωτο, το έβαλαν στα πόδια. Όμως, εκείνος τους φώναξε ότι είναι σοβιετικός πολίτης, όπως κι εκείνες και ότι θα ήθελε ένα τηλέφωνο, για να ενημερώσει τους ανωτέρους του, για το πού βρίσκεται…

Πίσω, στους Μπράνσον και Μπέζος… Παρατηρώ ότι και των δύο τα επίθετα αρχίζουν με «Β». Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα ονόματα (Beethoven, Bach, Brahms … Beatles), με προβληματίζει, μήπως θα έπρεπε να αλλάξω και το δικό μου σε … Μπεριπατητής! Αυτοί οι δύο κύριοι, λοιπόν, εγκαινίασαν τον διαστημικό τουρισμό, χωρίς να κάμουν κάποια μεγάλη ανακάλυψη.  Μάλιστα, ο Μπέζος διαφημίζει ότι το σκάφος του έχει «τα μεγαλύτερα παράθυρα» που έχουν πετάξει στο διάστημα. Αυτό για τους φίλους που ζητούν θέση με παράθυρο, στο αεροπλάνο. Εδώ, πληρώνεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και έχεις, σίγουρα και αυτή την άνεση. Θέσεις επιβατών: έξι !!! Να αναφέρουμε, ότι για να φτάσουμε στην αίσθηση έλλειψης της βαρύτητας, δεν χρειάζεται να πάμε στα όρια του διαστήματος. Αυτό γίνεται σε μικρότερα ύψη, λόγω της τροχιάς που ακολουθεί το αεροσκάφος.

Εντύπωση προκάλεσε η έξοδος του Μπέζος από την κάψουλα, φορώντας καουμπόϋκο καπέλο. Μπορεί να ήταν σκόπιμο, μπορεί, όμως να είναι και η καθημερινή του αμφίεση, μιας και έχει γεννηθεί στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, όπου το καουμπόυκο λουκ είναι μια καθημερινότητα. Να πιστώσουμε και τον πλουσιότερο άνθρωπο με το χάρισμα της εκτίμησης και της ειλικρίνειας. Είναι θετικό, που βάφτισε το διαστημικό του όχημα New Shepard, τιμώντας, έτσι, τον πρώτο Αμερικανό, που εισήλθε στο χώρο του διαστήματος.

Υπάρχει, βέβαια και η απαξιωτική πλευρά του εγχειρήματος. Λένε, δηλ. ότι αντί να δίνουν χρήματα για το διάστημα, να τα ξοδεύουν για έργα αγαθοεργίας, στη Γη… για τη διασφάλιση της καθαρότητας του περιβάλλοντος, για την κατασκευή νοσοκομείων κ.λπ. Από μια σκοπιά είναι λογικά αυτά… και κάποτε γίνονται. Όπως ο Μπιλ Γκέιτς, που τώρα ασχολείται με το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Ίσως, ο Μπέζος να μην έχει φτάσει ακόμη εκεί, καθώς είναι νεότερος και να το πράξει αφού υλοποιήσει τα τολμηρά νεανικά του σχέδια. Να αναφέρουμε, όμως ότι η ανέγερση ενός νοσοκομείου μπορεί να ηχεί ως ωφέλιμη δράση, αλλά ακολουθεί η στελέχωσή του με προσωπικό, όργανα και εργαλεία και η λειτουργία του, που είναι στάδια πιο σύνθετα και απαιτούν τη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα. Δεν είναι μόνο η χορήγηση χρημάτων, η διάθεση μέσων και εργαλείων… Πριν μερικές δεκαετίες, διοικητής μεγάλου νοσοκομείου, αρνήθηκε, υπεροπτικά, να αποδεχτεί, προσφορά πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομειακού οχήματος, από ομάδα διεθνούς οργάνωσης της πόλης μας.  Το σκεπτικό, σύμφωνα με την απαξιωτική και γεμάτη αυθάδεια και αλαζονεία απαντητική επιστολή, ήταν ότι αυτά είναι δουλειά του κράτους και της νέας … προοδευτικής κυβέρνησης, που σύντομα θα εκλεγεί!!! Άρα, δεν φταίει μόνο ο Μπέζος, που δεν χτίζει νοσοκομεία…

Χρήματα χορηγούνται και στους αστρονόμους και αστροφυσικούς, που αν και είναι από τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά, ασχολούνται με αντικείμενα που δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να πάμε, ούτε να δούμε. Απλώς, μας μιλάνε για γαλαξίες, μαύρες τρύπες, εξωπλανήτες και τόσα άλλα, για μεγέθη και αριθμούς, αφήνοντάς μας με το στόμα ανοιχτό και that’s all… Είναι κάτι σαν Μπέζος, που τον πληρώνεις και χωρίς να μπεις στο διαστημόπλοιο, σου διηγείται στ’ αυτί, τι θα έβλεπες από εκεί ψηλά!! Να προτείνουμε, λοιπόν, να διακοπεί η έρευνα, μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο; Σίγουρα, ΌΧΙ ! Γιατί;

Διότι το 1899, ο Charles H. Duell, επίτροπος του γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, εισηγήθηκε να κλείσει το γραφείο, με το σκεπτικό, πως «ό,τι ήταν να εφευρεθεί, έχει εφευρεθεί»!!! Και η συνέχεια είναι γνωστή… Ακόμη ένα στοιχείο για τους «καθυστερημένους πρωτοπόρους» του διαστήματος. Είχαν το θάρρος να είναι οι πρώτοι που εγκαινίασαν αυτές τις πτήσεις, όπου πάντα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός… Γι’ αυτό: Viva Branson, Viva Bezos !

Ep.Peripatitis@gmail.com

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content