Το ΣΒΑΚ και η διαχείριση του από τον Δήμο Χανίων

Του Γρηγόρη Αρχοντάκη(*)

Το ΣΒΑΚ (σχέδιο βιώσιμης αστικής  κινητικότητας) ουσιαστικά είναι μια μελέτη κυκλοφοριακή που στόχος της είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κάτοικων και των επισκεπτών της πόλης . Μέσα από την μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια για την μείωση των αυτοκίνητων στην πόλη ,την διευκόλυνση της μετακίνησης με τα πόδια , το ποδήλατο ,την πιο εύκολη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και την μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς  . Τα σχέδια αυτά υλοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας μας και στην  εφαρμογή τους τα αποτελέσματα είναι κατά κανόνα επιτυχημένα . Η μελέτη αυτή ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή του κυρίου Βαμβουκα και εξελίσσετε σε φάσεις έως και σήμερα, με την στήριξη σχεδόν του συνόλου του Δ.Σ. Είναι μια ολιστική πρόταση για ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Χανιών και με την ολοκλήρωση της θα μπορέσει να προσφέρει ένα όραμα για μια πόλη σύγχρονη, βιώσιμη κινητικά αντίστοιχη ευρωπαϊκών πόλεων . 

Δυστυχώς το όραμα που προανέφερα τείνει να μετατραπεί σε ¨εφιάλτη¨ για τους Χανιώτες αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης μας, λόγο της διαχείρισης που γίνεται από την Δημοτική αρχή

Όπως ανέφερα η λογική είναι να μειωθούν τα αυτοκίνητα και η κυκλοφορία τους στο κέντρο της πόλης . Παράλληλα όμως και στην ιδία την μελέτη που είναι σε εξέλιξη αναφέρετε η απαραίτητη δημιουργία χώρων στάθμευσης . Κάτι απόλυτα λογικό διότι η ¨πόλη¨  πρέπει να παραμείνει ζωντανή και ο επισκέπτης να μπορεί να παρκάρει κάπου κοντά  για να κάνει αυτό που επιθυμεί . 

Η Δημοτική αρχή εδώ και τέσσερα χρόνια αντί να βρει χώρους για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή ¨λογική¨ της μελέτης , καταργεί συνεχώς θέσεις στάθμευσης, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία της πόλης , με αντίκτυπο βέβαια σε πολλούς τομείς . Νομίζω το χάος που επικρατεί το βιώνουμε όλοι . 

Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά από την αρχή της τετραετίας βρίσκοντας λύσεις βραχυχρόνιες αλλά και μακροχρόνιες, όπως αυτήν του υπογείου παρκινγκ στο στάδιο, που στο αδιέξοδο που έχει τώρα  μόλις θυμήθηκε, αγνοώντας και απαξιώνοντας τις επισημάνσεις μας επί  χρόνια . 

Στο τελευταίο Δ.Σ μάλιστα στην απελπισία του για το χάος που ο ίδιος δημιούργησε, πρότεινε την μετατροπή του χώρου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε προσωρινή αλάνα για να παρκάρουν 800 αυτοκίνητα, απαξιώνοντας το όνειρο των Χανιωτών για ένα πάρκο.

Μην έχοντας βρει αλλά ούτε ασχοληθεί για να βρει χώρους όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας ¨ ουδέν μονιμότερο του προσωρινού ¨

Ευτυχώς με την παρέμβαση κατοίκων και ομάδων πολιτών  και των υπολοίπων παρατάξεων του Δ.Σ ο Δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση μου να διαγραφεί από το ΣΒΑΚ η αναφορά για προσωρινό παρκινγκ στο στρατόπεδο αφού βέβαια χαρακτήρισε την πρόταση μου ¨λαϊκίστικη¨ . 

Δυστυχώς η ¨επικοινωνία¨ και η ¨φιγούρα¨ οδηγούν στον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα μια σοβαρή και οραματική προσπάθεια για τα Χανιά, που αφορά και την  λειτουργία της πόλης αλλά και την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε ελεύθερο χώρο .  

.

(*) Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων και επικεφαλής της παράταξης Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content