Ποιοι ευθύνονται για τον οικονομικό εκτροχιασμό του Δήμου Ηρακλείου;

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΓΩΝΗ

Σε σχετικά ήπια γλώσσα μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους για τον εκτροχιασμό των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός. Τα όσα είπε όμως, είναι πολύ σοβαρά και προκαλούν έντονο προβληματισμό στους πάντες.

Χωρίς να μιλήσει ευθέως για κατάρρευση, δεν απέφυγε να πει πως αν η δημοτική αρχή δεν έπαιρνε τις πρωτοβουλίες που παίρνει, η οικονομική κατάρρευση θα ήταν αναπόφευκτη!

Είπε ακόμη πως δεν ξέρει αν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε σαφή γνώση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου! Ήταν δε αυτή μια σαφέστατη αιχμή που στρέφεται κατά του προκατόχου του και των στενών συνεργατών του.

Όπως ήταν φυσικό, ρωτήθηκε αν, μπροστά σ’ αυτό το κατάντημα, αναζητηθούν εκτός των πολιτικών και ποινικές ευθύνες. Εδώ, ο κ. Καλοκαιρινός προσπάθησε να στρογγυλέψει τα πράγματα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Άφησε πάντως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Του επισημάνθηκε πως υπάρχουν οικονομικοί Εισαγγελείς, στους οποίους θα πρέπει να προσφύγει. Δεν υιοθέτησε την πρόταση, ούτε όμως και την απέρριψε.

Όλα αυτά, εμφανίζουν τον Δήμο Ηρακλείου να αντιμετωπίζει σήμερα μια δεινή οικονομική κρίση, που απειλεί να αναστείλει την λειτουργία του και να κάνει ακόμα δυσκολότερη την πορεία του. Κι ας εμφανίστηκε αισιόδοξος ο κ. Καλοκαιρινός, πως δεν θα φθάσουμε ως εκεί…

Ποιος όμως πληρώνει τη νύφη για όλα τούτα τα τραγελαφικά; Μα, ο δημότης του Ηρακλείου! Ο δημότης, τον οποίο μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε ενημερώσει υπεύθυνα και με στοιχεία, για την θλιβερή οικονομική πραγματικότητα του ιστορικού Δήμου του. Και που ξαφνικά πληροφορείται πως η Λότζια απειλείται με οικονομική κατάρρευση! Ο δημότης θα πληρώσει για τα δάνεια που ενδέχεται να ληφθούν, καθώς και για την πλήρη αποκατάσταση της διασαλευθείσας τάξης.

Εκεί όπου έφθασαν τα πράγματα, πώς είναι δυνατόν, να μην προσφύγει η δημοτική αρχή στην Δικαιοσύνη, για να ζητήσει την παρέμβαση και τους ελέγχους της;

Πώς είναι δυνατόν, να βρίσκεται στην πυρά το δημοτικό ταμείο, και να μην καλείται ένας Οικονομικός Εισαγγελέας να παρέμβει, να ερευνήσει και να αποδώσει τις όποιες ευθύνες, αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν;

Δεν είναι όλοι υπεύθυνοι γι΄αυτό τον ξεπεσμό. Και είναι άδικο και απάνθρωπο να εμπλέκονται συνολικά οι προηγούμενοι στον εκτροχιασμό των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου.

Και τον πλέον άσχετο να ρωτήσει κανείς, θα του πει πως είναι αδύνατον να μην υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Αλλά αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς, ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε ο κ. Δήμαρχος. Αυτό θα προκύψει μόνο μετά από εξονυχιστική έρευνα από ειδικούς, που έχει υποχρέωση να προκαλέσει η σημερινή δημοτική αρχή, αφού αυτή έχει πλέον την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων. Αν δεν την προκαλέσει, ενδέχεται να επωμιστεί και την ευθύνη συγκάλυψης του ζημιογόνου και ντροπιαστικού εκτροχιασμού των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου, οι συνέπειες του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content