ΠΑΣΟΚ Ή ΚΙΝΑΛ

Του Γιάννη Παπαδάτου(*)

  Το ιστορικό φορτίο ενός ονόματος, μοιάζει μερικές φορές με ογκόλιθο που συνθλίβει του αδύναμους ώμους. «Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες» , γράφει ο Σεφέρης. Η άρνηση του ονόματος του ΠΑΣΟΚ απ’ το ΚΙΝΑΛ, έχει μήπως ομοιότητες με τη σεφερική ρήση;

  Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη το 1974, απ’ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν αφορούσε τη συνέχιση της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου ,αλλά μια νέα εθνικοαπελευθερωτική πρόταση με κοινωνικό περιεχόμενο. Η υπεράσπιση της πατρίδας, δεν ήταν υποσημείωση του προλεταριακού διεθνισμού, ούτε συμβάδιζε με τις μεταγενέστερες συριζαϊκές εθνομηδενιστικές αυταπάτες, περί μη ύπαρξης εθνικών θαλάσσιων συνόρων (δήλωση Τσίπρα 7/09/2015). 

Η άνοδος , το ’81,  του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία  εδραίωσε τη δημοκρατία και διεύρυνε τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Οι κατακτήσεις αυτές, έχουν γίνει πλέον  τόσο αυτονόητες, ώστε ξεχνιούνται οι πολιτικές μάχες, που δόθηκαν απ’ το ΠΑΣΟΚ, για την εδραίωση τους. Η αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, σε ΚΙΝΑΛ δεν υπάκουε σε καμία ιστορική αναγκαιότητα αλλά ήταν ένα ηττοπαθές τέχνασμα. Η επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ δεν είναι τεχνητή διαδικασία , αλλά βαθιά απελευθερωτική πολιτική πράξη από την αφόρητη μιζέρια του παρόντος. Γιατί θα επιτρέψει στα εκατομμύρια ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που εξαπατήθηκαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν στην πατρίδα των παιδικών τους χρόνων. 

   Η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ, μετά την αδιανόητη επιλογή του Αποστολάκη και την έξοδο τού πλέον πετυχημένου υπουργού της μεταπολίτευσης στον τομέα ευθύνης του, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, παρουσιάζει μόνιμες ρωγμές. Γι’ αυτό είναι εθνική και πολιτική αναγκαιότητα η αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση. Αξίζει, ίσως, να αναφέρουμε εδώ, ότι σε μια συνάντησή μου με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας, με ρώτησε «Για πες μου Γιάννη, εσύ πώς θα ονόμαζες το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;”. Σκέφτηκα λίγο, και πρότεινα την ονομασία Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μετά από λίγους μήνες η αλλαγή έγινε και υπάρχει μέχρι σήμερα. 

   Όλα τα επιστημονικά δεδομένα πολιτικής και κοινωνικής ψυχολογίας έχουν διαπιστώσει, ότι η πολιτική τοποθέτηση ,δεν είναι ευκαιριακό φαινόμενο των δημοσκοπήσεων, αλλά οικοδομείται σταδιακά, κατά την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής ταυτότητας του κάθε ατόμου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχει δεσμευτεί για την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και διαθέτει τις αναγκαίες ηγετικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, ως κόμμα εξουσίας. Θα σηματοδοτήσει ,δε, επιστροφή στους αγώνες και στις ρίζες της μεταπολίτευσης, που είναι ανεξίτηλα δεμένες με την πορεία του ΠΑΣΟΚ , του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

  Η επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ, θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία η οποία είναι ικανή , εάν συνδυαστεί με νέα άξια ηγεσία, να αντλήσει δύναμη απ’ τους λαϊκούς και πατριωτικούς αγώνες των στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ , οι οποίες δεν έχουν σβήσει, αλλά συνεχίζουν να σιγοκαίνε στο ελληνικό πολιτικό υποσυνείδητο, έστω και αν έχουν σκεπαστεί από την φαιά σκόνη των συκοφαντιών του ΣΥΡΙΖΑ.  Το συνεχώς επαναλαμβανόμενο, για κάποιους περίεργους λόγους, ότι όσοι ψηφοφόροι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μόνιμη ιδιοκτησία του και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, είναι ηττοπαθές και αφελές. Σαν η Ιστορία, να γράφεται με τις δημοσκοπήσεις, και όχι με τα προσωπικά βιώματα και τους κοινωνικούς αγώνες. Απαιτείται ,λοιπόν, σεβασμός στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Κατανόηση του δύσκολου παρόντος, χωρίς υποκριτικές ενοχές, και νέοι αγώνες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη δημοκρατική παράταξη ,το ΠΑΣΟΚ και την πατρίδα. 

 

 

(*) Ο κ. Γιάννης Παπαδάτος είναι ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content