Παν μέτρον άριστον

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός
Παν μέτρον άριστον.
Μέτρο για τους κληρικούς που νομίζουν ότι παίζουν κρυφό σχολειό και κοινωνούν τους πιστούς από την πίσω πόρτα αψηφώντας τις εντολές της Ιεραρχίας και του κράτους.
Μέτρο για αυτούς που επικαλούνται τον εισαγγελέα μεγάλη εβδομάδα και εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό στις εκκλησίες και χωρίς να το καταλαβαίνουν κάνουν υπέρβαση καθήκοντος.
Καλό είναι η ηγεσία της εκκλησίας να προστατέψει το ποίμνιό της με επικαιροποιηση των  ξεκάθαρων εντολών για κλειστές εκκλησίες για το κοινό και λειτουργίες μόνο με τους ιερείς  και τους ψάλτες .
Η επιθυμία των πιστών για εκκλησιασμό ιδιαίτερα τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ζωηρή οπότε δεν πρέπει να αφήνονται παραθυρακια παρουσίας των πιστών στους ιερούς ναούς.
Δεν πρέπει να υπάρξουν ναι μεν αλλά και ασάφειες που κάποιοι θα προσπαθήσουν να τις εκμεταλλευτούν.
Καλό επίσης η Πολιτεία να μην εξαντλήσει την αυστηρότητα της για ελάχιστες και μεμονωμένες εξαιρέσεις όταν ήδη το σύνολο χριστιανών και μη, έχει πειθαρχήσει στις εντολές για παραμονή στο σπίτι.
Πρέπει να εκτιμηθεί σε πόσο μεγάλο βαθμό η κοινωνία αναγνώρισε το δικαίωμα στην πολιτεία να παίρνει μέτρα που θα είναι για το κοινό καλό και με πόση ευλάβεια τα εφάρμοσε.
Το να επικαλούνται οι ιθύνοντες τον εισαγγελέα να επιβάλλει το νόμο και την τάξη για μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να γίνεται για παραδειγματισμό, ταυτόχρονα δημιουργεί αντανακλαστικά αντίδρασης που δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα.
Προσωπικά με θλίβει η εικόνα αστυνομικοί να εισβάλουν σε ιερό ναό αναζητώντας τον ιερέα  για να περάσει διαδικασία αυτοφώρου επειδή φανηκε να κοινωνούσε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού .
Καλό είναι όμως και η ίδια η εκκλησία να προστατεύσει τον εαυτό της από τέτοιες άβολες καταστάσεις και να μη δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που την περιμένουν στη γωνία και με την πρώτη ευκαιρία είναι έτοιμοι να βγάλουν το αντιεκκλησιαστικο τους μένος .
Η ανυπακοή δημιουργεί δυσάρεστες εξελίξεις όπως δυσάρεστες είναι και οι συνέπειες της υπερβολικής αυστηροτητας που δημιουργεί ανάποδα αποτελέσματα.
Το διχαστικό κλίμα δεν ευνοεί καμία πλευρά  ,  ούτε βοηθάει στον κοινό  σκοπό που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Καλό είναι να πέσουν οι τόνοι ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας .
Δεν πρέπει να δίνουμε έναυσμα στις  φανατικές φωνές ένθεν και ένθεν για δημιουργία κλίματος πολεμικής σύρραξης.
Ούτε επίσης να δώσουμε τη χαρά σε αυτούς που βρίσκονται εντός ή εκτός της χώρας και στεναχωριουνται για την επιτυχή αντιμετώπιση του Κορωνοιου από τη χώρα μας , να χαμογελάνε βλέποντας μας διχασμένους.
Είναι βασικό να διαφυλαχθεί η δύσκολη ισορροπία που κάνει τους ανθρώπους να πειθαρχούν στις εντολές περιορισμού που  γίνονται για το καλό του συνόλου χωρίς  όμως να δίνεται η εντύπωση ότι ξεπερνιουνται τα όρια και να χάνεται το μέτρο.

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content