Ο Θόδωρος Πάγκαλος και η πολιτική διαδρομή του

Του Κώστα Τριγώνη

Όταν ένας πολιτικός πεθαίνει και, πέραν των τυπικών ανακοινώσεων που εκδίδουν τα κόμματα για την απώλεια του, δεν βρίσκονται άνθρωποι να σχολιάσουν τα έργα και τις ημέρες του, σημαίνει πως ο μεταστάς απέτυχε σαν πολιτικός.

Για τον Θόδωρο Πάγκαλο, που σήμερα διαπλέει την Αχερουσία, ήδη γράφονται πολλά σχόλια. Κάτι που αποδεικνύει πως ο άνθρωπος αυτός, παρά τα όποια σφάλματά του, διέπρεψε στην πολιτική. 

Δεν υπάρχει πολιτικός που να μην διαπράττει σφάλματα. Αλάθητος καθίσταται κάποιος μόνο μετά τον θάνατο του… Επιπλέον, θάλεγε κανείς πως η πολιτική πορεία μιας χώρας, δεν καθορίζεται μόνο από θετικές ή αρνητικές συγκυρίες, αλλά και από τα σφάλματα των πολιτικών της.

Τι ήταν, λοιπόν, αυτός ο πληθωρικός άνδρας, που έφυγε χθες από τη ζωή; Πόσοι και πώς μιλούν σήμερα για εκείνον;

Κατ΄ αρχήν, ο Πάγκαλος όπου κι αν πήγαινε, δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητος. Όχι μόνο επειδή ήταν υπέρβαρος, και όταν έβγαινε από μια πόρτα εμφανιζόταν πρώτα η κοιλάρα του και μετά από κάποια ώρα ο υπόλοιπος. Αλλά επειδή πάντα είχε κάτι ενδιαφέρον να υποστηρίξει.

Τον βοηθούσε σε αυτό η μόρφωση και η ευφυΐα που διέθετε, αλλά και ο επαναστατικός και νευρώδης χαρακτήρας του. Δεν μασούσε ποτέ τα λόγια του, κι αυτό δεν σχολιάζεται πάντα θετικά σε έναν πολιτικό, που συνήθως επενδύει με πολλά, απανωτά περιτυλίγματα αυτό που θέλει να πει. Ο Πάγκαλος άστραφτε και βροντούσε, χωρίς να υπολογίζει ποτέ τις συνέπειες. Είχε ανέκαθεν το θάρρος της γνώμης του, όταν άλλοι συνάδελφοί του στερούνταν θάρρους, αλλά και γνώμης…

Σφάλματα διέπραξε πολλά και σοβαρά, τα οποία φυσικά και δεν θα απαριθμήσουμε. Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε τη στάση του στην υπόθεση Οτσαλάν, μια στάση που δεν είναι ακατανόητη, σίγουρα όμως θα μπορούσε να είναι διακριτικότερη.

Όσο για την περίφημη ατάκα του “μαζί τα φάγαμε”, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να… διχάζει τους Έλληνες, αφού τόσα χρόνια τώρα προσπαθούμε και δεν μπορούμε να καταγράψουμε με ακρίβεια, ποιοι είναι περισσότεροι, αυτοί που  “έφαγαν”, ή εκείνοι που έμειναν νηστικοί…

Προσωπικά πάντως, εκείνο που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σήμερα που ασχολούμαστε με τον Θόδωρο Πάγκαλο, είναι η πληροφορία ότι ο ίδιος, τα τελευταία δυο χρόνια, διέμενε μόνος, έρημος και “φτωχός”, σε ένα μικρό διαμέρισμα που κληρονόμησε από μια θειά του, με μοναδικό πόρο την κουτσουρεμένη σύνταξη του. Είχε δηλαδή μέσα του κι εκείνος, κάτι από Πλαστήρα, κι ας μου συγχωρηθεί ο παράταιρος παραλληλισμός. Δεν γνωρίζω πάντως πολλούς πολιτικούς, που φεύγουν από τούτο τον μάταιο κόσμο, χωρίς φράγκο στην τσέπη!

Τέλος πάντων, για να κλείσουμε την αναφορά μας στην απώλεια αυτού ισχυρού πολιτικού άνδρα που χάθηκε, ας κάνουμε μια σύσταση προς εκείνους που στρέφονται προς την πολιτική. Ας έχουν πάντα στη λίστα τους με τα πιο αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα, τον Θόδωρο Πάγκαλο. Κι ας προσπαθούν να μιμούνται τα πολλά θετικά του και να αποφεύγουν τα όποια λάθη του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content