Ο πρώτος μήνας της κυβέρνησης της ΝΔ

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Ένας  μήνας κυβέρνησης ΝΔ. Μήπως έγιναν αρκετά τον πρώτο μήνα;
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν το στοίχημα με το χρόνο κάνοντας πράγματα που στο παρελθόν χρειαζόταν χρόνια για να ξεκινήσουν.
Σε ένα τόσο πολύ μικρό διάστημα  η κυβέρνηση έκανε ακόμα και τους αντιπάλους να τρίβουν τα μάτια τους από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα που εκτελείται το κυβερνητικό έργο.
Έχοντας παρακολουθήσει το ξεκίνημα πολλών κυβερνήσεων στο παρελθόν βλέπουμε την ταχύτητα , την οργάνωση και τη στοχοπροσηλωση αυτής της κυβέρνησης που δύσκολα βρίσκει κανείς ανάλογο εντυπωσιακό ξεκίνημα στο πρόσφατο παρελθόν.
Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα  για να αποδείξουμε  την οργάνωση , το σχέδιο και τη δουλειά που επιτελείται εν μέσω θέρους που παραδοσιακά στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή εν γένει βρίσκεται σε καλοκαιρινή ραστωνη.
Ξεκινώντας από την ασφάλεια και την άμεση αποδέσμευση  ανδρών της αστυνομίας από θέσεις γραφείου  ή από τη φύλαξη πρώην υπουργών και πιθανών στόχων.
Την διακήρυξη από τους αρμόδιους ότι τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα θα φυλάσσονται.
Οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ασύλου οι αιτήσεις τους θα προχωρούν με ταχύτητα ενώ αυτές που απορρίπτονται θα στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους τους παρατυπους τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας για επαναπατρισμο παράνομων μεταναστών.
Το αίσθημα ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες εμπεδώνεται με τις ειδικές ομάδες της αστυνομίας που βγήκαν σε υπηρεσία στους δρόμους με βαρύ οπλισμό που περιπολούν σε τουριστικά και πολυσύχναστα σημεία στην πρωτεύουσα.
Επίσης η προκήρυξη  1500  θέσεων  ειδικών φρουρών στην Ελληνική αστυνομία για άμεση στελέχωση του σώματος και κάλυψη αναγκών .
Η ψήφιση  του νόμου για το επιτελικό κράτος που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κινήσει την αργοκίνητη μηχανή του Ελληνικού κράτους που εκσυγχρονίζεται χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
Σκοπός της κυβέρνησης και στοίχημα του πρωθυπουργού μέσα σε ένα εξάμηνο να γίνει εφικτή η δυνατότητα του κράτους να παίρνει από μόνο του τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται ο πολίτης για υπόθεση του χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία του κερδίζοντας ταυτόχρονα εκατομμύρια εργατωρες.
Όπως επίσης η ανακοίνωση για χρηματοδότηση των νέων ζευγαριών με 2000€ για γέννηση  από 1 -1 2020 κάθε παιδιού που γεννιέται από Έλληνες γονείς , ή έναν γονέα Έλληνα με σκοπό την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος καθώς και φοροαπαλλαγές και άλλα οικονομικά κίνητρα.
Σε διπλωματικό επίπεδο δεν περνάει απαρατήρητη η αναγνώριση του μεταβατικού προέδρου  της Βενεζουέλας Γκουαιδο ως επίσημου προέδρου της χώρας.
Έτσι η Ελλάδα συντάχθηκε με όλες τις δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αναγνωρίσει  τον Γκουαιδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το Χειμώνα για στήριξη στο μεταβατικό πρόεδρο.
Επίσης καταδίκασε τα πολιτικά εγκλήματα του καθεστώτος Μαδουρο που έχουν επισημανθεί από τον ΟΗΕ που μιλάει για χιλιάδες δολοφονίες , εκτελέσεις , εξορίες , φτώχεια και ξεριζωμους αντιφρονούντων.
Το Πανεπιστημιακό άσυλο το οποίο από άσυλο ιδεών έχει καταλήξει  σε άσυλο εγκληματιών και κάθε είδους παράνομου που εκμεταλλεύεται την απουσία αστυνόμευσης δημιουργώντας ουσιαστικά άβατο .
Η ψήφιση της άρσης ασυλίας προσφέρει
Πανεπιστήμια ανοιχτά με ασφάλεια για τους φοιτητές και τους καθηγητές.
Η μεγάλη έκπληξη έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό  κατά 30%  μειωμένος περίπου για τις  μικρές περιουσίες , 20% για τις  μεσσαιες που είναι οι περισσότερες και 10% για τις πολύ μεγάλες.
Η ισχύς της μείωσης είναι από το φετινό Αύγουστο κάνοντας τον πρωθυπουργό να κάνει ανάποδη κωλοτουμπα αφού είχε υποσχεθεί τη μείωση από του χρόνου.
Επίσης εξαίρεση από πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πολύτεκνες και τριτεκνες οικογένειες με οικονομικά κριτήρια.
Στον οικονομικό  επίσης  τομέα η κυβέρνηση έφερε την ρύθμιση με τις 120 δόσεις στα  ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.
Η ρύθμιση είναι πολύ πιο ευνοϊκή από τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης , που περιλαμβάνει πολύ περισσότερους οφειλέτες και λιγότερους όρους ,
Μικρότερη δόση τα 20€ από τα 30€ και μειωμένο επιτόκιο από 5 % σε 3 %.
Επίσης δίνει στον οφειλέτη τη δυνατότητα να εξοφλεί τη δόση του χωρίς να έχει το φόβο της κατάσχεσης.
Η κατάσχεση λογαριασμών και ακινήτων αίρεται με την ένταξη του οφειλέτη στις 120 δόσεις κάτι που δεν προβλεπόταν στο παρελθόν με την προηγούμενη ρύθμιση.
Δεν περνάει επίσης απαρατήρητη η πτώση των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά  που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην καινούργια κυβέρνηση και στην εξασκουμενη πολιτική της.
Όπως επίσης  η άνοδος στο λεγόμενο δείκτη εμπιστοσύνης που καταγράφηκε για την Ελληνική οικονομία το μήνα Ιούνιο  απωρεια της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις Ευρωεκλογές.
Το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού για την αποδέσμευση κονδυλίων που είχαν συλλεχθει από προσφορές να δοθούν άμεσα στους πληγέντες στο Μάτι , όπως και η βοήθεια στους εγκαυματιες από το υπουργείο υγείας με τη χορήγηση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.
Η περισυλλογή με φορτηγά  κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού των εύφλεκτων υλικών που είχαν μεταφερθεί σε ένα οικόπεδο στο Μάτι και βρίσκονταν για ένα χρόνο στοιβαγμένα βάζοντας ξανά σε κίνδυνο την περιοχή με την πιθανότητα ανάφλεξης.
Η δημοσιοποίηση από τον υπουργό εργασίας των εξωφρενικων συντάξεων που έφταναν μέχρι τις  24000€  που κάποιες δόθηκαν στους συνταξιούχους και άλλες ετοιμάζονταν να δοθούν ήταν μια στρέβλωση του νόμου Κατρουγκαλου που γρήγορα εντοπίστηκε και τίθεται πλαφόν ως προς την ανώτερη σύνταξη.
Η εξοικονόμηση χρημάτων από την αμαρτωλή ΕΡΤ με το κόψιμο ακριβών και χωρίς τηλεθέαση παραγωγών , όπως επίσης η επαναδιαπραγμάτευση από την πλευρά του υπουργείου αθλητισμού των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που στοίχιζαν πολλά εκατομμύρια στην ΕΡΤ για τους αγώνες ποδοσφαίρου καθιστώντας την ΕΡΤ χορηγό με στρέβλωση της αγοράς με της εκτός λογικής χρηματοδοτήσεις.
Αυτό βέβαια που έκανε ο πρωθυπουργός με το μοίρασμα φακελλων στους υπουργούς με εξαμηνιαιους στόχους που θα ελέγχονται για την επίτευξη ή μη τών στόχων, είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα  και βάζει και τους υπουργούς πρό των ευθυνών τους.
Ακόμα λοιπόν και ένας κακεντρεχης και αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση  δεν μπορεί να μη δεχτεί μερικές αλήθειες για αυτή την κυβέρνηση.
Πρώτον ότι φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ήταν από πολύ καιρό πριν προετοιμασμένοι και γνώριζαν το αντικείμενο που θα ασχοληθούν.
Δεύτερον η σύνθεση με το πάντρεμα κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικων υπουργών δημιούργησε μια δυνατή ομάδα που έχει προσήλωση στόχου.
Τρίτον η παρουσία στελεχών στην κυβέρνηση εκτός του στενού κομματικού κύκλου δείχνει το ενδιαφέρον  του πρωθυπουργού για άνοιγμα στην κοινωνία  και την επιθυμία να ενώσει και όχι να διχάσει.
Τέταρτον και εξίσου σημαντικό η επιλογή καταξιωμένων  ατόμων στην προσωπική τους ζωή και στη δουλειά τους με γνώση και όρεξη για προσφορά οι οποίοι έχουν διακριθεί στον τομέα ενδιαφέροντος τους .
Πέμπτον ότι το έργο  και το αποτέλεσμα που έχει παραχθε καθώς και η δυναμική που η κυβέρνηση εκπέμπει  σε σχέση με το χρονικό διάστημα που έχουμε διανύσει αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη .
Δεν είναι λοιπόν περίεργο  αυτή η κυβέρνηση μέσα σε τόσο μικρό διάστημα να έχει επιτύχει τόσα αποτελέσματα και να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα  .
Ευχή όλων να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ζήλο  , που όλοι  , προεξάρχοντος του πρωθυπουργού , έχουν δείξει .
Για το καλό το δικό μας και της πατρίδας που έχει περάσει πολλές δυσκολίες την τελευταία δεκαετία.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ