Ο παπα Αντώνης, η παπαδιά και η μισοβυθισμένη Κιβωτός που έπεσε στα βράχια

Του Κώστα Τριγώνη

Τι σου είναι, βρε παιδί μου, οι δημοσιογράφοι… Αυτοί, το λέει κι ο μύθος, καθορίζουν την ειδησεογραφία, αυτοί διαμορφώνουν την επικαιρότητα, που αλλάζει χρώμα και θέμα σχεδόν κάθε βδομάδα.

Μια υπόθεση, όσο βαριά κι αν είναι ή φαίνεται πως είναι, άντε να κρατήσει μια – δυο βδομάδες, τα σκήπτρα της επικαιρότητας. Παραπάνω δεν αντέχει, δεν περπατάει. Πουλάει ό,τι έχει να πουλήσει, και παραχωρεί τη θέση της στην επόμενη…

Να μην πάμε μακριά. Μέχρι και την περασμένη βδομάδα, κυρίαρχο θέμα ήταν το 12χρονο κορίτσι που είχε βιάσει κόσμος και κοσμάκης. Αυτή τη βδομάδα, μας προέκυψε η “Κιβωτός”, με τον παπά Αντώνη, την παπαδιά του και τα πολλά κοπέλια που μπήκαν στην “Κιβωτό” για να γλυτώσουν υποτίθεται τον κατακλυσμό, αλλά φαίνεται πως εκεί μέσα τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν απ’ όξω…

Σήμερα που γράφονται τούτες οι γραμμές, η “Κιβωτός” είναι στο μάλε-βράσε. Όλες οι πρώτες σελίδες, όλα τα Πρωινάδικα, τα μεσημεράδικα, ακόμα και οι πιο βαρετές βραδινές εκπομπές, εκεί αναλώνονται. Εδώ Παπάς, εκεί Παπάς, πού είν΄ο Παπάς; Χθες, λέει, τον έχασαν για λίγο, αλλά τον ξαναβρήκαν, ευτυχώς, γιατί αλλιώς την είχαμε βάψει…

Το τι γράφεται και το τι ακούεται, είναι άλλο πράμα. Έχουν ανακατέψει απίστευτο υλικό, και ο αχταρμάς που προκύπτει, έχει κάνει τον μέχρι χθες κοσμαγάπητο παπα Αντώνη να μοιάζει με τον πιο μοχθηρό και απαίσιο Βελζεβούλη.

Μέσα στη χύτρα που βράζει, έχουν πέσει δωρεές αμέτρητων εκατομμυρίων, ανακατεμένες με κλουβιά, με βασανιστήρια, με Πόρσε Καγιέν, κι ό,τι άλλο μπορεί ή αδυνατεί να φανταστεί κανείς.

Και, δεδομένου ότι ο κάθε Νεοέλληνας πρέπει υποχρεωτικώς να έχει, να παρουσιάζει και να υποστηρίζει μέχρι θανάτου την άποψή του, θα σας πω κι εγώ τη δική μου, για να μη με δείρετε.

Εγώ λοιπόν πιστεύω, πως αυτός ο παπα Αντώνης με την παπαδιά του, άρχισαν καλοπροαίρετα, πριν λίγα χρόνια, να ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά που είχαν ανάγκη. Περνώντας ο καιρός, ο κύκλος των δραστηριοτήτων τους μεγάλωνε τόσο, ώστε από ένα σημείο και πέρα, δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του. Και επειδή το θέμα “Παιδί” πάντα συγκινεί, άρχισαν να δέχονται δωρεές, πολύ περισσότερες από όσες μπορούσαν να διαχειριστούν. Δεδομένης και της ανθρώπινης αδυναμίας, ο παπάς και η παπαδιά αφέθηκαν να παρασυρθούν σε σωρεία λαθών και παραλείψεων, που όπως ήταν αναμενόμενο, ξαφνικά βρήκαν μπροστά τους…

Από εκεί και πέρα, και μέχρι σήμερα, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια πόσα “φάουλ” έχει κάνει αυτό ζευγάρι, που έφτασε να διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη, ξένη περιουσία. Μόνο η Δικαιοσύνη, που επιτέλους αποφάσισε, έστω και αργά, να παρέμβει, είναι σε θέση να ερευνήσει σε βάθος την όλη υπόθεση, με την ελπίδα πως θα μας ενημερώσει υπεύθυνα για το μέγεθος των ευθυνών του παπά και της παπαδιάς. Μέχρι τότε, καλά θα κάνουμε να διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις για τα όσα ακούμε ή διαβάζουμε.

Το μόνο βέβαιο είναι πως, άσχετα από το αν φταίει και πόσο φταίει, ο κακομοίρης ο παπά Αντώνης, θα χάσει και τα αυγά, και τα πασχάλια. Δεν γλυτώνει από την κατακραυγή, ούτε στου βουγιού το κέρατο αν κατορθώσει να μπεί. Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει, είναι πως η “Κιβωτός” του δεν θα διατηρηθεί ακόμη για πολύ στην αιχμή της ειδησεογραφίας. Όπου νάναι, θα “σκάσει” το επόμενο θέμα, με το οποίο θα σπεύσουν να ασχοληθούν τα μέσα ενημέρωσης (ή εναγρίωσης, που έλεγε κι ο μακαρίτης ο Καλαμίτσης).

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content