Ο «εγκρατής ευρωσκεπτικισμός» και οι «μετακορωναϊκές συνέπειες»

Του Πέτρου Μηλιαράκη(*)

Εξ αρχής τοποθετούμαι οτι ο όρος  «εγκρατής ευρωσκεπτικισμός» αφορά προσωπική μου τοποθέτηση.

Εισηγούμαι δε τον όρο αυτό ,γιατί δικαιολογείται απο τα όσα  προσφάτως, εν μέσω κρίσης,προέκυψαν ,όχι μόνο από τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του «σκληρού πυρήνα» της ενωσιακής πολιτικής ,αλλά και από τοποθετήσεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Υπ όψιν δε ότι το ΕΚ είναι  το πιο αντιπροσωπευτικό Ενωσιακό Όργανο. Περαιτέρω δικαιολογώ τον όρο αυτό,γιατί μπορεί να ανταποκρίνεται σε επερχόμενη οικονομική κρίση που προϊδεάζει την ανθρωπότητα για νέα δεδομένα!

Έτσι εισηγούμαι παραλλήλως και τον όρο: «μετακορωναϊκές συνέπειες» . Και τούτο γιατί μετά το global red alert  μπορεί να έχουμε  διεθνώς ένα νέο  Bretton Woods και στην Ευρώπη ενδεχομένως ανατροπή του Stability Pact… Άλλωστε, πόλεμο έχουμε και μάλιστα παγκόσμιο!

Με τούτη την προδιάθεση,ιδού μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές τοποθετήσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΚ:

·        ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ:

Σημαντική είναι η τοποθέτηση του Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες, ο οποίος ανήκει στην διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής, άσκησε κριτική στην ηγεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τόνισε ότι:

«Οι ηγέτες της ΕΕ παρουσιάζουν ωραία λόγια και στόχους, αλλά όταν πρόκειται για την οικονομική στήριξη αυτών των στόχων, οι καλές προθέσεις εξαφανίζονται».

 

Περαιτέρω η  Μαργκαρίτα Μάρκες, η οποία είναι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η απάντησή μας στην κλιματική, δημογραφική, ψηφιακή και διεθνή πρόκληση, πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη: μια Ευρώπη που μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση στα σύνορά μας, που μπορεί να βρει τη λύση στην εξάπλωση του κορονoϊού».

·        Η «ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ  ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Εν κατακλείδι (μεταξύ των άλλων τοποθετήσεων) ο λόγος που καταγράφει επακριβώς την πραγματικότητα και που αποδεικνύει την κρίση του όλου συστήματος, αλλά και τη δημιουργία ενός «εγκρατούς ευρωσκεπτικισμού» είναι τα όσα ανέφερε ο Γενς Γκάιερ, ο οποίος τοποθετήθηκε με τα εξής:

«Bλέπουμε, εδώ και χρόνια, την ίδια κατάσταση. Την Κυριακή, οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν την καλύτερη προστασία των συνόρων και τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για το κλίμα, την κοινή αμυντική πολιτική και άλλα. Τη Δευτέρα, τα κράτη μέλη δεν είναι διατεθειμένα να διαθέσουν τα χρήματα. Την Τρίτη, όλοι συζητούν για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και για την αδυναμία της ΕΕ να επιφέρει λύσεις».

 

                                              • ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…

Με βάση τα προαναφερόμενα αρχίζει να δημιουργείται ένα ιδιαίτερο κλίμα «ευρωσκεπτικισμού» στην ΕΕ που δείχνει πιά το πρόσωπο της ξεκάθαρα λόγω της παρούσας ηγεσίας!

Και τούτο γιατί «απουσιάζουν» από τις κεντρικές πολιτικές η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων με πρόταγμα τον εργαζόμενο, τον μικρό επιχειρηματία, τον αυτοαπασχολούμενο και το συνταξιούχο. 

Ο «ευρωσκεπτικισμός»  που θα προκύψει και  δυστυχώς  θα «εγκατασταθεί» για τα καλά, ασφαλώς θα οφείλεται στη σημερινή ηγεσία της ΕΕ  ,που δεν θυμίζει σε τίποτα τους μεγάλους ιστορικούς ηγέτες!

 

 

(*) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας  και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content