Να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική

Του Μιχάλη Καρχιμάκη(*)

Η τραγωδία των Τεμπών απογύμνωσε τις παθογένειες, τις στρεβλώσεις και τα σκοτεινά σημεία της χώρας από τον επικοινωνιακό τους μανδύα. Μια από τις πιο σοκαριστικές αλήθειες με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι είναι η ηθική εξαχρείωση της πολιτικής, με βάση την οποία όλα θυσιάζονται στο βωμό της επικοινωνίας.
Από που να ξεκινήσει κανείς;
Από την συστηματική απαξίωση των εργαζομένων γιατί αποδομούσαν το αφήγημα της «κυβερνητικής αριστείας»;
Από την ‘οργισμένη’ ρητορεία του Υπουργού Μεταφορών που μας έλεγε ότι όσοι αμφισβητούν την ασφάλεια του σιδηροδρόμου θα έπρεπε να ντρέπονται;
Από τα σκονάκια που καθοδηγούν τους υπουργούς να χρησιμοποιήσουν το ανθρώπινο δράμα ως ασπίδα απέναντι σε όσους διερευνούν τις ευθύνες τους;
Ή μήπως από την πρόσφατη παραδοχή Υπουργού ότι η κυβέρνηση μάλλον γνώριζε για τα προβλήματα στα τραίνα αλλά «τί να έκανε ο υπουργός; Να έλεγε ότι τα τραίνα έχουν πρόβλημα; Τότε δεν θα έμπαινε κανείς σε τραίνο».
Μια εικόνα ηθικής παρακμής όπου ακόμα και η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζεται ως επικοινωνιακό εργαλείο.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτή είναι η ηθική υπόσταση της πολιτικής στην χώρα μας.
Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι αυτό αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ντροπή για την χώρα και το πολιτικό σύστημα.
Όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη για να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική. Μια ηθική που θα επιβάλει ως επίκεντρο της πολιτικής δράσης τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 

 

(*) Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι  πρ.Υπουργός, μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Υποψήφιος Βουλευτής στην Β2 περιφερεια Αθήνας -Δυτικός Τομεας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content