Κάτω από απελπιστικά δύσκολες συνθήκες αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάϊντεν

Του Κώστα Τριγώνη

Μέσα σε ένα εντελώς αρνητικό και χαοτικό κλίμα, με πολύ δύσκολες και αβέβαιες προοπτικές, και με τσακισμένο το διεθνες κύρος μιας υπερδύναμης που μέχρι πρότινος διαφέντευε ολόκληρο τον πλανήτη, ορκίστηκε χθες ως νέος, 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν.

Διαδέχθηκε τον ιδιόρρυθμο, εγωϊστή και ακραίο σε όλα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, πριν από τέσσερα χρόνια, τα καθήκοντά του, μέχρι και χθες, λειτούργησε διχαστικά, ποδοπάτησε και γελοιοποίησε θεσμούς, προσέβαλε πρόσωπα,  συμπεριφέρθηκε βάναυσα, άλλαξε πολιτικές, ανέτρεψε ισορροπίες και ενίσχυσε αφάνταστα τον λαϊκισμό, του οποίου υπήρξε ο πιο πιστός και αταλάντευτος εκφραστής.

Ο Τραμπ, απόλυτα συνεπής προς εαυτόν, και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρέστη στη χθεσινή τελετή της ορκωμοσίας. Ο Μπάϊντεν έδειξε ικανοποιημένος από αυτή την απουσία. Ομως, η κενή θέση του απερχομένου Προέδρου από την χθεσινή τελετή, θα πρέπει να τον προβληματίζει. Κι αν εκείνος προσπαθεί να μην κάνει φανερή την ταραχή του, προβληματίζει όλους τους άλλους, Αμερικανούς και μη.

Πραγματικά, τέτοια τελετή ορκωμοσίας Προέδρου των ΗΠΑ, δεν είχε προηγούμενο. Όχι βέβαια επειδή, λόγω κορωνοϊού (που στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε σωτήρια) η απουσία των χιλιάδων κόσμου που θα την παρακολουθούσαν, “αντικαταστάθηκε” από 25.000 σημαιάκια με την αστερόεσσα. Αλλά επειδή ο Τζο Μπάϊντεν έθεσε το χέρι του πάνω στο Ευαγγέλιο της ορκωμοσίας, υπό το καθεστώς μεγάλης ανησυχίας και δικαιολογημένου φόβου.

Κάπου εκεί τριγύρω, κυκλοφορούσαν μερικές χιλιάδες ακραίων οπαδών του χάους,  βαριά οπλισμένοι και απειλητικοί. Μπορεί χθες οι “μπαχαλάκηδες” αυτοί να μη μπόρεσαν να χαλάσουν την τελετή, να μην τους επιτράπηκε να προκαλέσουν επεισόδια. Τα όπλα τους όμως τα κρατούν καλά και τα επιδεικνύουν. Δεν είναι πιστολάκια και μαχαίρια, είναι πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, αυτόματα, χειροβομβίδες, ακόμα και… πύραυλοι, που στρέφονται εναντίον άλλων Αμερικανών, και μάλιστα εναντίον αστυνομικών, εθνοφυλάκων και στρατιωτών.

Το πιο τραγικό είναι πως οι εκτροχιασμένοι αυτοί πολίτες, είναι εξοπλισμένοι νομίμως. Και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους αφοπλίσει!

Ο Τζο Μπάϊντεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί αυτό το αλλαλούμ. Για να το αλλάξει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δυο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, κάτι που φαίνεται από πολύ δύσκολο εως αδύνατο…

Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα σήμερα που αναλαμβάνει τις τύχες του Αμερικανικού  Έθνους ο “κοιμισμένος Τζο”, όπως με τη γνωστή του… αβρότητα τον χαρακτήριζε προεκλογικά ο θρασύς, αγενέστατος και αδίστακτος Τραμπ.

Τι θα μπορέσει να κάνει ο νέος Πρόεδρος, μπροστά σ’ αυτή την απερίγραπτη, φρικτή κατάσταση, θα το δούμε σύντομα.

Μακάρι να μπορέσει να στυλώσει καλά στα πόδια του και, παρά την προχωρημένη ηλικία του, να μπορέσει να χαράξει μια διαφορετική, διορθωτική πορεία για την βαριά άρρωστη και ταλαιπωρούμενη Αμερική. Επιτρέψτε μου προσωπικά να έχω μεγάλες αμφιβολίες πως θα το πετύχει. Τουλάχιστον ας το επιχειρήσει…

Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας του στο Οβάλ γραφείο είναι θετικός. Αμέσως ο νέος Πρόεδρος άρχισε να “ξηλώνει” το αλλοπρόσαλλο καθεστώς που είχε στήσει ο προκάτοχός του. Το γεγονός αυτό, μας κάνει να ελπίζουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή. Η ελπίδα, άλλωστε, πάντα πεθαίνει τελευταία…

Πάνοπλοι οπαδοί του Τραμπ, από την πρόσφατη… “εθιμοτυπική επίσκεψή” τους στο Καπιτώλιο.
Πάνοπλοι, επίσης, “Μαύροι Πάνθηρες”, ενώ κάνουν παρέλαση, προβάλλοντας τα… ιδανικά των Ηνωμένων Πολιτειών…

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ