Η Γυναίκα μήτρα της ζωής, της αιωνιότητας

Της Μαρίας Αντωνακάκη(*) 

Ζωή, Ελπίδα, Θέληση, Εγκαρτέρηση, Δύναμη, Υπομονή, Αγάπη, Θαλπωρή, Πίστη, Ανιδιοτέλεια, Αφοσίωση. Λέξεις γένους θηλυκού όπως και η Γυναίκα. 

Μερικές μόνο από πολλές άλλες λέξεις, που όλες κρύβουν μέσα τους δύναμη, ενέργεια, προοπτική. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε οι θηλυκές λέξεις που δηλώνουν δημιουργία. Άλλωστε, η Γυναίκα είναι μήτρα της ζωής, της αιωνιότητας. Μάνα, αδελφή, φίλη, σύντροφος, συνοδοιπόρος. 

Νομίζω πως σήμερα – μια ακόμα επέτειο που θ’ αναφερθούμε στη Γυναίκα – πρέπει να θυμηθούμε πως δεν είναι απλά μια λέξη με επτά γράμματα. Ίσως περισσότερο να είναι μια λέξη που αποκαλύπτει επτά θαύματα. Εκείνα που περικλείουν την απόλυτη παρουσία και τη διαιώνιση του ανθρώπινου γένους στον πλανήτη μας.

Υπήρξε ανέκαθεν ο βασικός κορμός της οικογένειας. Διαχρονικά η γυναίκα, σε κάθε καμπή της ιστορίας, ήταν πάντα παρούσα και τις περισσότερες φορές είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τα αρχαία κείμενα που διασώζονται σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι είχαν δώσει γυναικείες μορφές και ονόματα στις σημαντικότερες θεότητες. Η γυναίκα πάντα ντιπροσώπευε τον έρωτα, τη γονιμότητα, ήταν προστάτιδα της εστίας, του κυνηγιού και όλων των αγαθών που έπαιρνε ο άνθρωπος από τη φύση. 

Σήμερα όμως η γυναίκα έχει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μάχεται διεκδικεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της σε μια εποχή που η κακοποίηση μαστίζει την καθημερινότητά μας, με φαινόμενα βίας και πολλές φορές κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο αγώνας για ουσιαστική συμμετοχή και η εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας είναι κομμάτι της καθημερινής μας προσπάθειας και σίγουρα δεν τελειώνει σε μια μέρα. 

Ας αφιερώσουμε την σημερινή ημέρα σ’ αυτές τις γυναίκες που μάχονται καθημερινά και ας δώσουμε την υπόσχεση, ότι θα είμαστε κοντά τους έως ότου αποκατασταθεί η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η δημοκρατία, όπου δοκιμάζονται οι γυναίκες.

Αν θέλουμε ν’ αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την ημέρα που αφιερώνεται στα δικαιώματα της γυναίκας, θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να ξεφύγουμε από τις ξεπερασμένες, αρνητικές αντιλήψεις και να αξιολογήσουμε με αλήθεια και ανοικτό μυαλό τα δεδομένα. 

Ο ρόλος της γυναίκας ως παρουσία και αξία έχει σίγουρα αναβαθμιστεί στην κοινωνία μας. Όμως σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας επικρατούν και συντηρούνται συμπεριφορές που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν μόνο με όρους ρατσισμού. Σχεδόν παντού οι γυναίκες παραμένουν στόχος ενός συγκαλυμμένου αλλά πολλές φορές βίαιου σεξισμού.

Οι γυναίκες όμως δεν είναι αντικείμενα αλλά πολύτιμοι ανθρώπινοι παραγωγικοί πόροι, σε μια κοινωνία που δεν έχει την πολυτέλεια να τις βάζει στο περιθώριο. Όχι χαριστικά, αλλά γιατί οι γυναίκες έχουν  πολλαπλούς, πραγματικούς ρόλους στην κοινωνία, όπως το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Στην εργασία, στην ανάπτυξη, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην διακυβέρνηση, αλλά και στην παιδεία και στην τέχνη. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι γυναίκες έχουν μαζί με τα παραπάνω, τον πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία: Της μητέρας που φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών που θα βγουν στην κοινωνία, συντηρώντας τις προσδοκίες όλων μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Σε αυτές τις συνθήκες, για να αναπτυχθεί μια υγιής κοινωνία, χρειάζεται ελευθερία, σεβασμό, αρχές και αξίες απαραίτητες ώστε και τα δύο φύλα να έχουν ισότιμες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση παντού και κάθε άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα να περιβάλλεται από τον σεβασμό των συνανθρώπων του, ανεξαρτήτως φύλου. Αν κάθε μέρα, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στη λογική αυτή, ίσως να μην χρειαζόμαστε να γιορτάζουμε επετειακές μέρες, διεκδικώντας δικαιώματα.  

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου! 

 

 

(*) Η Μαρία Αντωνακάκη είναι Προέδρος Επισιτισμού και διασκέδασης Ν. Ηρακλείου  

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content