Η εκδίκηση της “Μήδειας”

Του Κώστα Τριγώνη

Σου κόβουν το ρεύμα στο σπίτι ή στο μαγαζί, για μόλις πέντε λεπτά, και τρελαίνεσαι!

Σκέψου λοιπόν, πώς αισθάνονται οι κάτοικοι στην περιοχή εκείνη της Αττικής, που δεν έχουν ρεύμα για τέσσερις ολόκληρες ημέρες…

Η μεγάλη ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών, γίνεται αγανάκτηση, όταν παρακολουθούν γύρω τους το αλλαλούμ που επικρατεί μεταξύ των συναρμοδίων που, ηττημένοι από τη “Μήδεια”, αποποιούνται των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών τους.

Δεν μπορούσαν, λέει, να συνεννοηθούν, ποιός θάπρεπε να κόψει τα κλαδιά των δένδρων που ακουμπούσαν στα καλώδια της ΔΕΗ. Κι έπαιζαν μεταξύ τους την κολοκυθιά, μέχρι που ήρθε η “Μήδεια” η οποία, δεν έκοψε μόνο τα κλαδιά, αλλά ξερρίζωσε τα δένδρα…

Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα όλων των ανευθυνοϋπευθύνων. Και όπως κάθε ήττα, είναι και τούτη ορφανή. Αν επρόκειτο για νίκη, θα διεκδικείτο από πολλούς πατέρες… Δήμους, Περιφέρεια, ΔΕΔΔΗΕ, και δεν συμμαζεύεται.

Το είδε αυτό ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι τον ενόχλησε η ασυνεννοησία, το πιγκ – πογκ των αρμοδιοτήτων. Και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας.

Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες. Καπεταναίοι όταν η θάλασσα είναι γιαούρτι. Και μούτσοι όταν το καράβι πέσει σε φουρτούνα. Σε κλάσματα δευτερολέπτου βγάζουμε τη φανταχτερή στολή με τα σιρίτια, και φοράμε τη φόρμα του μουτζούρη, για να μη δίνουμε στόχο, για να κάνουμε το κορόϊδο, για να μη μας δίνει κανείς σημασία…

“Τα πάντα όλα” είναι άψογα ρυθμισμένα στη θεωρία. Αλλά στην πράξη, όταν βρεθεί καμιά “Μήδεια” μπροστά μας κι οι σφοδροί αέρηδες σκορπίσουν τα χαρτιά, χάνουμε το έδαφος από τα πόδια μας και ψάχνει ο ένας τον άλλο.

Δεν ξέρω τί θα κάνει ο Μητσοτάκης, τον είδα σήμερα πολύ προβληματισμένο. Πρέπει κι εδώ, να σκίσει τη γάτα. Να καθορίσει με σαφήνεια και να ξαναμοιράσει αρμοδιότητες. Μέχρι να μάθει ο κάθε κατεργάρης ποιός είναι ο πάγκος του, και να μην κάνει κουμάντο στον πάγκο του διπλανού του.

Έτσι, με μια τέτοια επανεκκίνηση του κρατικού μηχανισμού, που ελπίζουμε να μην καθυστερήσει, δεν θα μπορεί η κάθε “Μήδεια” να γελάει με τα καμώματά μας και να παίρνει την εκδίκησή της.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ